Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΕ – Ευρωκοινοβούλιο, με τη συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης, κλείνουν χωρίς διερεύνηση την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τις πολεμικές αποζημιώσεις, που οφείλει το γερμανικό κράτος στο λαό και τη χώρα μας από τα εγκλήματα των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων


Σε συνεδρίασή της, που πραγματοποιήθηκε χτες, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου πήρε την απαράδεκτη απόφαση να «κλείσει» χωρίς καμία διερεύνηση την Αναφορά, που είχε καταθέσει από τις 15/10/2014 η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, για τις πολεμικές αποζημιώσεις, που οφείλει το γερμανικό κράτος στο λαό και τη χώρα μας από τα εγκλήματα των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων.

Συγκεκριμένα, η απόφαση πάρθηκε χτες κατά πλειοψηφία στη συνάντηση των συντονιστών της Επιτροπής Αναφορών και στη συνέχεια ανακοινώθηκε στη συνεδρίαση της ίδιας της Επιτροπής. Το σκεπτικό αυτής της απαράδεκτης απόφασης περιλαμβάνεται σε «non paper» της νομικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο παρουσιάστηκε χτες, κατά τη συνάντηση των συντονιστών. Σε αυτό το έγγραφο διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι τα ζητήματα των πολεμικών αποζημιώσεων του γερμανικού κράτους από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν εμπίπτουν σε όσα προβλέπουν οι συνθήκες της ΕΕ, ότι τα όργανα της λυκοσυμμαχίας δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με αυτό το ζήτημα και ούτε πρόκειται να το κάνουν, χαρακτηρίζοντάς το ως αποκλειστικά διμερές θέμα μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού κράτους...

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να «κλείσει» χωρίς καμία διερεύνηση την εν λόγω Αναφορά, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να κρύψει με πολιτικά παιχνίδια τη σαφή άρνησή της να τοποθετηθεί επίσημα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

«Η απόφαση αυτή», τονίζει, «και μάλιστα παρά το γεγονός ότι η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ είχε προσκομίσει στην Επιτροπή πρόσθετα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας και πρότεινε την ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών, προκειμένου να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης, συνιστά πρόκληση ενάντια στον ελληνικό λαό, την ηρωική αντίσταση και τις βαριές θυσίες του στην πάλη κατά του φασισμού, προσβολή απέναντι στην ιστορική μνήμη και την αντιφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης.

Τεράστια ευθύνη για αυτήν την εξέλιξη φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γιατί με την άρνησή της να απαντήσει στην από 3/11/2015 επιστολή της Επιτροπής Αναφορών και να τοποθετηθεί στο δίκαιο αίτημα του λαού μας για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων υπονόμευσε την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και συνέπραξε στο "κλείσιμό" της.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του για να θολώσει τα νερά σχετικά με την άρνησή της να τοποθετηθεί για το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων κατέφυγε σ' ένα πολιτικό τερτίπι βγαλμένο από τις χειρότερες σελίδες όλων των προκατόχων του στην αστική διαχείριση. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή (αργά το απόγευμα της προηγουμένης της συνεδρίασης στις 8/9/2016) από οποιονδήποτε άλλο εκτός από την ίδια την κυβέρνηση στάλθηκε στην Επιτροπή Αναφορών ...κοινή επιστολή του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση και του προέδρου της "διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών", βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρ. Μηταφίδη, κι αυτή όχι απ΄ ευθείας, αλλά μέσω της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κούνεβα. Στάλθηκε δε οτιδήποτε άλλο εκτός από την τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης για την αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Με την επιστολή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαβίβασαν στην επιτροπή το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, που δεν έχει ακόμη συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και τη δήλωση του Πρωθυπουργού στις 16-8-2016 στο μαρτυρικό Κομμένο της Αρτας!

Πρόκειται για προκλητικό εμπαιγμό του λαού μας. Δηλαδή, αντί για επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων διανέμονται δηλώσεις του πρωθυπουργού και ένα πόρισμα στο οποίο αποκρύπτονται οι ευθύνες όλων των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια και της σημερινής κυβέρνησης, ενώ δεν περιέχει απαίτηση προς την κυβέρνηση να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις. Είναι προφανές ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρνήθηκε να πάρει επίσημα θέση και επιχειρεί να κρύψει την άρνησή της με πολιτικά παιχνίδια.

Οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ μαζί με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα συνεχιστούν ενάντια στη στάση των οργάνων της ΕΕ, της ελληνικής κυβέρνησης. Θα συνεχιστούν παρά τη στάση ευρωπαϊκών κομμάτων και δυνάμεων (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι) είτε άλλων δυνάμεων που μπορεί να "φιλολογούν" για εσωτερική κατανάλωση, αλλά εντάσσονται και υποστηρίζουν σταθερά ευρωπαϊκά κόμματα, που, εκτός των άλλων δίκιων του λαού, απορρίπτουν και το αίτημα για τις αποζημιώσεις.

Το ΚΚΕ συνεχίζει να ενημερώνει το λαό για τον αντιλαϊκό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου και όλων των οργάνων της ΕΕ. Σε κάθε ευκαιρία, αποδεικνύεται ότι η ΕΕ είναι αντίπαλος των λαϊκών συμφερόντων.

Το ΚΚΕ αξιοποιεί και θα συνεχίσει να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που του δίνεται για να προβάλλει το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, για να γίνει υπόθεση της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: