Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Aύξηση των αυτοκτονιών λόγω ανεργίας, φτώχιας και χρεών


Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία και οι επιδημιολογικές μελέτες καταδεικνύουν μια σημαντική αύξηση σε ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα, η οποία αγγίζει το 40% λόγω της οικονομικής κρίσης και των κυκλωμάτων τοκογλυφίας.

H πίεση που ασκείται από τη δεινή οικονομική θέση, στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί επαγγελματίες σε ολόκληρη την χώρα, αλλά και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, οδηγεί σε αδιέξοδο αρκετούς Έλληνες, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών την τελευταία περίοδο.

Οι επιστήμονες ταυτίζουν την οικονομική κρίση με την εκτίναξη των αυτοκτονιών τον τελευταίο ειδικά χρόνο σε πρωτοφανή για τη χώρα επίπεδα.

Αύξηση της τάξεως του 17% παρουσίασαν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα τη διετία 2007-2009, όπως προκύπτει από έρευνα Αμερικανών και Βρετανών επιστημόνων σε δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τις ηλικίες κάτω των 65 ετών, σε μία προσπάθεια να καταγράψουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Η χώρα μας έχει το χειρότερο ποσοστό, ενώ η μοναδική χώρα στην οποία μειώθηκαν οι αυτοκτονίες είναι η Αυστρία (-5%). Ακόμα και η Ιρλανδία έχει χαμηλότερο ποσοστό από την Ελλάδα, το οποίο ανέρχεται στο 13%.

Παρατηρείται αύξηση που υπερβαίνει το 25%, με τις μισές περιπτώσεις αυτοκτονιών να σχετίζονται με την ανεργία, τα χρέη και τη φτώχεια. Συγκεκριμένα το 2007 καταγράφηκαν 328 αυτοκτονίες, ένα χρόνο αργότερα ο αριθμός ανήλθε στις 366, το 2009 έφτασαν τις 391 ενώ πέρυσι το νούμερο εκτοξεύθηκε στους 500 αυτόχειρες.

Τα φετινά στατιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου κάνουν λόγο για 150 αυτοκτονίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί δηλαδή σε δύο αυτοκτονίες την ημέρα.

Πριν λίγες ημέρες, βρέθηκε απαγχονισμένος από ιμάντα παραθύρου στο σπίτι του στη Νίκαια, στην οδό Κομνηνών, ένας 50χρονος , ο οποίος   είχε αφήσει σημείωμα που έλεγε ότι προβαίνει σε αυτή την πράξη καθώς δεν αντέχει άλλο τη ζωή του λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της ανεργίας.

Χθες το πρωί βρέθηκε απαγχονισμένος στο Κέντρο της Πτολεμαίδας  46χρονος επιχειρηματίας, που άφησε σημείωμα με το οποίο εξηγεί αναλυτικά τα αίτια της πράξης του, που έχουν να κάνουν με οικονομικά προβλήματα.

Προχθές, στην Κορινθία, αυτοκτόνησε με καραμπίνα, 55χρονος, μέσα στο κτήμα του  Βόχα .

Στην Καρυά Ελασσόνας, 52χρονος, έπεσε με το αυτοκίνητό του σε τεχνητή λίμνη συγκέντρωσης υδάτων.

 Στις 4 Ιουλίου , αυτοκτόνησε 80χρονος στο Ρύμνιο Κοζάνης.

Το μεσημέρι  της 29ης  Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, αυτοκτόνησε πέφτοντας από το μπαλκόνι του διαμερίσματός του , ο επιχειρηματίας Λεωνίδας Μαριόλης,  45 ετών.

Στις 21 Ιουνίου, αυτοκτόνησε ένας 47χρονος αγρότης στο Λασίθι Κρήτης.

Στις 13 Ιουνίου, είχαμε άλλη αυτοκτονία στο Αίγιο…και ο μακρύς κατάλογος του αίματος χάνεται καθημερινά στις πίσω σελίδες του αστυνομικού δελτίου.

Η τηλεφωνική γραμμή 1018, που υποστηρίζεται από το υπουργείο Υγείας δέχεται καθημερινά κλήσεις από ανθρώπους που είτε έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας είτε σκέφτονταν να κάνουν είτε ακόμα και από άτομα που ανησυχούσαν για κάποιο οικείο τους πρόσωπο.

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες που συγκεντρώνουμε στο πλαίσιο της λειτουργίας της γραμμής 1018, οι περισσότεροι από τους υποψήφιους αυτόχειρες, αντιμετωπίζουν χρέη, ανεργία ή σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεχόμαστε φέτος 4-5 τηλεφωνήματα την ημέρα, τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από ανθρώπους που έχουν προβλήματα, επαγγελματικά και οικονομικά», δήλωσε η εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα».

Πηγή: Π. Κατσάκος, Πρώτο Θέμα on line

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Ασχολουμαι με το θεμα απο την ημερα που αρχισαν να εμφανιζονται τα πρωτα ανησυχιτικα μηνυματα, εκει καπου στο μεσον του 2009.
Ειχα σχολιασει σκοπτικα πως οι Ελληνες καποτε αυτοκτονουσαν μονο απο ερωτα.
Σημερα εχουμε φθασει τα 2 ατομα την ημερα.....και κανενος δεν υδρωνει το αυτι.!!!!
Η επομενη ημερα θα ειναι πιο αγρια!!!!

http://eyrytixn.blogspot.com είπε...

Οι αυτοκτονίες που περιγράφονται στο κείμενο στην ουσία είναι δολοφονίες του συστήματος της εκμετάλλευσης. Βέβαια η διέξοδος βρίσκεται στους συλλογικούς λαϊκούς αγώνες και όχι στην ατομική αυτοκαταστροφή. Δυστυχώς όμως κάποιοι άνθρωποι βυθίζονται κυριολεκτικά στην απόγνωση.