Αύριο, Τετάρτη 29 Απρίλη στις 8.30 το βράδυ, η ΚΕ του ΚΚΕ οργανώνει στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» ακόμα μια κινηματογραφική προβολή με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, ενταγμένη στο κεφάλαιο «Χικμέτ και κινηματογράφος», στο γενικότερο πλαίσιο των προγραμματισμένων παράπλευρων εκδηλώσεων του Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 13 - 14 Ιούνη στον Περισσό, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η αυριανή κινηματογραφική προβολή του τουρκο-κουβανικού ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα» (2008) σηματοδοτεί κορύφωση των κινηματογραφικών εκδηλώσεων δεδομένου ότι στην προβολή θα παρευρεθεί προσκεκλημένος της ΚΕ και θα κάνει εισήγηση με θέμα «Χικμέτ και κινηματογράφος» ο Τούρκος σκηνοθέτης της ταινίας, Τσάρε Κινίκογλου.
Ακολουθώντας το «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», το ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα» επιλέγει το απότομο «άνοιγμα», παραθέτοντας ιδιαίτερης δυναμικής αρχειακό υλικό, τρόπος που επηρεάζει συγκινησιακά τον θεατή και που ο σκηνοθέτης φροντίζει να επανέρχεται καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας. Αυθεντικό, δυσεύρετο το υλικό που αποτυπώνει τις πρώτες στιγμές της νικηφόρας Κουβανικής Επανάστασης του 1959, που κατάφερε να διώξει ξένους ιμπεριαλιστές και ντόπιους εταίρους τους. Ο Ναζίμ Χικμέτ επισκέφθηκε το Νησί της Επανάστασης το 1961 - μετά από πρόσκληση του φίλου και συντρόφου Κουβανού ποιητή Νικολάς Γκιγιέν. Το ταξίδι αυτό σήμαινε για τον Χικμέτ πράξη αλληλεγγύης, μια που συνέπεσε με τον απόηχο της αμερικανικής στρατιωτικής εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων, αλλά και ευκαιρία για μελέτη του ενθουσιασμού της Κουβανικής Επανάστασης και των κοινωνικών εξελίξεων στη χώρα επιτόπου. Τη διαδικασία αυτή επιθυμούσε διακαώς και για το δικό του λαό... Κάτι που διαγράφεται ξεκάθαρα όταν τις εικόνες της επανάστασης ακολουθούν εικόνες από την Κωνσταντινούπολη και όλη την οθωμανική επικράτεια στις αρχές του 20ού αιώνα, με κυρίαρχες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που σκόρπιζαν στον κοσμάκη αφειδώς μόνο πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά και θάνατο.
Η επίσκεψη Ναζίμ Χικμέτ στην Κούβα συνιστά τη θεματική του ντοκιμαντέρ του Τούρκου κινηματογραφιστή Τσάρε Κινίκογλου και της Κουβανής Γκλόρια Ρολάντο, που γυρίστηκε το 2008 ως γόνιμη συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» (ΝΗΚΜ) της Κωνσταντινούπολης και του Κουβανικού Ινστιτούτου Κινηματογραφικής Τέχνης και Βιομηχανίας (ICAIC). Η ταινία εκτός των άλλων εστιάζει σε μια ιστορική περίοδο που οι βιογραφίες για τον Τούρκο ποιητή έχουν αγνοήσει...
«Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα» δομείται με κινηματογραφημένο υλικό τεκμηρίωσης από διαφορετικές στιγμές και πτυχές της επανάστασης, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κάποιους ζωγραφικούς πίνακες με μοτίβα από τη φυλακή. Διάσπαρτες οι μαρτυρίες σύγχρονων Κουβανών ποιητών και διανοουμένων και οι συνεντεύξεις που αναφέρονται στην ουσιαστική συνάντηση με τον Χικμέτ και την ποίησή του. Η ταινία ανακαλύπτει σταδιακά το πώς η Κουβανική Επανάσταση επηρέασε τον Χικμέτ και πώς ο Χικμέτ επηρέασε, με τη σειρά του, τους Κουβανούς διανοούμενους.
Στην ταινία σκιαγραφείται η ιδεολογική, η δημιουργική αλλά και η ανθρώπινη διάσταση του Χικμέτ ως ποιητή με πάθος για τη ζωή, ως ποιητή που μαζί με άλλους δημιουργούς άλλαξε την ποιητική όψη του 20ού αιώνα, αξιώνοντας όχι μόνο αλλαγές στη λογοτεχνία αλλά και την κοινωνία. Η αφήγηση σε voice off κυρίως σε πρώτο πρόσωπο ενώ επαναλαμβανόμενο μοτίβο με τη φωνή του ποιητή, μια άγνωστη, προγενέστερη εγγραφή του ποιήματος του Χικμέτ «Συνέντευξη της Αβάνας»... «Ο Χικμέτ υπήρξε ορθόδοξος κομμουνιστής σπάνιου είδους», ακούγεται να λέγεται στο φιλμ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:
Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.
Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.
Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.
Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.
Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.
Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.