Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Από τον Θανάση Κλάρα στον Άρη Βελουχιώτη, τρία γράμματα δρόμος

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Άρης Βελουχιώτης

Τον Σεπτέμβρη του 1931 δικάζονται στο Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, για δεύτερη φορά μετά την ψήφιση του βενιζελικού νόμου «περί τύπου», οι υπεύθυνοι του Ριζοσπάστη. Η δίκη που εξελίσσεται σε συνθήκες βίαιης αστυνομοκρατίας, τρομοκρατίας και διώξεων, αφορά τις αποκαλύψεις από την εφημερίδα σκανδάλων και «πράξεων ακολασίας» υπουργού και γίνεται με προφανή στόχο την καταδίκη και το κλείσιμο του ενοχλητικού εντύπου του ΚΚΕ.
Η εφημερίδα έχει ήδη κλείσει μια φορά και αυτή την εποχή επανακυκλοφορεί με παραλλαγμένη την ονομασία της (Νέος Ριζοσπάστης).

Στη διάρκεια της δίκης καταθέτει ο συντάκτης του Ριζοσπάστη Θανάσης Κλάρας, (ο κατοπινός θρυλικός πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης). Η κατάθεσή του είναι κόλαφος για τους δήθεν «κατήγορους» της εφημερίδας του ΚΚΕ, και ο εντεταλμένος πρόεδρος του δικαστηρίου διατάσει τη σύλληψή του για ψευδορκία. Μάλιστα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό της και σε μια προσπάθεια να μειώσει περισσότερο την αξία της κατάθεσής του η έδρα «αποκαλύπτει» στο ακροατήριο ότι ο Θανάσης Κλάρας είχε καταδικαστεί το 1924 για κλοπή.

Δείτε τη συνέχεια της ανάρτησής μας στο ΑΤΕΧΝΩΣ (κλικ!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: