Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Βιβλιοπαρουσίαση: "Γυναίκες στην Κούβα: Μια επανάσταση μέσα στην επανάσταση"


H New Star Productions, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» και οι εκδόσεις Διεθνές Βήμα διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου την Κυριακή, 6 Δεκέμβρη, 11π.μ. στον Κινηματογράφο Studio, Σπάρτης και Σταυρουπόλεως 33, Πλ. Αμερικής:

Γυναίκες στην Κούβα: Μια επανάσταση μέσα στην επανάσταση
Με κείμενα των Βίλμα Εσπίν, Ασέλα ντε λος Σάντος, Γιολάντα Φερέρ

Εξήντα χρόνια πριν, ο εργαζόμενος λαός της Κούβας αγωνιζόταν να ανατρέψει μια από τις πιο αιμοσταγείς τυραννίες που είχε γνωρίσει η Αμερικανική ήπειρος. Η συμμετοχή των γυναικών στο Κίνημα της 26ης Ιούλη και στον Αντάρτικο Στρατό στα βουνά της Ανατολικής Κούβας –τόσο στη βάση όσο και στην ηγεσία– δεν αποτελούσε εξαίρεση. Ήταν –και παρέμεινε– αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής πορείας που ακολούθησε η ηγεσία της Κουβανικής Επανάστασης από τα πρώτα της βήματα.

«Ζούσαμε σε μια ταξική κοινωνία στην οποία οι γυναίκες αντιμετώπιζαν βαθύτατες διακρίσεις», έλεγε ο Φιντέλ Κάστρο. «Μια κοινωνία όπου χρειαζόταν να γίνει μια επανάσταση στην οποία οι γυναίκες θα είχαν την ευκαιρία να δείξουν τις ικανότητές τους». Εδώ είναι η ιστορία των γυναικών αυτών. Μιλούν οι ίδιες για τη δράση τους και για το πώς, αλλάζοντας τον κόσμο γύρω τους, άλλαζαν οι ίδιες καθώς και οι άνδρες που πάλευαν στο πλευρό τους.

Το βιβλίο αυτό μιλά για τους αγώνες ενάντια στην καταπίεση της γυναίκας. Ταυτόχρονα, μέσα από τις ζωντανές αφηγήσεις τριών πρωταγωνιστριών, ξεδιπλώνεται, σε πρώτο πρόσωπο, η ιστορία ενός επαναστατικού αγώνα από τη δεκαετία του 1950 μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα.

Στον σημερινό κόσμο, έναν κόσμο καπιταλιστικής κρίσης που διαρκώς βαθαίνει, οι αφηγήσεις αυτές έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν όσους αναζητούν έναν εναλλακτικό δρόμο.

Το βιβλίο παρουσιάζουν οι:

Σοφία Ροδίτη, Επιτροπή αγώνα απολυμένων Xαλυβουργών Ασπρόπυργου

Κώστας Σανίδας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί»

Δανάη Χέλμη, Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης

Νατάσα Τερλεξή, εκδόσεις Διεθνές Βήμα.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρέσβης της Κούβας Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνες.

Θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τον Κουβανό καλλιτέχνη Remy Mailán.

πληροφορίες: 210 8640054, 210 8833002, info@diethnesvima.com, josemartigr@gmail.com, www.newstarcinema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: