Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Η φτώχεια μας …τα πλούτη τους!!! (τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα…)

του Σταμάτη Θεοδωρόπουλου

«Αυτοί που αρπανε το φαϊ απ το τραπέζι κηρύχνουν τη λιτότητα. Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα ζητάν θυσίες.Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους για τις μεγάλες εποχές που θα‘ρθουν.»
-Μπέρτολτ Μπρέχτ

Στην ελλάδα ειναι σαφές πως υπάρχει τεραστίου όγκου συσσωρευμένος πλούτος και παρ'ολα αυτά ο λαός πάλι καλείτε να πληρώσει για χρέη που ποτέ δεν δημιούργησε. Σε ποιά χέρια όμως βρίσκεται αυτός ο πλούτος;

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα,τα οποία είχε δημοσιεύσει παλαιότερα ο εκπαιδευτικός-οικονομολόγος Γιάννης Κυριακάκης και που συμπηρώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου:

* Τα τελευταία 13 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 75%. Αφού το δικό μας – των εργαζομένων – εισόδημα δεν αυξήθηκε καθόλου.

ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ;

* 30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις € ενώ άλλα 40 δις έχουν καταθέσει έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Μάλλον δημόσιοι υπάλληλοι θα ‘ναι ,ξέρεις,εκείνα των...ρετιρέ..

* Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη: 11,8 δις € το 2009, 10 δις το 2008 και 11,3 δις το 2007. Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις €. Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις ενώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός της 531 εκατ. €.

* Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται περίπου 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις € στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις στα Βαλκάνια.

* Την τετραετία 2004 – 2008 χαρίστηκαν πάνω από 9 δις € σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις ( τα 5,1 δις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5 δις από τις δυο ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων.)

* Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις € και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 δις.

* Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις € από ΦΠΑ (προ 23%).

* Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις € ετησίως.

* Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις € στο δημόσιο.

* Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $. Μικρό ποσό για τους εφοπλιστές. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας.

Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δις €, η Πειραιώς 2 δις € κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας, τις λαϊκές αποταμιεύσεις – καταθέσεις οι τράπεζες χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας.

* Κι επειδή είμαστε παραδοσιακά ναυτική χώρα δεν θα μπορούσε να υστερούμε και σε κότερα, θαλαμηγούς κλπ.

Ο Θοδ. και Γιάννα Αγγελοπούλου πούλησαν τη θαλαμηγό τους -που ήταν η καλύτερη στη χώρα- κι αγόρασαν ένα υπερσύγχρονο mega yacht μήκους 85,6 μέτρων κι αξίας 150 εκατομ. $.

Ο εφοπλιστής Προκοπίου έχει παραγγείλει θαλαμηγό 106 μέτρων και αξίας πάνω από 100 εκατ.$.

Ο Π. Δράγνης έχει κότερο 82 μέτρα. Έχει γραφτεί ότι η θαλαμηγός του Μελισσανίδη κοστίζει 65 εκ., του Κούστα 60 εκ., του Βαφειά το ίδιο κι ακολουθούν άλλοι με ακριβότερα κι άλλοι με φθηνότερα κότερα, όπως Κοπελούζος, Πατέρας, Τσάκος, Αλαφούζος, Δημ. Κωστόπουλος, Ρέστης, Βασιλάκης, Κοντομηνάς, Μαρινόπουλος κλπ. Ο Σπ. Λάτσης νοικιάζει την 117 μέτρων «Τurama», σε μη έχοντες κότερο επιχειρηματίες, αντί 90.000 € τη μέρα !

* Μη νομίσετε ότι υστερούμε και στον αέρα. Διακόσια είκοσι ιδιωτικά αεροπλάνα είναι καταγεγραμμένα στα ελληνικά νηολόγια (χώρια όσα είναι σε νηολόγια του εξωτερικού ).

Η Μαρ. Λάτση έχει 3 ιδιωτικά τζετ (Boeing 757, Boeing 737 και Gulfstream IV), o Βγενόπουλος 2 (Cesna και Falcon 900), o M.Κυριακού ένα και καλό αξίας 50 εκ., ο Ρέστης ένα των 47 εκ., ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Τσακίρης, ο Μαρινάκης, ο Θοδ. κι η Γ. Αγγελοπούλου και πολλοί άλλοι. Τα έξοδα συντήρησης ενός τέτοιου αεροσκάφους φτάνουν το χρόνο 1 με 1,5 εκατ. € !

