Συνεχίζεται η
επίσκεψη Ομπάμα στην Αβάνα |
Τον Αμερικανό Πρόεδρο και τη συνοδεία του, υπουργούς, 40 γερουσιαστές Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, επιχειρηματίες, τη σύζυγό του Μισέλ, τις κόρες και την πεθερά του, υποδέχτηκε εκ μέρους της κουβανικής κυβέρνησης, ο ΥΠΕΞ, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Ομπάμα περιηγήθηκε σε ιστορικά μνημεία της πόλης.
Χτες δεύτερη μέρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Κουβανού εθνικού ήρωα στην Πλατεία της Επανάστασης και στη συνέχεια ξεκίνησε τις επίσημες συναντήσεις με τον Κουβανό Πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο, και σειρά υπουργών. Συνολικά, η επίσκεψη που σηματοδοτεί μια πορεία συχνών επαφών τους τελευταίους 15 μήνες για τη λεγόμενη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, που παρά τη διαφορετική ρητορική του Ομπάμα που «ντύνεται» με την πληθωρική επικοινωνιακή του προσωπικότητα (αξιοποίησε και το δημοφιλή σατιρικό ηθοποιό Λουίς Σίλβα), αποσκοπεί στο σταθερό στόχο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να χτυπήσει ό,τι κατάκτηση έφερε στον κουβανικό λαό η σοσιαλιστική οικοδόμηση.
Η κοινή συνέντευξη
Ο Πρόεδρος της Κούβας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στα «θετικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο 15μηνο», την έναρξη της ταχυδρομικής γραμμής, τη συμφωνία για την έναρξη των απευθείας πτήσεων, κάποιες πλευρές για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, τη συνεργασία στην αγροτική οικονομία, στον τομέα της Υγείας, τις δυνατότητες επενδύσεων αμερικανικών επιχειρήσεων στο Νησί (όπως η συμφωνία που ανακοινώθηκε απ' την «Starwood Hotels & Resorts Worldwide» για την απόκτηση της διαχείρισης 3 ξενοδοχείων στην Αβάνα). Ομως, ο Ραούλ Κάστρο υπογράμμισε ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά και τα «βασικά εμπόδια στην εξομάλυνση των δύο χωρών είναι η ύπαρξη του πολύμορφου αποκλεισμού, που πρέπει να τερματιστεί, και η επιστροφή της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, που παράνομα κατέχουν ακόμη οι ΗΠΑ». Αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνέπειες του αποκλεισμού που έχουν επίδραση τόσο στις σχέσεις των δύο χωρών όσο και σε τρίτες με τους λεγόμενους «εξωδαφικούς νόμους» και κατέληξε, λέγοντας ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολλά ζητήματα, «ωστόσο δεν πρέπει να τις κάνουμε επίκεντρο στις σχέσεις μας, και μπορούμε να συνεργαστούμε προς όφελος των δύο λαών».
Από την πλευρά του, ο Μπ. Ομπάμα, κάνοντας μια αναφορά στο ήρωα της Ανεξαρτησίας Χοσε Μαρτί και την «υπερηφάνεια των Κουβανών» για την Ιστορία τους, εμφάνισε ένα πρόσωπο «διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού για τις σημαντικές διαφορές», αναγνωρίζοντας χαρακτηριστικά τα «επιτεύγματα της Κούβας στην Παιδεία και την Υγεία» και ότι «ο κουβανικός λαός που του έχει - όπως είπε - εμπιστοσύνη, είναι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του». Υπερασπίστηκε τις δήθεν «δημοκρατικές αξίες» και το «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που δήθεν πρεσβεύει η χώρα του, χαιρέτισε τη συνεργασία Κουβανών και Αμερικανών γιατρών στην Αϊτή ή την Αφρική, τη συμβολή της Κούβας στην ειρηνευτική διαπραγματευτική διαδικασία για την Κολομβία (ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είχε συνάντηση με τις αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και των ανταρτών των FARC-EP), τη σταθερότητα για τη Βενεζουέλα (σ.σ. αυτή που κατηγορεί την κυβέρνησή της ως «απειλή»). Παρόλο που εμφανίστηκε ως δήθεν ειλικρινής και με διάθεση «αμοιβαίου σεβασμού» και στις λίγες απαντήσεις που έδωσε φάνηκε η υποκρισία, που δεν μπορεί να κρύψει τη βασική στόχευση. Είπε ότι «αν 50 και πάνω χρόνια εφαρμόσαμε μια τακτική που δεν απέδωσε, δεν βοήθησε τον κουβανικό λαό, πρέπει να την αλλάξουμε». Δηλαδή, ο Ομπάμα όπως και τα επιτελεία του λένε ότι θεωρούν πιο αποτελεσματική την προσέγγιση μέσα από τις μπίζνες που μπορεί να ...πετύχει και την πολιτική αλλαγή.
Ο Ομπάμα αναμενόταν το βράδυ χτες να συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ, ενώ έχει εξαγγείλει και ιδιωτική συνάντηση με τους λεγόμενους «αντιφρονούντες», δηλαδή αυτούς που χρηματοδοτούν αποδεδειγμένα οι ΗΠΑ για αντεπαναστατική δράση. Σήμερα έχει διοργανωθεί ομιλία του Ομπάμα και συζήτηση με Κουβανούς σε κεντρικό θέατρο της Αβάνας, που θα μεταδοθεί από την κουβανική τηλεόραση.
Στην Κούβα βρέθηκε το Σάββατο ο Ν. Μαδούρο
Στην Αβάνα βρέθηκε, για επίσημη επίσκεψη, και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, που συναντήθηκε με τον Ραούλ, αλλά και με τον ιστορικό ηγέτη Φιντέλ, όπου επιβεβαιώθηκε η συνεργασία των δύο χωρών. Ο Κουβανός Πρόεδρος εξέφρασε την άνευ όρων αλληλεγγύη στη βενεζουελάνικη κυβέρνηση ενάντια στις απειλές που δέχεται από τις ΗΠΑ και συμμάχους της, ζήτημα που επανέλαβε στον Αμερικανό Πρόεδρο, ζητώντας να αρθεί το διάταγμα ότι «η Βενεζουέλα αποτελεί ασυνήθιστη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».
Ε, τώρα μη δουλευόμαστε, έσκασε ο Ομπάμα για τον κουβανέζικο λαό. Εδώ δε σκάει για τον αμερικάνικο.
ΑπάντησηΔιαγραφή