Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Ολοκληρώθηκε το 24ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (VIDEO - ΦΩΤΟ) • Η εισήγηση • Οι χαιρετισμοί των καλεσμένων (10 VIDEO) • Τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη των νέων οργάνων


«Από το 24ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας σηκώνουμε το γάντι που πετά η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που εισάγει στη Βουλή για την Κοινωνική Ασφάλιση και απαντάμε με αγώνα» τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων διαβάζοντας την εισήγηση της απερχομένης διοίκησης στην έναρξη των εργασιών του 24ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

«Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο το Σάββατο 23 Γενάρη, στη γενική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη, με κλιμάκωση της πάλης στη συνέχεια. Δίνουμε την υπόσχεση από το βήμα του Συνεδρίου ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να ανταποκριθούμε στα αυξημένα καθήκοντα της ταξικής πάλης, να συμβάλλουμε στους αγώνες συνολικά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Τασιούλας τόνισε, «απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο - λαιμητόμο. Καλούμε όλα τα Σωματεία, τους οικοδόμους, όλη την εργατική τάξη να πάρει απόφαση για απεργία και αγώνα. Να βρεθούμε όλοι στους δρόμους. Αυτή την επιλογή έχουμε. Αυτή την επιλογή κάνουμε. Αυτή είναι η απόφασή μας. Για να κάνουμε πράξη το σύνθημα: “Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”».

Το Συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα στο δημαρχείο Χαϊδαρίου με σύνθημα «Με οργάνωση, ταξική ενότητα και αλληλεγγύη - Δυναμώνουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας - Βάζουμε τα θεμέλια για το αύριο των αναγκών μας». Θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 24 Γενάρη.«Το βασικό ερώτημα που καλούμαστε να επικεντρώσουμε στο Συνέδριό μας είναι: Πως θα αναπτύξουμε τους αγώνες μας μέσα σε αυτές τις συνθήκες για να συμβάλλουμε στην προοπτική που έχουμε ανάγκη, το δικό μας δρόμο, που δεν περιλαμβάνει μνημόνια, αντεργατικά μέτρα, ανεργία και εξαθλίωση. Το δρόμο που θα δρομολογήσει τις προϋποθέσεις για οριστική λύση στα προβλήματα μας και θα οδηγήσει στην πραγματική ευημερία τη ζωή μας και την ικανοποίηση των σύγχρονων και αυξανόμενων αναγκών μας», σημείωσε ο Γ. Τασιούλας.Υπογράμμισε ότι η ευθύνη βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης που δεν θα αποσυνδέει την ικανοποίηση των αναγκών, την αναπλήρωση των απωλειών, την πίεση για λύσεις ανακούφισης, από την αμφισβήτηση της εξουσίας του κεφαλαίου, που γεννάει και πολλαπλασιάζει τα λαϊκά προβλήματα. «Βρίσκεται στη συμβολή μας ώστε να μη “συναινέσει” η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα στο “σφαγείο” της ζωής τους”», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.Ο Γ. Τασιούλας επεσήμανε ότι σήμερα χρειάζονται αγώνες που να εμπεριέχουν σε μεγαλύτερο βαθμό τα κριτήρια που σχετίζονται με την ανασύνταξη τους εργατικού κινήματος, λέγοντας συγκεκριμένα: «Αγώνες, που θα συνδέουν την πάλη για την υπεράσπιση της ζωής των εργαζομένων με την αμφισβήτηση της εξουσίας του κεφαλαίου και την ανάπτυξή του. Αγώνες που θα αποσπούν δυνάμεις από τη γραμμή του συμβιβασμού, της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας, από τη γραμμή του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού.Αγώνες που θα ανεβάζουν το επίπεδο οργάνωσης των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, παντού. Αγώνες που θα τροφοδοτούν τα σωματεία με νέους σε ηλικία εργαζόμενους, που θα συσπειρώνουν μία ικανή πρωτοπορία αγωνιστών γύρω από το συνδικάτο, που θα αναζωογονούν την ίδια τη ζωή και τη δράση του συνδικάτου. Αγώνες που θα ανοίγουν πολύπλευρα όλα τα ζητήματα που αφορούν την εργατική λαϊκή οικογένεια και θα ενοποιούν την αντίληψη για τις αιτίες των προβλημάτων και τα καθήκοντα που απορρέουν από την προοπτική που έχουμε ανάγκη».

Επεσήμανε ότι οι εργαζόμενοι τους έχουν να αντιμετωπίσουν τη σκληρή αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τα στηρίγματά του σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, ενώ προειδοποίησε ότι η επίθεση θα συνεχιστεί.Ο Γ. Τασιούλας υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της συμμαχίας με τους μικρομεσαίους ΕΒΕ στις κατασκευές για ένα δρόμο ανάπτυξης που έχουν ανάγκη οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές, οι άνεργοι του κλάδου.

Σημείωσε ότι τα μέτωπα πάλης είναι η κοινωνική ασφάλιση, η ανεργία, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η προετοιμασία για την αντιμετώπιση της φοροκαταιγίδας - των πλειστηριασμών των σπιτιών των λαϊκών οικογενειών και κάλεσε σε «οργάνωση του κλάδου σε γραμμή σύγκρουσης με τη στρατηγική του κεφαλαίου και τις δυνάμεις που τη στηρίζουν και την προωθούν». Ολόκληρη η εισήγηση στο συνημμένο

Στο Συνέδριο έγιναν χαιρετισμοί εκ μέρους του ΠΑΜΕ από το Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Γιώργος Σιγάλας από την ΠΑΣΕΒΕ, ο Γιώργος Γικόπουλος από την ΠΑΣΥ, ο Άκης Λαλατζής από το ΜΑΣ, η Χριστίνα Σκαλούμπακα από την ΟΓΕ, ο Μιχάλης Σελέκος Δήμαρχος Χαϊδαρίου, ο Πιερπάολο Λεονάρντι, Γενικός Γραμματέας της USB Ιταλίας και μέλος της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ, ο Μιχάλης Παπανικολάου Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των οικοδόμων UITBB, ο Ευτύχης Παπαμιχαήλ από τη Συντεχνία Οικοδόμων Κύπρου, και ο Πέντρο Μιλέιρο, μέλος της Διοίκησης της Πορτογαλικής Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ξύλου και γυαλιού και μέλος της Γραμματείας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης των οικοδόμων.


Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ 24ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ (pdf) ΕΔΩ
ΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (10 βίντεο) ΕΔΩ

Σταθερά ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις

Την Κυριακή 24 Γενάρη, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 24ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής, Γενικού Συμβουλίου και Αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου, μεταφέρθηκε η ζωντανή πείρα από τους χώρους δουλειάς, αναδείχθηκαν οι δυνατότητες για να ενισχυθεί η παρέμβαση στους εργασιακούς χώρους. Παράλληλα, πάρθηκε απόφαση για την οργάνωση και την καλύτερη συμμετοχή στην απεργία στις 4 Φλεβάρη. Το 24ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων ανέδειξε την αναγκαιότητα έντασης της ταξικής πάλης για τα πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη νέων οργάνων τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 182 αντιπρόσωποι.

  • Ο «Πανοικοδομικός Ενωτικός Δημοκρατικός Συνδυασμός» (ΠΕΔΣ), που στηρίζεται από τις ταξικές δυνάμεις, πήρε 157 ψήφους (το 2013 είχε λάβει 156). Κατέλαβε 27 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο και 22 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο, όπως και το 2013.
  • Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Οικοδόμων», που στηρίζεται από την ΠΑΣΚΕ, πήρε 24 ψήφους (24 είχε λάβει και το 2013) καταλαμβάνοντας από 4 έδρες στο Διοικητικό και Γενικό Συμβούλιο, όπως και το 2013.
  • Ο συνδυασμός «Ταξική Πορεία Οικοδόμων», πήρε 1 ψήφο (είχε λάβει δύο το 2013) και δεν εξέλεξε καμία έδρα.

Για την εκλογή αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ ψήφισαν 125 αντιπρόσωποι.

  • Ο «Πανοικοδομικός Ενωτικός Δημοκρατικός Συνδυασμός» (ΠΕΔΣ) πήρε 117 ψήφους (το 2013 είχε λάβει 112) και εξέλεξε 12 αντιπροσώπους, όπως και το 2013.
  • Ο συνδυασμός «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Οικοδόμων», που στηρίζεται από την ΠΑΣΚΕ, πήρε 7 ψήφους (είχε πάρει 12 το 2013) και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο (είχε εκλέξει έναν το 2013).
  • Ο συνδυασμός «Ταξική Πορεία Οικοδόμων» πήρε μία ψήφο (είχε πάρει 2 το 2013) και δεν εξέλεξε κανέναν αντιπρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: