Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Θεματικό Αφιέρωμα: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ από την Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής "Σκοπευτήριο"



Το Λιμάνι της Χάβρης είναι ένα γλυκόπικρο ενήλικο παραμύθι δια χειρός Άκι Καουρισμάκι, που έκλεψε τις εντυπώσεις στο 64ο Φεστιβάλ Καννών, εξασφαλίζοντας το βραβείο της FIPRESCI, αλλά και Εύφημο Μνεία από την Οικουμενική Επιτροπή.
Ο Καουρισμάκι που κατά καιρούς έχει σταθεί κριτικά στην Αμερική, μποϊκοτάροντας και την φιέστα των Όσκαρ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ, επιτίθεται αυτήν την φορά στην απάνθρωπη πολιτική της «πολιτισμένης» Ευρωένωσης, εν προκειμένω σε ό,τι έχει να κάνει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Θεματικό Αφιέρωμα: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

1η ΠΡΟΒΟΛΗ: Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

«Το Λιμάνι της Χάβρης» (Le Havre)

του Άκι Καουρισμάκι



Δραματική 2011 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 93'

Υπόθεση:
Ο Μασρέλ Μάρξ, ένας μποέμ τύπος που κάποτε φιλοδοξούσε να πιάσει την καλή ως συγγραφέας στο Παρίσι, έχει αποτραβηχτεί στη Χάβρη, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Γαλλίας. Πλέον μοιράζει την καθημερινότητά του ανάμεσα στο ταπεινό επάγγελμα του λούστρου, τις συχνές του επισκέψεις στο αγαπημένο του μπαρ και τη φροντίδα της Αρλετί, της βαριά άρρωστης συζύγου του. Ένα παιχνίδι της μοίρας, όμως θα τον φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ίντρισα, έναν ανήλικο λαθρομετανάστη από την Αφρική, τον οποίο αναζητά η αστυνομία. Ο Μαρσέλ γνωρίζει ότι δεν υπάρχει τρόπος να βοηθήσει την άρρωστη γυναίκα του. Αποφασίζει όμως να βοηθήσει, πάση θυσία, το αγόρι να περάσει τη Μάγχη. «Θαύματα γίνονται συχνά, αλλά όχι στη δική μου γειτονιά», λέει. Στην εργατική του γειτονιά, όμως, με τους φτωχούς εργαζόμενους, από κει ξεπηδά η ελπίδα για ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Βασισμένος στην έμφυτη αισιοδοξία που τον διακρίνει και στην ανθρωπιά του κοινωνικού του περίγυρου, αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να βρει το δρόμο του. Έστω κι αν χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του…
Γαλλική ταινία, με τους: Αντρέ Βιλμς, Κάτι Ούτινεν, Ζαν – Πιερ Νταρουσέν, Μπλοντέν Μιγκέλ, Ελίνα Σάλο, Εβελίν Ντιντί


Εισήγηση για το Προσφυγικό από την Λίνα Κροκίδη, μέλος της συντονιστικής γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τη Λαϊκή Ελευθερία και την Αλληλεγγύη»
Παρουσίαση της ταινίας από τον Μπάμπη Ζαφειράτο, blogspot «Μποτίλια στον Άνεμο»





Ώρα έναρξης: 8.00μ.μ.

Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου Καισαριανής
(Βρυούλων 125 και Κλαζομενών)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: