Σελίδες

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Μακρόνησος: Να γίνει επιτέλους το λιμάνι και να προστατευτεί ο χώρος


Σχεδόν τριάντα χρόνια πέρασαν απ' όταν η Μακρόνησος ανακηρύχτηκε ιστορικός τόπος, με Υπουργική Απόφαση στις 16 Μάη 1989. Σε όλο αυτό το διάστημα, διατυπώνεται ξανά και ξανά το αίτημα να προστατευτούν το νησί, οι εγκαταστάσεις πάνω σ' αυτό, να γίνει επιτέλους το λιμάνι, που θα επιτρέπει την ομαλή πρόσβαση στους επισκέπτες αυτού του μαρτυρικού τόπου.

Πριν από λίγες μέρες, στις 11 Ιούνη, το ΚΚΕ κατέθεσε για μια ακόμα φορά το ίδιο αίτημα, με τον πλέον επίσημο τρόπο. Μιλώντας στην εκδήλωση των Μακρονησιωτών που έγινε πάνω στο θανατονησί, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, υπενθύμισε το αίτημα που έχει κατατεθεί και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για προστασία του χώρου από τους καταπατητές, καθώς και για τη συντήρηση και κατοχύρωση του ιστορικού χαρακτήρα του νησιού, με τη δημιουργία αντίστοιχου μουσείου.

Οπως είπε, τα παραπάνω πρέπει να συνοδεύονται από την κατασκευή των αναγκαίων λιμενικών έργων, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των επισκεπτών.

Ενα χρόνο πριν, ο ίδιος ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στις 6 Σεπτέμβρη 2016 στην εκδήλωση που είχε οργανώσει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στη Μακρόνησο, παρουσίασε όλο το πλαίσιο αιτημάτων που αφορούν το νησί: «Να γίνει πραγματικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με σύγχρονο λιμάνι, ώστε να μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας το νησί αυτό, για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι».

«Υποστηρίζουμε - τόνισε - ανεπιφύλακτα τις προτάσεις της ΠΕΚΑΜ, άλλων εργατικών - λαϊκών φορέων για τη λήψη άμεσων επειγόντων μέτρων: Αμεση απομάκρυνση των καταπατητών, κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων. Περίφραξη των στρατοπέδων και άλλων χώρων και σηματοδότηση των σημαντικών χώρων λειτουργίας. Τοπική αναστήλωση τμημάτων του στρατοπέδου και άλλων χώρων. Καθαρισμός και βατότητα των δρόμων σύνδεσης των στρατοπέδων και άλλων χώρων. Αναστήλωση των κτιρίων που υπάρχουν. Οργάνωση του κτιρίου των αρτοκλιβάνων που έχει επισκευαστεί σε Ιστορικό Μουσείο μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών, αντικειμένων, εντύπων της περιόδου εκείνης. Ενταξη στα εκπαιδευτικά προγράμματα και οργάνωση επισκέψεων σχολείων για να γίνει γνωστή η Ιστορία στις νεότερες γενιές. Καθαρισμός των στρατοπέδων, των στρατιωτικών στρατοπέδων και λοιπών χώρων. Εγκατάσταση φυλάκων και άλλα τέτοια αιτήματα που τα διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε πιο δραστήρια αυτόν τον αγώνα».

70 χρόνια μετά το άνοιγμα της Μακρονήσου ως τόπο βασανιστηρίων, το ΚΚΕ κάνει καθαρό ότι για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα, θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις που απαιτούνται, θα πιέζει και μέσα στη Βουλή για να παρθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.