Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Νέες δίκες σήμερα σε βάρος συνδικαλιστών της Ν/Ζώνης


To χαρακτήρα ολομέτωπης επίθεσης σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης από εργοδότες και κυβέρνηση, με τη συμβολή της ταξικής δικαιοσύνης, λαμβάνει η φάμπρικα διώξεων και δικών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε βάρος στελεχών των ταξικών συνδικάτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
Σήμερα Τρίτη ήταν προγραμματισμένες ταυτόχρονα δύο δίκες, με κατηγορουμένους μέλη του προεδρείου των συνδικάτων, μετά από μήνυση των επιχειρηματιών του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού με ανυπόστατες και κατασκευασμένες κατηγορίες. Για τις επόμενες 40 μέρες έχουν προγραμματιστεί συνολικά άλλες 17 δίκες, χωρίς να υπολογίζονται αυτές που ήδη έχουν γίνει, ενώ ήδη οι συνδικαλιστές μετράνε δύο καταδικαστικές αποφάσεις.
Οι διώξεις και οι δίκες αφορούν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που είχαν οργανώσει το 2008 και το 2009 τα σωματεία στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (ΒΙΠΑΣ), όπου έχουν τις εγκαταστάσεις τους οι εργολάβοι της Ζώνης, για να υπερασπίσουν το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συνολικά τα εργασιακά τους δικαιώματα και να διεκδικήσουν την τήρηση των μέτρων ασφαλείας, για να μη θρηνούν θύματα κάθε τόσο.
Πολλά τα ερωτήματα που παραμένουν
Οι δύο σημερινές δίκες έγιναν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά. Η πρώτη, που αναβλήθηκε για τις 25 Αυγούστου 2014, αφορούσε μήνυση του εργολάβου Πιτσιρίκου, ιδιοκτήτη της επιχείρησης «ΚΥΜΗ» στο ΒΙΠΑΣ, κατά του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννη και άλλων τεσσάρων μελών της διοίκησης, με τις κατηγορίες για απρόκλητη «έργω και λόγω εξύβριση», «απλή σωματική βλάβη» και «ηθική αυτουργία στις ως άνω πράξεις» που δήθεν τελέστηκαν στις 6 Απρίλη του 2009, ημερομηνία αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζομένων στο ΒΙΠΑΣ.
Η δεύτερη δίκη εκδικάστηκε με την αθώωση των κατηγορουμένων καθώς ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε η εξόφθαλμη μεθόδευση σε βάρος των συνδικάτων. Μεθόδευση που στηρίχθηκε σε μήνυση που κατέθεσε ο Κ. Σιδέρης, ο οποίος εμφανίζεται να είναι εργαζόμενος της «ΚΥΜΗΣ». Ο Κ. Σιδέρης αναφέρεται στην κινητοποίηση που έγινε την ίδια μέρα, μηνύει όμως μόνο ένα συνδικαλιστή και καταφέρεται «κατά παντός τρίτου ποινικού υπεύθυνου».
Στη μήνυση αναφέρει ότι του επιτέθηκαν ένας συνδικαλιστής που ονομάζει και «κάποια άλλα άτομα περί τα 2-3, των οποίων τα ονόματα δεν γνωρίζω» και προσθέτει: «Σημειωτέον ότι τα ως άνω άτομα είναι προφανώς εγκάθετοι της "τρομοκρατικής ομάδας" που συνέστησε το Συνδικάτο Μετάλλου και άλλα "συναφή σωματεία", τα μέλη του ΔΣ των οποίων είναι οι ηθικοί αυτουργοί».
Ενώ λοιπόν στη μήνυση δεν κατονομάζει άλλους, ένα περίπου χρόνο μετά, τον καλεί ο εισαγγελέας για συμπληρωματική κατάθεση. Στο έγγραφο, ο Κ. Σιδέρης προσθέτει το όνομα του προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου και το επίθετο «Πουντίδης», χωρίς μικρό όνομα, ως «ηθικούς αυτουργούς». Ωστόσο, στο κατηγορητήριο που συνέταξε η εισαγγελέας Ζωή Νικολάου, αυθαίρετα και χωρίς να έχει αναφερθεί από κανέναν, δηλαδή χωρίς κανένα στοιχείο, προσθέτει ανάμεσα στους κατηγορούμενους το όνομα «Ιορδάνης Πουντίδης του Παύλου, κάτοικο Πειραιά», προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων!
Διαμαρτυρία στην Εισαγγελία
Τη βιομηχανία των δικών που έχει στηθεί σε βάρος των συνδικάτων της Ζώνης κατήγγειλαν για πολλοστή φορά χτες εκπρόσωποι των σωματείων, με παρέμβαση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά. Στο πλευρό τους ήταν και συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες από τις Ομοσπονδίες Τύπου - Χάρτου και Φαρμάκου. Απαίτησαν να σταματήσει τώρα κάθε συνδικαλιστική δίωξη και προειδοποίησαν με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Στο μεταξύ, σε δίκη σέρνονται την Πέμπτη 6 Φλεβάρη συνδικαλιστές από τη Μυτιλήνη, επειδή στάθηκαν στο πλευρό των ναυτεργατών και της απεργίας τους στις 31/5/2010. Συγκεκριμένα, ο Στρατής Αντώνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Νίκος Μπουλμπούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και ο Παρασκευάς Γεωργούλας, συνδικαλιστής και γραμματέας της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, δικάζονται μετά από μήνυση της εταιρείας ΑΝΕΚ που κατέθεσε ο πλοίαρχος του «ΕΓ/ΟΓ ΛΙΣΣΟΣ». Συγκέντρωση ενάντια στις νέες συνδικαλιστικές διώξεις οργανώνει την Πέμπτη, στις 9 π.μ., στο Δικαστικό Μέγαρο, η Γραμματεία Λέσβου του ΠΑΜΕ.
Ανακοινώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης έχουν εκδώσει τα Εργατικά Κέντρα Λέσβου και Σάμου. 

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: