Τον αντικομμουνισμό και τον κυνισμό επιστράτευσε η διοίκηση της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ απέναντι στους φοιτητές που διεκδικούν δωρεάν συγγράμματα και εργαστηριακό εξοπλισμό.
Πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Αγώνα Κτηνιατρικής προχώρησε σε κινητοποίηση διεκδικώντας να είναι δωρεάν ο εργαστηριακός εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και να διανεμηθεί δωρεάν ο Β' τόμος του βιβλίου της Παθολογίας, για το οποίο οι φοιτητές του 4ου έτους καλούνται να πληρώσουν δεκάδες ευρώ. Συγκεκριμένα, και οι δύο τόμοι του βιβλίου (Α' και Β') κοστίζουν μαζί 230 ευρώ. Ο Α' τόμος είχε δοθεί πέρσι δωρεάν από το σύστημα «Εύδοξος» στους φοιτητές του 3ου έτους, αλλά φέτος ο Β' τόμος βγήκε από το σύστημα «Εύδοξος» και οι φοιτητές καλούνται να τον πληρώσουν από την τσέπη τους.
Οπως καταγγέλλει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, οι φοιτητές στην κινητοποίησή τους, εισέπραξαν πρώτα γενικόλογες απαντήσεις από τη διοίκηση, ενώ στη συνέχεια άκουσαν διάφορους ισχυρισμούς του τύπου «εσείς σε ορφανοτροφείο μεγαλώσατε; Δεν έχετε γονείς να σας τα αγοράσουν;» και «αυτά που ζητάτε γίνονταν μόνο στη Σοβιετική Ενωση και είδατε πού κατέληξε εκείνο το σύστημα, τώρα έχουμε ελεύθερη αγορά».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ σημειώνει πως «η αντιλαϊκή πολιτική στην Ανώτατη Εκπαίδευση πάει χέρι χέρι με την επίθεση στο δικαίωμα των φοιτητών να αγωνίζονται και να διεκδικούν, αλλά και την επίθεση στο σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα, για να μη μάθουν ποτέ οι φοιτητές ότι υπήρχε ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που πέτυχε πρωτόγνωρες και λαμπρές κατακτήσεις για το λαό σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς, ένα σύστημα που βασιζόταν στην κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία και τον εργατικό έλεγχο. Χαρακτηριστικά και αξιοσημείωτα ήταν τα επιτεύγματά της και στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι σπουδές ήταν απολύτως δημόσιες και δωρεάν για όλους. Ο φοιτητής στη Σοβιετική Ενωση δεν πλήρωνε τίποτε για τα μαθήματα, τα εργαστήρια, τα βιβλία, τα αναλώσιμα, τα εξέταστρα κ.λπ. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών (ποσοστό πάνω από 80%) έπαιρναν από το σοβιετικό κράτος επίδομα, τέτοιο ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους χωρίς να επιβαρύνουν τις οικογένειές τους. Δηλαδή, ο φοιτητής εκεί όχι απλά δεν πλήρωνε για να σπουδάσει, αλλά πληρωνόταν! Ολα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα διέθεταν εστίες και λέσχες, για να καλύπτουν τις ανάγκες των σπουδαστών τους».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καλεί κάθε φοιτητή και φοιτήτρια να καταδικάσει τον αντικομμουνισμό και την επίθεση στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη Σοβιετική Ενωση και τις κατακτήσεις του σοβιετικού λαού, να οργανώσει και να δυναμώσει μέσα από τον φοιτητικό του σύλλογο την πάλη του χωρίς καθυστέρηση, ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου στις σπουδές και τη ζωή του, να μπει στον αγώνα για την κατάργηση του συστήματος της εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Ριζοσπάστης
Διαβάστε σχετικά:
Τι σήμαινε να είσαι σπουδαστής στην ΕΣΣΔ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:
Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.
Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.
Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.
Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.
Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.
Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.