* Ο Λ. Λαυρεντιάδης ξόδεψε το Δεκέμβρη 70 εκ. € κι αγόρασε το 31,3% της Proton Bank αφού πρωτύτερα είχε δώσει 36 εκ. για το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη και άλλα 86 εκ. για να επαναγοράσει τη «Νεοχημική», από την πολυεθνική Carlyle.

Έδωσε και κάτι «ψιλά» για ν’ αποκτήσει μερτικό σε κάποια από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (13,53% στον Πήγασο, που ελέγχει ΜEGA και Έθνος, 9,62% στην Ελευθεροτυπία, κι ελέγχει Flash 9.61, Espresso, City Press, Αthens News, Σφήνα, Ισοτιμία κλπ).

Ο Β. Ρέστης αγόρασε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγ. Στεφάνου, ξοδεύοντας 30 εκ. € και σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκ. χτίζοντας βίλες σε αυτό.

* Έρευνα του Hotels.com από τοκαλοκαίρι του 2009 έδειξε πως η ακριβότερη σουϊτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000$ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής!

* Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1790 επενδύσεις ξενοδόχων προϋπολογισμού 5,7 δις € και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις €. Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά. Τζάμπα επενδυτές μιας και τα υπόλοιπα είναι δανεικά από τις δικές μας καταθέσεις στις τράπεζες.

* Πάνω που πήγαν να μας πείσουν πως «δεν υπάρχει σάλιο» και λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτήρησης, πληροφορηθήκαμε πως αγοράζουμε 6 γαλλικές φρεγάτες κόστους 2,5 δις €(!!!), για να υπερασπίζουν τα «εθνικά μας δίκαια» ανοιχτά της Σομαλίας και στον Περσικό κόλπο.

Δεν αναφέρομαι καθόλου στις μίζες και στα σκάνδαλα (Siemens, Βατοπαίδι, δομημένα ομόλογα, διαγραφή προστίμου 5,5 δις € της «Ακρόπολης» κλπ) γιατί είναι γνωστά. Άλλωστε τι εξέλιξη να περίμενε κανείς γι'αυτά; Γνωρίζουν και οι πέτρες τι κατάληξη έχουν αυτές οι ιστορίες στην Ελλάδα.

Ούτε στα χαριστικά , πάμπολλα δις € που τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζών και τώρα τα χρησιμοποιούν για να δανείσουν το κράτος σαν κοινοί τοκογλύφοι.


Μπορεί να ζούμε όλοι στην ίδια χώρα αλλά είμαστε δυο διαφορετικές χώρες, δυο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι. Δυο κόσμοι μέσα στην ίδια χώρα.


Από τη μια ο κόσμος μας:

ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία κι εξευτελισμοί στους χώρους δουλειάς, ανασφάλιστη εργασία, μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, συντάξεις των 400€ , μισθοί πείνας που μειώνονται , εργασιακή εφεδρεία και ο μαύρος Σεπτέμβρης προ των πυλών, σύνταξη στα 67, δάνεια και κάρτες τις περισσότερες των περιπτώσεων σε αδυναμία πληρωμών,

τα φροντιστήρια των παιδιών, η βενζίνη στα 1,8 € και το πετρέλαιο να παραμονεύει να έρθει ως ληστής το χειμώνα (η πληρώνεις η κρυώνεις) στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ο 13ος και 14ος μισθός χάθηκαν , κατάργηση των συμβάσεων, ο φόβος κι η αγωνία για το αύριο, η ανεργία σε ιστορικά υψηλά (36.000 απολύσεις τον Μαϊο ,μόνο!!!)και οι Σεπτέμβρης-Οκτώβρης δεν ήρθαν ακόμη ,μήνες που επιβαρύνουν τον δείκτη ανεργίας με το κλείσιμο των τουριστικών επιχειρήσεων..!!!

Χρεοκοπημένα ασφαλιστικά ταμεία που δεν καλύπτουν ούτε τα φάρμακα πλέον ,φορολογικά εγκλήματα εις βάρος του λαού και με συνεχή ροή νέων επαίσχυντων μέτρων, ΦΠΑ στο 23% και αδυναμία πληρωμής πάγιων λογαριασμών απο χιλιάδες οικογένειες (στο όνομα ποιου άραγε),κυνήγι μαγισσών με τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες ,κατασχέσεις ,πλειστηριασμοί νοικοκυριών,

νεόπτωχες οικογένειες πραγματικών νοικοκύρηδων που ως εχθές είχαν δουλειά μα σήμερα απολύθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο και τις πλατείες με τα παιδιά τους...

Το απόλυτο πλιάτσικο των δημόσιων επιχειρήσεων αλλά και παροχών (ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΕΥΔΑΠ,ΔΕΥΑΘ,ΕΛΤΑ,ΙΓΜΕ,Ναυπηγεία,Λιμάνια,σχολεία ,υγεία και λοιπά),20.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί στα σχολιά για την χρονιά 2011-2012, τα βιβλία θα πληρωθούν απο τους ήδη σε απόγνωση λόγο των ανωτέρω γονέων απο την τσέπη τους,

νοσοκομεία με απόλυτα μειωμένο προσωπικό που ηρωϊκά και πραγματικά αγωνίζεται να κρατήσει την υγεία όρθια,ακούγοντας τον εξάψαλμο μάλιστα πολλές φορές απο τους ίδιους τους ασθενείς,ολόκληρες επαγγελματικές ζώνες κυριολεκτικά ''νεκρές''(Πέραμα)...περιοχές ,

συνοικίες και γειτονιές σε πλήρη εξαθλίωση ,εργοστάσια και βιοτεχνίες κλείνουν το ένα πίσω απο το άλλο,μικροκαταστήματα -οικογενειακές επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο υπερχρεωμένα με ρυθμούς ...γραμμής παραγωγής..!

Όλα αυτά και άλλα τόσα συνθέτουν την ελεύθερη πτώση της ελληνικής κοινωνίας και της λαϊκής οικογένειας ,το παρόν και κυρίως το μέλλον της.

Απο την πίσω όψη του ίδιου νομίσματος ,ένας κόσμος ..άλλος, διαφορετικός:

τραπεζίτες, επενδυτές, golden boys, βιομήχανοι κι εφοπλιστές, πολυτελείς επαύλεις, ιδιωτικά τζετ, θαλαμηγοί, χειροποίητες Bentley και θηριώδη Hummer, διαμάντια και τσάντες Luis Vitton και Hermes,

Εκάλη,Κολωνάκι,Μύκονος, σούσι bars και χειμερινές αποδράσεις σε ντόπια και ξένα σαλέ, τρίς-''χαριτωμένοι'' μόδιστροι και δήθεν « διανοούμενες λινάτσες», όπως λένε κι οι Active Member. ενα κόσμο , χλιδής , σήψης και παρακμής.

Τελικά λεφτά υπάρχουν αλλά όχι για μας. Εμείς τα «γεννήσαμε» αλλά δε μας ανήκουν. Φταίμε όμως κι εμείς γιατί όπως λέει κι η παροιμία «αν δεν εγονάτιζε η καμήλα δεν θα την φορτώνανε». Η επίθεση που δεχόμαστε σαν λαός από τα παραδομένα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ-ΛΑΟΣ και από ΕΕ-ΔΝΤ - ΕΚΤ , κεφαλαιοκράτες (διεθνείς και ντόπιους)και τα γνωστά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δε θα σταματήσει ποτέ από μόνη της.

Τώρα πρέπει να αναχαιτίσουμε την επίθεση, τώρα να διεκδικήσουμε αναδιανομή του πλούτου, στάση πληρωμών, εθνικοποίηση των τραπεζών ,ρύθμιση του χρέους των ανέργων ,των εργατών ,των αγροτών των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, έξοδο από τη ληστρική Ε.Ε. και το ευρώ.

Για να επιστρέψει πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα που κάποτε πλανιόταν, όπως έλεγε ο Μαρξ. Για ν’ αρχίσουν πάλι να τρέμουν οι ξεσαλωμένες, σήμερα, κυρίαρχες τάξεις,


πρέπει , οι αριστερές δυνάμεις αυτού του τόπου που σήμερα μοιάζουν να ζούν στον κόσμο τους , με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα όχι μόνο να σώσουν την ίδια τους την ύπαρξη αλλά και τον λαό , πριν να είναι πάρα μα πάρα πολύ αργά.

ΑΓΩΝΑΣ -ΡΗΞΗ- ΑΝΑΤΡΟΠΗ των σημερινών δεδομένων ,μονόδρομος για κάθε εργαζόμενο, για κάθε άνεργο,κάθε ημιαπασχολούμενο,κάθε σπουδαστή,για κάθε οικογενειάρχη που δεν κοιμάται τα βράδια σκεπτόμενος το άμεσο μέλλον του μα κυρίως το αύριο των παιδιών του.

Δεν περισσεύει κανείς.
Μέσα απο τις τάξεις μιας συμπαραταγμένης αριστεράς όλοι στον αγώνα .Τον αγώνα της ελπίδας ,τον αγώνα της επιβίωσης ,της ζωής που δικαιούμαστε.

Αναδημοσίευση από "Κόκκινο Ρόδο"


5 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Αν δε γονατιζε η καμηλα...Δεν θα τη φορτωνανε...!!

