Σελίδες

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού το κάλεσμα για οργάνωση και κλιμάκωση της πάλης

Στο υπό κατασκευή τμήμα του δρόμου από την Αρτα έως τα Γιάννενα περιόδευσε την Τρίτη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Ακροβατώντας στο κενό, στη Γέφυρα του Γυμνότοπου
Ακροβατώντας στο κενό, στη Γέφυρα του Γυμνότοπου
Περιοδεία στα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού, που βρίσκονται στο υπό κατασκευή τμήμα του δρόμου από την Αρτα έως τα Γιάννενα, οργάνωσαν την Τρίτη οι ΤΕ Αρτας και Ιωαννίνων του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος για την οργάνωση της πάλης ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, αλλά και την προετοιμασία της 48ωρης γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει συνδικάτα και άλλοι φορείς, όταν η κυβέρνηση φέρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Μωραΐτης.
Το συνολικό έργο, από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα, μήκους 196 χιλιομέτρων, το έχει αναλάβει η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ ΑΕ και πάνω από το 80% των εργασιών γίνονται από υπεργολάβους. Οταν παραδοθεί στην κυκλοφορία, ο δρόμος θα συνδέει την Εγνατία Οδό με τη γέφυρα Ρίο - Αντίρριο. Το έργο περιλαμβάνει 24 γέφυρες, τέσσερις σήραγγες και 100 άνω και κάτω διαβάσεις. Τέσσερις σταθμοί διοδίων θα εξασφαλίζουν την κερδοφορία του διαχειριστή του δρόμου, μετά την ολοκλήρωσή του.

Στη Γέφυρα του Γυμνότοπου

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν η Γέφυρα του Γυμνότοπου, 25 περίπου χιλιόμετρα έξω από την Αρτα. Σκαρφαλωμένοι στο κατάστρωμα της γέφυρας, σε ύψος που ξεπερνάει τα 15 μέτρα, 20 περίπου οικοδόμοι μετακινούν και «στρώνουν» βαριά σίδερα, για να πέσει από πάνω το μπετό.
Με τους οικοδόμους στη Γέφυρα στο Τσαγκαρόπουλο
Με τους οικοδόμους στη Γέφυρα στο Τσαγκαρόπουλο
Ακροβατούν κυριολεκτικά στην άκρη της γέφυρας, με το κενό να χάσκει κάτω από τα πόδια τους. «Παλιότερα, το ύψος έφτανε και τα 40 μέτρα, αλλά τώρα μπαζώθηκε», μας είπαν. Με τα φθαρμένα άρβυλα πατούν σε ένα στρώμα από σίδερα. Είναι μουτζουρωμένοι σε όποιο σημείο του σώματος μένει ακάλυπτο από τα βαριά τους ρούχα και φορούν φωσφοριζέ γιλέκα.

Ισως αυτό να είναι και το μοναδικό μέσο ατομικής προστασίας, αν εξαιρέσει κανείς ένα υποτυπώδες προστατευτικό κιγκλίδωμα από σίδερα, πρόχειρα δεμένα μεταξύ τους, στερεωμένο στο τμήμα της γέφυρας απ' όπου περνάει το αντίθετο ρεύμα κι όχι αυτό στο οποίο γίνονται τώρα οι εργασίες. Το κενό ανάμεσα στα δυο ρεύματα απειλεί όποιον ξεθαρρέψει, ζαλιστεί ή παραπατήσει...

«Το έργο τρέχει, άλλα πράγματα δεν τρέχουν», ήταν τα πρώτα λόγια των οικοδόμων, στην πλειοψηφία τους σιδεράδες, στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. «Στις πληρωμές είμαστε σταθερά ένα μήνα μέσα και εκεί γύρω στα Χριστούγεννα τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα» λένε. «Τα μέτρα ασφαλείας πώς είναι;» ρωτάμε και μας απαντούν δείχνοντας το ένα βήμα που τους χωρίζει από το κενό: «Τι ρωτάς τώρα, δεν βλέπεις;».

Μεροκάματα πείνας

Το μεροκάματο είναι στα 35 με 45 ευρώ, σχεδόν στο μισό απ' ό,τι ήταν πριν από την κρίση. Με αυτά τα λεφτά πρέπει να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αλλά να κάνουν και ...αποταμίευση, αφού όσο προχωράει το έργο, τόσο πιο κοντά έρχεται η ώρα που θα επιστρέψουν στην ανεργία και το επίδομα δεν φτάνει για τίποτα. Χώρια που πολλοί μπορεί και να μην το πάρουν, αν δεν έχουν συμπληρώσει τα προβλεπόμενα ένσημα.

