Σελίδες

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Διήμερο πολιτικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων για την πολιτική προσφυγιά / Θεσσαλονίκη, 16-17 Δεκέμβρη (Πρόγραμμα)


Διήμερο πολιτικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων αφιερωμένο στην πολιτική προσφυγιά διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 του Δεκέμβρη, στο περίπτερο 16 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Το διήμερο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Επιδίωξη των διοργανωτών είναι να αναδειχθεί η ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες και μέσα από αυτήν τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και της ανωτερότητας του σοσιαλισμού. Να αξιοποιηθούν και αυτές οι εκδηλώσεις για να γίνει ευρύτερα γνωστή αυτή η πτυχή της Ιστορίας του ΚΚΕ, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Πρόκειται για μια δουλειά που αποτελεί συνέχεια της παρέμβασης που έγινε από τις Κομματικές Οργανώσεις με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και δένεται με τα συμπεράσματα για τον ηρωικό αγώνα του.

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παρουσίαση θεατρικού δρώμενου, θεματικές εκθέσεις, βιντεοπροβολές από τη ζωή στην πολιτική προσφυγιά και γλέντι με ζωντανή μουσική και τσέχικα εδέσματα.

Ο χώρος θα λειτουργεί και τις δύο μέρες από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να περιηγηθούν στις τρεις μεγάλες θεματικές εκθέσεις:

– Εκθεση τεκμηρίων για τη ζωή και τη δράση των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ και τη ζωή τους ως πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες, με σπάνιο αρχειακό υλικό από το προσωπικό αρχείο πολιτικών προσφύγων και απογόνων, καθώς και το Αρχείο του ΚΚΕ.

– Εκθεση ζωγραφικής με έργα καλλιτεχνών που σπούδασαν και αναδείχθηκαν στην πολιτική προσφυγιά.

– Εκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση και όλη την περίοδο μέχρι την αντεπανάσταση.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει:

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Περιλαμβάνει επίσης μουσικοθεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην πολιτική προσφυγιά από τη θεατρική ομάδα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ «Πολιτική Σκηνή» και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ και μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Μπουζούκι».

Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Οι θεματικές εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν είναι:

«Μπούλκες: οι πρώτοι πολιτικοί πρόσφυγες. Συμπεράσματα και εκτιμήσεις», με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η υποδοχή και η περίθαλψη των παιδιών στις σοσιαλιστικές χώρες. Η εκπαίδευσή τους και η δουλειά της ΕΒΟΠ», με ομιλήτρια την Κυριακή Καμαρινού, συνεργάτη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.

«Η οργάνωση της ζωής των πολιτικών προσφύγων. Ο αγώνας για τον επαναπατρισμό», με ομιλήτρια την Ρούλα Ελευθεριάδου, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.

«Οι εξελίξεις στο ΚΚΕ τη δεκαετία του 1950 και οι πολιτικές επιπτώσεις τους στους πολιτικούς πρόσφυγες», με ομιλητή τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Πολιτική προσφυγιά και αντικομμουνιστική προπαγάνδα», με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Μετά τη λήξη της ημερίδας θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική και τσέχικα εδέσματα.

Εκθεση τεκμηρίων για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων

Για τη συμμετοχή στο διήμερο εκδηλώσεων, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη. Συμμετοχή στα τηλέφωνα: 6976-395988 καi 6972-740347

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.