Dina Vitzileou είπε...

"..πρέπει , οι αριστερές δυνάμεις αυτού του τόπου που σήμερα μοιάζουν να ζούν στον κόσμο τους , με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα όχι μόνο να σώσουν την ίδια τους την ύπαρξη αλλά και τον λαό πριν να είναι πάρα μα πάρα πολύ αργά...
..Μέσα απο τις τάξεις μιας συμπαραταγμένης αριστεράς όλοι στον αγώνα.Τον αγώνα της ελπίδας τον αγώνα της επιβίωσης ,της ζωής που δικαιούμαστε.."

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

-Ποτέ δεν είναι αργά για το καλύτερο.

-Όλοι στον αγώνα, Ναί!

-Στη βάση μιας συμπαραταγμένης αριστερής ιδεολογίας, Ναί!

-Το σενάριο με συμπαραταγμένη την ήδη υπάρχουσα αριστερά, με συμπαραταγμένους τους οπαδούς της, δεν θα το δούμε ποτέ να πραγματοποιείται.

Οικοδόμος είπε...

Επίσης μαχαίρη, η καμήλα θα έπρεπε να δει και λίγο την καμπούρα της, όχι μόνο των άλλων.

Καλησπέρα και καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα Ντίνα.
Μεγάλο το θέμα των συνεργασιών στο χώρο της αριστεράς. Έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχει καταναλωθεί πολλή ...φαιά ουσία.
Το ζήτημα κατά τη γνώμη μου δεν βρίσκεται στα πρόσωπα, αλλά στην πολιτική και τις αρχές που τα κόμματα της αριστεράς εκφράζουν. Κι εδώ υπάρχουν από μικρές έως και πολύ μεγάλες διαφορές μεταξύ τους.
Καλή δύναμη!

Scorpion49 είπε...

Αγαπητοί μου φίλοι, (μερικές σκέψεις)
Η εκ νέου «συμπαραταγμένη αριστερά» είναι όνειρο απατηλό, τουλάχιστον με τις σημερινές κομματικές ηγεσίες, και υπό τις σημερινές συνθήκες. Φωνάξτε στο δρόμο «Πρόεδρε» και κάποιος θα γυρίσει να σας κοιτάξει. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μια δεκαετία για να δούμε κάποιο φως σε τέτοιου είδους συνεργασίες. Σήμερα οι πολιτικο-ιδεολογικές παρατάξεις, κατά τη δική μου άποψη, θα έπρεπε να ήταν δύο: Η Δεξιά και η Αριστερά (πιστεύω ότι όλοι οι ενδιάμεσοι, ή οι εκ δεξιών και αριστερών είναι απλώς περιττοί, δε θα τους απαγορεύσει φυσικά κανείς να υφίστανται). Η Αριστερά κάτω από ποια ταμπέλα…… λίγο με ενδιαφέρει, εκείνο που έχει σημασία είναι η ενότητα-συνοχή της Αριστεράς και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν γίνει ένα κόμμα, και όχι συνασπισμός κομμάτων που είναι πολύ πιθανό στην πρώτη εκλογική αποτυχία, ή διαφωνία να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη. Η Αριστερά λοιπόν ως ένα κόμμα θα πρέπει να έχει ένα σαφές και ξεκάθαρο πρόγραμμα διακυβέρνησης προς όφελος κάθε τίμια εργαζόμενου σ’ αυτόν τον τόπο, που να εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση, ελευθερία λόγου, ελευθερία διακίνησης από τόπου εις τόπον χωρίς περιορισμούς, αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα, πλήρη κρατικοποίηση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, αλλά με καθεστώς λειτουργίας εντελώς διαφορετικό από εκείνο που λειτούργησαν μέχρι και σήμερα, και ιδιωτική πρωτοβουλία σε βαθμό που να μην προωθεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Βάσει καταστατικού η εκλογή αρχηγού κόμματος θα γίνεται από το λαό, αφού πριν ο υποψήφιος θα έχει δώσει και έχει περάσει τις εξετάσεις των λαϊκών αγώνων και έχει αποδείξει ότι έχει το σθένος και την εμπειρία να γίνει καπετάνιος του θωρηκτού «Ελλάς-Αριστερά» .
Τελικά λεφτά υπάρχουν, αλλά ας μην περιμένουμε το Γιωργάκη που δήθεν ψάχνει και δεν τα βρίσκει, θα τα βρούμε μόνοι μας, αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα τους!!
Όνειρα!! – Ελπίζω να προλάβω, έστω και κάποια, να τα δω να γίνονται πραγματικότητα.