Στα έξοδα προστίθενται η βενζίνη για τη μετακίνηση στα εργοτάξια, αλλά και τα νοίκια για όσους εργάτες δεν είναι από τη γύρω περιοχή και αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν για να βγάλουν ένα μεροκάματο. «Ευτυχώς βρήκα ένα δωμάτιο με 100 ευρώ και τα κουτσοβολεύω», μας είπε ένας εργάτης από το Αγρίνιο και συμπλήρωσε: «Στο σπίτι μου πάω κάθε 15 μέρες κι αυτό αν βολέψει από τη δουλειά και τον καιρό...». «Κανονικός μετανάστης, 100 χιλιόμετρα από την πόλη του», σχολίασε ένας συνάδελφός του. «Αν βάλεις κάτω τα έξοδα, τελικά το μόνο που σου μένει είναι το ένσημο», είπε ένας άλλος.

«Είναι απαράδεκτο το μεροκάματο στις Κατασκευές να βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα» είπε ο Νίκος Μωραΐτης. «Οι εταιρείες εκβιάζουν ότι υπάρχει κρίση, ότι δεν πρέπει να διεκδικείτε γιατί θα σταματήσει το έργο. Πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι, να κλείσουμε τα αυτιά μας στους εκβιασμούς» συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και συμπλήρωσε:

«Εχουν ισοπεδώσει τα πάντα. Για τις κατασκευαστικές εταιρείες, όμως, έχουν μόνο να δίνουν. Για παράδειγμα, η ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ που κατασκευάζει αυτόν εδώ το δρόμο, πέτυχε το 2013 αναπροσαρμογή της σύμβασης με το κράτος και πήρε 132 εκατ. ευρώ παραπάνω, όταν τα δικά σας μεροκάματα είναι 50% κάτω σε σχέση με πριν την κρίση. Γι' αυτό οι μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι καταγράφουν αύξηση του τζίρου τους, που φτάνει για ορισμένους από αυτούς και το 53%».

Δουλεύοντας στο κενό...

Ο Νίκος Μωραΐτης επισήμανε τις μεγάλες ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας και θύμισε ότι οι σκοτωμοί και οι σοβαροί τραυματισμοί δεν έλειψαν ούτε από αυτό το έργο. «Αμα θες να καταραστείς άνθρωπο, στείλ' τον στην οικοδομή, σιδερά ή καλουπατζή», απάντησε ένας από τους εργάτες, για να περιγράψει τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, τα διαλυμένα μεροκάματα, τις δύσκολες συνθήκες της δουλειάς.

«Δεν μπορεί μόνο να διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να διεκδικούμε και μέτρα. Σας περιμένουν οι οικογένειες, τα παιδιά, οι μανάδες σας. Πρέπει να οργανωθείτε και μαζί με το συνδικάτο να διεκδικήσετε μέτρα προστασίας. Μην ξεχνάτε ότι θρηνήσαμε νεκρούς στην Αιτωλοακαρνανία», απάντησε ο Νίκος Μωραΐτης.

Θυμίζουμε ότι γι' αυτό ακριβώς το θέμα είχε γίνει τον περασμένο Μάρτη ημερίδα στην Αρτα, με πρωτοβουλία του τοπικού Εργατικού Κέντρου και τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων Αγρινίου, Αρτας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας - Βόνιτσας, Μεσολογγίου, Πρέβεζας και σωματείων της περιοχής...

«Το έργο αυτό δεν φτιάχνεται για το λαό»
Από τη συζήτηση του Νίκου Μωραΐτη με τους οικοδόμους στη Γέφυρα του Γυμνότοπου
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Γυμνότοπο
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Γυμνότοπο
Την ώρα του διαλείμματος, στη Γέφυρα του Γυμνότοπου, οι οικοδόμοι μαζεύονται για να συζητήσουν με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από το έργο της Ιόνιας Οδού.
«Κοιτά γύρω σου: σίδερα έχει μπόλικα, μεροκάματα δεν έχει... Δεν τον φτιάχνουν για εμάς τον δρόμο, αλλά για το λιμάνι (σ.σ. Ηγουμενίτσα)», λέει ένας σιδεράς, συμπληρώνοντας όσα έλεγε προηγουμένως ο Νίκος Μωραΐτης, ότι το έργο αυτό έρχεται να υπηρετήσει την ανάπτυξη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θέλουν να μεταφέρουν ταχύτερα τα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες και όχι το λαό.

Οπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, όταν φτιαχτεί ο δρόμος, από την Πρέβεζα στην Αθήνα με επιστροφή θα πληρώνει κανείς πάνω από 70 ευρώ μόνο για διόδια, κι αυτά με τις σημερινές τιμές. Δηλαδή, θα χρειάζεται δυο μεροκάματα για να πάει και να έρθει στην Αθήνα! Μάλιστα, αν και το έργο της Ιονίας Οδού προβλέπεται να παραδοθεί το 2017, οι σταθμοί των διοδίων στα τμήματα που ολοκληρώνονται έχουν ήδη κατασκευαστεί και περιμένουν να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία.

«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τον νομό μας από την κυβέρνηση και τους βουλευτές», λέει ένας άλλος εργάτης, προσπαθώντας να εξηγήσει τη φτώχεια και τις δυσκολίες της ζωής. «Η αντιλαϊκή πολιτική δεν έχει σύνορα», απαντάει ο βουλευτής του ΚΚΕ. «Ιδια είναι η κατάσταση για το λαό και στην Πρέβεζα, και στο Αγρίνιο και στα Γιάννενα. Θυμάσαι τι σας έλεγαν; Οτι με την εκτροπή του Αχελώου θα μας πάρει το νερό η Λάρισα! Και σήμερα, η περιοχή έχει δυο ποτάμια και πέντε λίμνες κι όμως τα χωράφια δεν αρδεύονται!».



«Δεν υπάρχουν επομένως σωτήρες», συνέχισε ο Νίκος Μωραΐτης. «Πρέπει οι εργαζόμενοι, ο λαός να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Χρειάζεται οργάνωση στο Συνδικάτο και συμμετοχή στην απεργία που προκηρύχτηκε για το Ασφαλιστικό. Η συμμετοχή στην απεργία μπορεί να σας στερήσει ένα μεροκάματο, αλλά χωρίς συμμετοχή στο κίνημα και στους αγώνες θα χάνετε καθημερινά ολοένα και περισσότερα».

Η ανεργία δεν είναι πεπρωμένο

Η συζήτηση επιστρέφει στο ζήτημα της ανεργίας. «Τα έργα τελειώνουν. Μέχρι το Πάσχα, όλοι εμείς θα είμαστε υπάλληλοι του ΟΑΕΔ. Αλλο έργο δεν προβλέπεται στην περιοχή και αν γίνει σου λένε έλα με 30 ευρώ, γιατί πίσω σου περιμένουν 1,5 εκ. άνεργοι. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση;» είπε ένας από τους σιδεράδες.

«Εμείς διεκδικούμε μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων και στηρίζουμε τα αιτήματα που έχει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα», απάντησε ο Νίκος Μωραΐτης. «Ωστόσο - συνέχισε - δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν έργα να γίνουν. Απλά, δεν τα επιλέγουν επειδή δεν αποδίδουν κέρδος στο κεφάλαιο. Δείτε εδώ την περιοχή. Χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα, συντήρηση σχολείων και νοσοκομείων, άλλα έργα υποδομής για την αγροτιά. Κι όμως, τίποτα δεν γίνεται, αν και θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δείτε τι έγινε με τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή και από τότε κανένα έργο δεν έγινε, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε. Η πλειοψηφία των δημόσιων κτιρίων είναι από τη δεκαετία του '70».

«Σκεφτείτε πόσα προβλήματα θα μπορούσε να λύσει ένα πρόγραμμα για την εξασφάλιση λαϊκής στέγης», είπε ακόμα ο Νίκος Μωραΐτης και ένας από τους εργάτες σχολίασε: «Τώρα, η λαϊκή στέγη έγινε τραπεζική στέγη...».

«Το ΚΚΕ - συνέχισε ο βουλευτής του Κόμματος - έχει ολοκληρωμένη πρόταση για ενιαίο κατασκευαστικό φορέα, με ευθύνη του κράτους, που θα υπόκειται στον κεντρικό σχεδιασμό, στο πλαίσιο μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και όχι το κέρδος των καπιταλιστών. Μόνο έτσι θα πάρει μπροστά η οικοδομή και εσείς θα δουλεύετε με ασφάλεια, θα μπορείτε να ζήσετε με αξιοπρέπεια τις οικογένειές σας».

Η συζήτηση έκλεισε με την αναφορά ενός εργαζόμενου στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ο απόηχος από το μπλόκο στην γέφυρα της Αρτας, όπου συγκεντρώθηκαν μέχρι και 75 τρακτέρ, η προσπάθεια του Εργατικού Κέντρου να συντονίσει τα βήματα εργατών - αγροτών, έφτασε μέχρι τα εργοτάξια. «Οι αγρότες αγωνίστηκαν και πήραν το ρεγάλο τους», ακούστηκε να λέει κάποιος πάνω στην κουβέντα. «Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς».

«Οι αγρότες πήραν δεσμεύσεις για ορισμένα από τα αιτήματά τους επειδή αγωνίστηκαν μαζί με τους εργάτες. Στη 48ωρη απεργία πρέπει να γίνει νέο μεγάλο βήμα στην κοινή δράση εργατιάς - αγροτιάς και εδώ στην περιοχή», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Νίκος Μωραΐτης, λίγο πριν η αντιπροσωπεία αναχωρήσει για το επόμενο εργοτάξιο.

Οι άλλοι σταθμοί της περιοδείας
Στη Γέφυρα στο Τσαγκαρόπουλο
Στη Γέφυρα στο Τσαγκαρόπουλο
Δεύτερος σταθμός στην περιοδεία του ΚΚΕ ήταν το εργοτάξιο της Γέφυρας που κατασκευάζεται στο Τσαγκαρόπουλο. Η γέφυρα έχει ύψος 80 μέτρα στο κέντρο της και οι συνθήκες δουλειάς είναι δύσκολες. Δεκάδες ανακοινώσεις του Κόμματος για το Ασφαλιστικό άλλαξαν χέρια μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ στο πόδι στήθηκε και η κουβέντα με ορισμένους από τους εργαζόμενους. Στην κάτω διάβαση που κατασκευάζεται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, οι οικοδόμοι, σιδεράδες και καλουπατζήδες στην πλειοψηφία τους, σταμάτησαν τη δουλειά για λίγη ώρα για να υποδεχτούν και να ακούσουν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. 
Κρεμασμένοι στις σκαλωσιές, με τις ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας να βγάζουν μάτι, άκουσαν τον Νίκο Μωραΐτη να τους αναλύει την πρόταση του ΚΚΕ για τον κατασκευαστικό τομέα και να τους καλεί σε οργάνωση του αγώνα μέσα από το Συνδικάτο τους, για καλύτερα μεροκάματα και μέτρα ασφαλείας. Βασικό θέμα της συζήτησης σ' αυτό και τα άλλα εργοτάξια ήταν η εντατικοποίηση της δουλειάς, που αυξάνει τον κίνδυνο των ατυχημάτων. Οπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι, για τις υπερωρίες ενημερώνονται ακόμα και στο τέλος της βάρδιας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να δουλέψουν από τις 7 το πρωί μέχρις τις 12 το βράδυ. 
«Ερχεται το Ασφαλιστικό και θα ισοπεδώσει τα πάντα, μαζί και τα ΒΑΕ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και συνέχισε: «Θέλουν δουλειά μέχρι τον τάφο και πρέπει να τους απαντήσουμε με καθολική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία». Επόμενος σταθμός η Γέφυρα στο Αυγό, όπου η αντιπροσωπεία του Κόμματος έκανε μια σύντομη συζήτηση με τους εργαζόμενους, για να καταλήξει μετά στο τούνελ της Αμπελιάς, λίγο έξω από τα Γιάννενα. «Εδω μέσα, η σκόνη, ο θόρυβος και το κρύο σε κυνηγάνε», είπε ένας από τους εργαζόμενους, περιγράφοντας τις συνθήκες δουλειάς.
Από τη συζήτηση με τους εργάτες στη διάβαση της Αγίας Τριάδας
Από τη συζήτηση με τους εργάτες στη διάβαση της Αγίας Τριάδας


Εργάτες στο τούνελ της Αμπελιάς
Εργάτες στο τούνελ της Αμπελιάς
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.