Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Η φλόγα δεν έχει σβήσει, τα όπλα δε σκουριάσανε - Δόξα και τιμή στους νεκρούς ήρωες του Αρχηγείου Τζουμέρκων του ΔΣΕ


Με μια πολύ συγκινητική εκδήλωση στον τόπο θυσίας των παλικαριών - μαχητών του ΔΣΕ, στο Αρχηγείο Τζουμέρκων, έξω από τις Μελάτες, η ΤΕ Άρτας του ΚΚΕ, τίμησε τους νεκρούς του αγώνα που σηματοδότησε η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκε το σχετικό διήμερο που οργάνωσε η ΤΕ Άρτας (δείτε εδώ για την πρώτη ημέρα).


Στη θέση όπου έχει στηθεί το λιτό μνημείο για τους βάναυσα σφαγμένους αγωνιστές και του επικεφαλής τους, Θοδωρή Ζαλοκώστα (Παλιούρα) από τον αστικό στρατό και τους παρακρατικούς, συναντήθηκαν όλες οι γενιές. Οι λιγοστοί επιζώντες της  ΕΑΜικής Εθνικής  Αντίστασης, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ,  συγγενείς και φίλοι των ηρώων,  μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ.
Τα συναισθήματα βαριά για τον ηρωικό αγώνα που έδωσαν τα παιδιά του λαού ενάντια στον ταξικό αντίπαλο και τους ισχυρούς προστάτες του, τον αμερικανοβρετανικό ιμπεριαλισμό.
Πριν καν αρχίσει η εκδήλωση, οι μνήμες των πέτρινων χρόνων αναβίωσαν μέσα από τις αφηγήσεις των παλιότερων, που άνοιγαν συζητήσεις με τους νέους  για τις δυσκολίες του αγώνα αλλά και την πίστη και το ηθικό των μαχητών.


Το καλωσόρισμα και την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Αλέξης Κατσαρός, γραμματέας  του Τομεακού Συμβουλίου Άρτας της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, ο οποίος είπε:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στις Μελάτες μία μέρα μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα όπου μπροστά στην ολοκλήρωση των 100 χρόνων του Κόμματός μας τιμάμε φέτος τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.


Σήμερα εδώ στο μνημείο που έχει στηθεί και πρόσφατα συμπληρωθεί προς τιμήν των νεκρών του Αρχηγείου Τζουμέρκων του ΔΣΕ τιμούμε αυτούς που έδωσαν και τη ζωή τους για την πραγματική ελευθερία του λαού μας, τιμούμε τους μαχητές και τις μαχήτριες που αμφισβήτησαν την αστική εξουσία.


Είχαμε υποχρέωση να τιμήσουμε την προσφορά των μαχητών του Αρχηγείου Τζουμέρκων του ΔΣΕ στην Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, κι όχι μόνο, να αναγνωρίσουμε το αποτύπωμα που άφησαν στην Ιστορία της ταξικής πάλης. Είναι υποχρέωσή μας να ψηλαφίσουμε με προσοχή αυτό το αποτύπωμα.
Το ιστορικό τους αποτύπωμα είναι ότι πήραν μέρος στην ένοπλη ταξική σύγκρουση με την αστική εξουσία στην Ελλάδα από το 1944 έως το 1949.


Δεν φοβόμαστε να κατονομάσουμε τις δικές μας αδυναμίες και ευθύνες, γιατί δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από αυταπάτες για σκαλοπάτια και πλατύσκαλα στο σκληρό ανήφορο της ταξικής σύγκρουσης, γιατί ακόμα και το 1948, αλλά και αργότερα, μίλαγε για δημοκρατική ομαλότητα στο έδαφος ουσιαστικά της καπιταλιστικής κυριαρχίας. Για όλα αυτά έχει τοποθετηθεί συλλογικά και αυτοκριτικά το Κόμμα μας.


Είναι σημαντικό, πρωταρχικής σημασίας καθήκον, το Κόμμα μας, εν όψει των 100 χρόνων του και της βαθύτερης μελέτης της Ιστορίας του, σε αυτή την κατεύθυνση και η Τομεακή Επιτροπή συμβάλλει στη μελέτη της Ιστορίας του ΔΣΕ στην Άρτα με την πρόσφατη έκδοση για το Αρχηγείο Τζουμέρκων, που ωστόσο χρειάζεται ενίσχυση και συμπληρώσεις.
Σήμερα, η αστική και οπορτουνιστική ιστοριογραφία και προπαγάνδα, αξιοποιεί αυτές τις αντιφάσεις προκειμένου να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα ή τις πραγματικές αιτίες τους, για να μη μπορέσει η ταξική αλήθεια να μπει βαθιά στη ψυχή και το πνεύμα πρωτοπόρων νέων, γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, βέβαια και ανδρών εργατοϋπαλλήλων, βιοπαλαιστών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων στις πόλεις. Η άρχουσα τάξη θέλει να εμποδίσει να κατανοηθεί το πιο κρίσιμο συμπέρασμα: Ότι το Κόμμα της εργατικής τάξης δεν μπορεί να συμμαχήσει με αστικές πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή δεν μπορεί η εργατική τάξη να συμμαχήσει με τον ταξικό αντίπαλο.


Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα ξεπερνάμε ανέμελα, ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές, δεν μπορούμε να βλέπουμε το παρελθόν σαν νεκρή ιστορία, να μη σκεφτόμαστε, να μη διδασκόμαστε, για το σήμερα και το αύριο.
Ξέρουμε καλά ότι ζούμε στις χειρότερες συνθήκες που γνώρισε η Ιστορία της ταξικής πάλης του εργατικού κινήματος ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση.
Σήμερα, είμαστε περήφανοι γιατί το ΚΚΕ είχε μια αφάνταστα επαναστατική πορεία, στη θεωρία, στη στρατηγική και πολιτική πράξη, μετά από την αντεπαναστατική θύελλα που σάρωσε το εργατικό και ιδιαίτερα το κομμουνιστικό κίνημα τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα κι άφησε συντρίμμια στον 21ο αιώνα.


Ξέρουμε καλά, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν νέες γενιές μαχητών και μαχητριών μέσα από τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και αλλού.
Είναι βέβαιο, πιο νωρίς ή πιο αργά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, δεν εξαρτάται από εμάς, όμως ως ιστορική αναγκαιότητα θα προκύψει να βρεθούμε σε συνθήκες πολύ μεγάλης όξυνσης των ταξικών αγώνων και συγκρούσεων. Θα βρεθούμε σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που έβγαλαν και τους μαχητές του αρχηγείου Τζουμέρκων στον αγώνα του ΔΣΕ.
θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα γίνουμε επάξια ο κρίκος της ιστορικής αλυσίδας των ταξικών αγώνων και συγκρούσεων για να έρθει όσο εξαρτάται από εμάς νωρίτερα και πιο στέρεα η κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης κι εξουσίας, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.
Η φλόγα δεν έχει σβήσει, τα όπλα δε σκουριάσανε».


Συγκλονιστικές αφηγήσεις

Στη συνέχεια, τα επιβλητικά βουνά των Τζουμέρκων δονήθηκαν από τα συνθήματα που έδιναν την αισιοδοξία του αγώνα που συνεχίζεται: «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, ΔΣΕ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», «Ούτε στα ξερονήσια, ούτε στις φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός»...


Στη συνέχεια, αναγνώστηκαν οι αφηγήσεις επιζώντων που αναφέρονται στο φρικιαστικό έγκλημα της 21ης - 22ας Απρίλη 1947, στις Μελάτες,  όπου το τμήμα του Αρχηγείου Τζουμέρκων του ΔΣΕ, με επικεφαλής τον Παλιούρα, κυκλώθηκε και χτυπήθηκε από πολύ υπέρτερες δυνάμεις στρατού και παραστρατιωτικών ΜΑΥδων.
Όσοι αγωνιστές δεν σκοτώθηκαν στη μάχη, τραυματισμένοι βασανίστηκαν και αρκετοί από αυτούς αποκεφαλίστηκαν και οι δήμιοί τους περιέφεραν τα κεφάλια τους ως τρόπαια στην κεντρική πλατεία της Άρτας.


Διαβάστηκαν οι αφηγήσεις του Κώστα Τάτση, ο οποίος έζησε τα γεγονότα στην Άρτα σε ηλικία 16 χρονών και αμέσως μετά κατατάχτηκε στον ΔΣΕ, της Πηνελόπης Σάρλη και του Νίκου Ρίγγου, Αρτινού λογοτέχνη, που περιγράφουν τη φρίκη που βίωσαν από τη βαρβαρότητα των βασανιστών. Οι αφηγήσεις αυτές περιλαμβάνονται στην ειδική έκδοση για το Αρχηγείο Τζουμέρκων που επιμελήθηκε η ΤΕ Άρτας του ΚΚΕ.


Ιδιαίτερη επίσης στιγμή ήταν το ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του μαχητή Παναγιώτη Λαμπράκη, μέλος τμήματος της δύναμης του Παλιούρα, που κατάφερε να διασωθεί. (Από παραδρομή στην έκδοση της ΤΕ Άρτας ο Π. Λαμπράκης αναφέρεται ως πεσών στη μάχη ενώ επέζησε και πέθανε αργότερα επιστρέφοντας από την πολιτική προσφυγιά). Τη μαρτυρία αυτή εξασφάλισε ο Λεωνίδας Αγγέλης, γιός δολοφονημένου αγωνιστή του Αρχηγείου Τζουμέρκων. (Ακούστε εδώ απόσπασμα της μαρτυρίας που προβλήθηκε στην εκδήλωση). 
Ακολούθησε προσκλητήριο  των πεσόντων μαχητών του Αρχηγείου Τζουμέρκων στη μάχη στις Μελάτες, αλλά και σε άλλες μάχες στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, συνολικά 256 άνδρες και γυναίκες.


Σε μια συμβολική κίνηση, νέοι και νέες της ΚΝΕ παρατάχθηκαν φρουρά στο μνημείο, φωνάζοντας «παρών» και «παρούσα» σε κάθε όνομα που ακούγονταν,  καταθέτοντας ταυτόχρονα και ένα κόκκινο γαρύφαλλο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με  κατάθεση στεφανιών από την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Θάνο Μπίμπα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και τον Κώστα Τάτση εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.  
Επίσης, στεφάνι κατέθεσε η οικογένεια Γαζέτα στη μνήμη συγγενή τους, που έπεσε στον αγώνα.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη «Διεθνή», με υψωμένες τις γροθιές και με την υπόσχεση να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη συμπλήρωση, περαιτέρω καταγραφή και μελέτη της Ιστορίας των ταξικών αγώνων, ώστε οι νέες γενιές να συνεχίσουν επάξια και νικηφόρα τον αγώνα.



Στην κατάμεστη πλατεία Σκουφά της Αρτας, αντάμωσαν η νέα γενιά και η γενιά της Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Άρτας του ΚΚΕ στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων αφιερωμένες στο Αρχηγείο Τζουμέρκων του ΔΣΕ.
Την εκδήλωση άνοιξε η 'Ερη Κόντου γραμματέας της ΤΕ Αρτας του ΚΚΕ, η οποία καλωσορίζοντας τους συγκεντρωμένους, ανακοίνωσε ότι οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ, θα κορυφωθούν στις 26 Ιούνη με εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ στη Μουργκάνα και την Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας. 


Με μεγάλη θέρμη, χειροκροτήματα και συνθήματα, στην εκδήλωση έγινε δεκτή η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που έκανε την κεντρική ομιλία .
Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως: «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ Δόξα και Τιμή στο ΚΚΕ», «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία »,  «Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς». 

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: