Συνεχίζουν την απεργία πείνας πάνω από 1.200 πολιτικοί κρατούμενοι, αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC - EP), ενώ τους συμπαραστέκεται επίσης με απεργία πείνας, εδώ και 18 μέρες, και ο Χεσούς Σάντριχ, μέλος της Γραμματείας της Οργάνωσης (που συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις στην Αβάνα), ο οποίος το Σάββατο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με συμπτώματα υπογλυκαιμίας.
Στόχος της απεργίας είναι να ασκηθεί πίεση ώστε να εφαρμοστεί άμεσα η αμνηστία για τους 2.577 κρατούμενους αντάρτες, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία ειρήνης. Η κυβέρνηση του Μανουέλ Σάντος συνεχίζει να κωλυσιεργεί εδώ και πάνω από 6 μήνες και περισσότεροι από 1.200 αντάρτες παραμένουν στις φυλακές.
Τη στήριξη στον δίκαιο αγώνα των απεργών εξέφρασε το Συνέδριο του ΚΚ Κολομβίας, που έγινε στην Μπογκοτά από τις 13 έως τις 17 Ιούλη, στο οποίο συμμετείχε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, που εξέφρασε τη διεθνιστική αλληλεγγύη του Κόμματος.
Συνεχίζονται οι δολοφονίες αγωνιστών
Πάντως
στην Κολομβία συνεχίζονται οι δολοφονίες αγωνιστών του λαϊκού
κινήματος, όπως την Παρασκευή το πρωί, του Εκτορ Γουίλιαμ Μίνα,
στελέχους του κινήματος «Πατριωτική Πορεία» στην επαρχία Κάουκα, που
πυροβολήθηκε από τέσσερις ενόπλους μέσα σε εστιατόριο στην πόλη
Γκουατσένε. Η δολοφονία έγινε μόλις εκατό μέτρα από το αστυνομικό τμήμα,
οι ένοπλοι κατέβηκαν από μια μοτοσικλέτα, «γάζωσαν» τον αγωνιστή (που
κατέληξε στη μεταφορά του προς το νοσοκομείο) και εξαφανίστηκαν
ανενόχλητοι. Ο Εκτορ Μίνα, Αφροκολομβιανός, πατέρας 4 παιδιών, υπήρξε
γνωστός αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πρωτοστατούσε στην
καταγγελία των παραστρατιωτικών ομάδων.Η «Πατριωτική Πορεία», το ΚΚ Κολομβίας, οι FARC και άλλες μαζικές οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τη συμφωνία ειρήνευσης και δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτα για να σταματήσει την παραστρατιωτική δράση. Συνολικά από την 1η Γενάρη του 2016 έχουν δολοφονηθεί 186 αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, 52 φέτος (ανάμεσά τους και αντάρτες μετά την εγκατάλειψη των όπλων).
Ριζοσπάστης
4 σχόλια:
Απόλυτα αναμενόμενο ότι συνέβη. Ποτέ δεν πρέπει να υπάρχει καμμία εμπιστοσύνη στο Αστικό κράτος οτι θα εφαρμόσει συμφωνίες όταν έχεις παραδώσει τα όπλα. Είναι η τραγική κατάληξη απο την Ανατροπή του Σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στην Αν.Ευρώπη η παρόμοια που ακολουθεί η Κούβα προς τον Καπιταλισμό και η Αυταπάτες και τα φούμαρα που έφαγε ο λαός της Βενεζουέλας 19 χρόνια με τα ...στάδια.... Ας σκεφτούμε όσοι είμαστε πραγματικά Κομμουνιστές. Πως θα ήταν σήμερα η κατάσταση αν στην Χιλή το 1970 είχε γίνει Σοσιαλισμός.... Αν το ...Κ.Κ... Βολιβίας δεν είχε αποκυρήξει τον ΤΣΕ σαν ...τυχοδιώκτη..... Οδυνηρα συμπεράσματα που πρέπει να βγούνε Τσακίζοντας τον Οπορτουνισμό σε όλες του τις μορφές.
Δεν νομίζω ότι μπορείς να εμπιστεύεσαι τέτοιες κυβερνήσεις για τις συμφωνίες που κλείνουν.
Tι "συμφωνήσανε" στην Αβάνα;
Δεν ξέρανε, ότι δεν υπάρχουν τέτοιες "συμφωνίες";!;
Κι από πότε το προσκύνημα λέγεται "συμφωνία";
Οι αμερικάνοι έχουν μια σωστή παροιμία:
Αμα τραβήξεις το όπλο, πρέπει η να πυροβολήσεις, η να το βάλεις.....!
Αντάρτικο σημαίνει "Νίκη η Θάνατος".
Τουλάχιστον νάναι ένδοξος, κι όχι ντροπιασμένος. Για να πιάσει τόπο.
Κατά τα άλλα, όλοι φοράμε τα μπλουζάκια του Τσε....
Σεχτάρ. Εγω πιστεύω οτι πιεστήκαν και απο τους Κουβανούς. Απο την στιγμή που αποφάσισαν να βαδίσουν προς τον καπιταλισμό τους πίεσαν να παραδωθούν. Οσο για τον ΤΣΕ προσπαθούν να τον φέρουνε στα μέτρα τους.......
Δημοσίευση σχολίου