Μαύρη μέρα ξημέρωσε στα Τζουμέρκα την
Κυριακή 1η φλεβάρη του 2015. Το ιστορικό, μοναδικό μονότοξο, γεφύρι της Πλάκας
« έπεσε».
Θύμα και αυτό της πολιτικής που εφαρμόζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν αναφερόμαστε μόνο στην τελευταία μνημονιακή πενταετία, που πραγματικά μειώθηκαν, με κυβερνητικές αποφάσεις, πάνω από 50% οι χρηματοδοτήσεις στο Υπουργείο Πολισμού με παράλληλη μείωση του αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού. Με τις απάνθρωπες και αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν, πρώτα κατέρρευσαν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τώρα πήραν σειρά τα ιστορικά μνημεία.
Δεν ευθύνεται μόνο η τελευταία πενταετία αλλά και προηγούμενα που εφαρμόζονταν οι καπιταλιστικές πολιτικές στην Ελλάδα. Το βασικό κριτήριο ήταν και είναι να χρηματοδοτείται μόνο ότι αποφέρει κέρδος στους ιδιώτες, τα έργα βιτρίνας και τα έργα που θα φέρουν κομματική πελατεία. Δόθηκαν πολλά χρήματα τόσο από τα Ελληνικά ταμεία αλλά και από διάφορα προγράμματα.
Για το γεφύρι της Πλάκας υπήρξε μόνο συνειδητή αδιαφορία και εγκατάλειψη. Προς το Υπουργείο έγιναν πολλές παρεμβάσεις, τουλάχιστον την τελευταία 15ετία, το 2004 από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, από την Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών, από την Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων Ηπείρου, από την Περιφέρεια Ηπείρου το 2005 και από άλλους τοπικούς φορείς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικών Τζουμέρκων εκφράζοντας την αγωνία των κατοίκων της περιοχής που έβλεπαν κάθε μέρα τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης του αγαπημένου τους μνημείου, είχε ζητήσει από την αρχή, να γίνουν από την πολιτεία όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να μην καταστραφεί το γεφύρι. Οι κάτοικοι της περιοχής ήταν έντονα συναισθηματικά δεμένοι με το γεφύρι, το βάζαν ακόμα και πάνω από το σπίτι τους.
Η ανακατασκευή που πρόκειται να γίνει όπως ανακοινώθηκε, που σίγουρα πρέπει να γίνει, δεν θα αποκαταστήσει την ιστορικότητα του γεφυριού, θα θυμίζει σίγουρα την πλούσια ιστορία του. Θα καταγράφει όμως ιστορικά και την εγκατάλειψη και τις πολιτικές ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.
Επειδή πολύς λόγος γίνεται, ότι φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που πράγματι υπήρχαν, αλλά δεν ήταν για πρώτη φορά στον Άραχθο, να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.
Στην περιοχή μας κυρίαρχο επάγγελμα ήταν και είναι ακόμη οι μαστόροι, που έχουν χτίσει την μισή Ελλάδα, η εμπειρία τους, (επιστήμη), λέει ότι κανένα κτίσμα, πολύ περισσότερο τα γεφύρια, δεν χτίζεται για να πέσει στις πρώτες δυσκολίες και στα φυσικά φαινόμενα. Καμία γέφυρα δεν έπεσε μέχρι τώρα όσες μπόρες και κατακλυσμούς και αν έγιναν, μόνο όσα εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.
Ο λαός και οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να αποδώσουν τις ευθύνες σε αυτούς που πρέπει και δεν είναι άλλοι από αυτούς που αποδέχονται και πρόθυμα υλοποιούν τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης.
Και τέλος επειδή κάποιοι άρχισαν να σκέφτονται ότι τώρα που δεν υπάρχει το γεφύρι μπορούμε να ξαναδούμε την κατασκευή του Υ/Η φράγματος του Αγίου Νικολάου, τους προειδοποιούμε ότι θα βρουν συνολικά μπροστά τους όχι μόνο εμάς αλλά σύσσωμο τον λαό των Τζουμέρκων.
Για
τη Λαϊκή Συσπείρωση: Χρήστος Λύκος
Τζουμέρκα
2 φλεβάρη 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:
Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.
Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.
Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.
Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.
Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.
Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.