Σελίδες

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Μια εξαιρετική δουλειά από μαθητές για τον αγώνα ενάντια στο φασισμό

Η σχολική χρονιά που μας πέρασε ήταν για το 3ο Γυμνάσιο Περάματος μια χρονιά συνάντησης με την πραγματική Ιστορία που αποτυπώθηκε σε μια εξαιρετική έκδοση την οποία και παρουσιάζουμε σήμερα. «Η Μάχη της Ηλεκτρικής. Ενα χρονικό Αγώνα ενάντια στο φασισμό» είναι ο τίτλος της έκδοσης, που στην πραγματικότητα το περιεχόμενό της εκτείνεται πολύ παραπέρα από τη Μάχη της Ηλεκτρικής, διατρέχει την άνοδο και τα εγκλήματα του φασισμού και επικεντρώνεται σε σημαντικά γεγονότα και ηρωικές μορφές της Αντίστασης στις περιοχές του Περάματος, του Κερατσινίου και της Νίκαιας.

Η έκδοση αποτελεί την ολοκλήρωση ενός ιστορικού - πολιτιστικού προγράμματος που υλοποίησαν στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί Κυριάκος Τσερκέζογλου και Αννα Μητρακοπούλου και πήραν μέρος 25 μαθητές κυρίως από τη Β' και Γ' τάξη.

Το πρόγραμμα ήρθε ως συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, που το σχολείο είχε επικεντρωθεί στο φαινόμενο του φασισμού, τα διαχρονικά αίτια που τον γεννούν και τις ολέθριες συνέπειές του και στο πλαίσιο αυτό, παίρνοντας ένα πολιτιστικό πρόγραμμα είχαν ανεβάσει την «Αντιγόνη» του Μπρεχτ. Ετσι, αυτή τη χρονιά αποφάσισαν να συνεχίσουν τη μελέτη τους, εστιάζοντας στους τελευταίους μήνες της κατοχής και της Αντίστασης στο Κερατσίνι, στην Κοκκινιά και το Πέραμα. Αυτή τους τη δουλειά τους κάλεσε το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ να την παρουσιάσουν στις 11 Οκτώβρη 2014 στην εκδήλωση που διοργάνωσε για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής. Αυτό ήταν το έναυσμα για να επεκτείνουν τη μελέτη τους και να συγκεντρώσουν το πλούσιο υλικό που παρουσιάζεται στην έκδοσή τους.

Το εξαιρετικό αυτό βιβλιαράκι εκδόθηκε το Μάη του 2015, σε 2.500 αντίτυπα και πέρα από το Γ' Γυμνάσιο, έφτασε σε όλα τα σχολεία της περιοχής. Σήμερα μπορεί να αναζητήσει κανείς αντίτυπα αυτής της εργασίας στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κερατσινίου που χρηματοδότησαν την έκδοση. Εξάλλου, για την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αυτή η έκδοση αποτελεί πλέον εργαλείο επικοινωνίας της με τα σχολεία, «επικοινωνία γόνιμη γιατί διασώζει την ιστορική μνήμη», όπως μας λένε χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος.



Τελικός στόχος του προγράμματος, που ήταν μια μοναδική διαδρομή σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ήταν όπως μας λένε οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί «να κατανοήσουν οι μαθητές το φαινόμενο του φασισμού τότε και σήμερα και το πώς το σύστημα τον επανεμφανίζει όποτε τον χρειάζεται».

Μοναδικές εμπειρίες και μαθήματα ζωής για τους μαθητές

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού - ιστορικού προγράμματος, οι μαθητές επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο χώρο όπου πολέμησε ο ΕΛΑΣ για τη σωτηρία της Ηλεκτρικής, επισκέφτηκαν επίσης τη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς και το Θυσιαστήριο της Καισαριανής, ενώ οργάνωσαν και εκδρομή - προσκύνημα στα Καλάβρυτα. Τα όσα έμαθαν, αλλά και τις εντυπώσεις τους από αυτές τις επισκέψεις τα καταγράφουν αναλυτικά στην έκδοση, μαζί με φωτογραφίες από αυτούς τους μαρτυρικούς τόπους.

Γράφουν χαρακτηριστικά, μετά την επίσκεψή τους στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς: «Θα ήθελα να ξαναπάω και ν' ακούσω περισσότερα. Με σοκάρισαν οι αληθινές ιστορίες που άκουσα. Συγκινήθηκα από το δάσος με τις φωτογραφίες και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο τις είχαν τοποθετήσει. Εμαθα πράγματα που δεν ήξερα και αναρωτήθηκα γιατί έγιναν αυτές οι φρικαλεότητες και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να περάσουν αυτά που πέρασαν». «Το εκτελεστήριο... Οσο περίεργο κι αν ακούγεται, σ' αυτό το χώρο μπορούσα να νιώσω τον πόνο, το φόβο, αλλά και την περηφάνια που ένιωθαν οι άνθρωποι που θα εκτελούνταν»...
Ενα ιδιαίτερο κομμάτι επίσης του προγράμματος που περιλαμβάνεται στην έκδοση είναι οι συνεντεύξεις που πήραν οι μαθητές από αγωνιστές της εποχής που εξετάζουν. «Από τη συζήτηση με τους αγωνιστές, οι μαθητές κέρδισαν ζωντανά παραδείγματα και για τη δική τους στάση ζωής», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.



Η έκδοση κοσμείται επίσης με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τόσο από τις επισκέψεις που έκαναν σε ιστορικούς τόπους και τις συνεντεύξεις που πήραν οι μαθητές, όσο και με φωτογραφίες της εποχής που εξετάζουν, αρχειακό υλικό που τους παρείχε το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Παράλληλα, οι μαθητές ζωγράφισαν και έκαναν σκίτσα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Εμπνεύστηκαν τόσο από τα μνημεία που είδαν, όσο και από μορφές αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη της Ηλεκτρικής και έφτιαξαν υπέροχες ζωγραφιές και πορτρέτα.

«Στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ νιώθαμε σαν στο σπίτι μας»!

Σταθερός αρωγός στην προσπάθεια των μαθητών κατά τη διάρκεια του προγράμματος στάθηκε το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και γι' αυτήν τη συνεργασία οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος σημειώνουν σχετικά:


«Ευχαριστούμε από καρδιάς για την άμεση ανταπόκριση και τη συνδρομή του Παραρτήματος στην εκπόνηση και την έκδοση αυτής της εργασίας.

Στα Γραφεία της οδού Ρέπουλη νιώθαμε σαν στο σπίτι μας. Αλλωστε, κάποια παιδιά μας έβλεπαν στους τοίχους φωτογραφίες του προπάππου τους. Δουλέψαμε με πολύτιμο αρχειακό υλικό και χειρόγραφες σημειώσεις και πήραμε συνεντεύξεις από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που ζωντανεύουν με τη φυσική παρουσία και τη μαρτυρία τους την ιστορική αφήγηση. Τους ευχόμαστε υγεία και δύναμη για να συνεχίσουν μαζί με το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την ουσιαστική επαφή με τα σχολεία μας, η οποία φωτίζει τα γεγονότα και συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης σε μια εποχή που πραγματικά τη χρειαζόμαστε».

Και από την πλευρά του, το Παράρτημα Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο προλογικό του σημείωμα στην έκδοση της εργασίας επισημαίνει: «Να, που νέα παιδιά με αφορμή τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής ασχολούνται με την τοπική τους Ιστορία, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Η εργασία των μαθητών και μαθητριών είναι σπουδαία διότι φωτίζει κάποια άγνωστα στοιχεία της εποχής εκείνης και παρά τη μικρή της ύλη έχει τεράστιο περιεχόμενο.

Αυτό το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μικρό ή μεγάλο ερέθισμα για πιο μεγάλη προσπάθεια, ώστε κάποτε να βγει προς τα έξω, στον κόσμο και στα σχολεία, η αληθινή Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και όχι η παραχαραγμένη που προσπαθούν κάποιοι να περάσουν».


Διαβάστε σχετικά:

--Ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι προετοιμασμένος και αποφασισμένος: Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε για το πολιτιστικό - ιστορικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Περάματος και οδήγησε στην έκδοση «Η Μάχης της Ηλεκτρικής», με τον Κυριάκο Τσερκέζογλου, τον εκπαιδευτικό που ήταν υπεύθυνος για το πρόγραμμα μαζί με τη συνάδελφό του Αννα Μητρακοπούλου ΕΔΩ
--Τα περιεχόμενα της εξαιρετικής αυτής έκδοσης ΕΔΩ

1 σχόλιο:

  1. Χίλια Μπράβο και στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς κύριο Τσερκέζογλου και κυρία Μητρακοπούλου. Είναι καθήκον για τον εκπαιδευτικό να φέρνει σε επαφή τα παιδιά με την ΑΛΗΘΙΝΗ ιστορία του τόπου τους κι όχι μ' αυτήν που τους δίνουν τα βιβλία. Πολύ ωραίο το αφιέρωμα και δίνει ιδέες και σε άλλους εκπαιδευτικούς. Και ξανά μπράβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.