Σελίδες

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Περιοδεία του Δημ. Κουτσούμπα στα πλημμυρισμένα χωριά της Άρτας: Σημαίνουμε συναγερμό, να μην εγκαταλειφθεί ο τόπος. Απαραίτητη η συσπείρωση στην Επιτροπή Αγώνα για τη διεκδίκηση άμεσων αποζημιώσεων


Από τη συνάντηση στο δημαρχείο της Αρτας
Απελπισία και εγκατάλειψη. Αυτός είναι ο παρονομαστής της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι κάτοικοι στα χωριά της παραποτάμιας περιοχής του Αραχθου στο νομό της Αρτας που χτυπήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες. Το χτύπημα δεν αφορά μόνο τα χωριά που βρίσκονται στον κάμπο, αλλά και τους αγρότες, που, ενώ κατοικούν ψηλότερα, έχουν όμως τα χωράφια τους στον κάμπο. Δύο απ' αυτά τα χωριά, τον Ανθότοπο και το Νεοχώρι, επισκέφθηκε το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος και από τον βουλευτή του Κόμματος στην ευρύτερη περιοχή, Νίκο Μωραΐτη. Παρόντες στις συναντήσεις εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα που συγκροτήθηκε μετά την πλημμύρα από την Ομοσπονδία των Αγροτικών Συλλόγων, το Εργατικό Κέντρο και άλλους φορείς.

Στον Ανθότοπο και στο Νεοχώρι, στις δύο συγκεντρώσεις που έγιναν, οι κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν στο καφενείο περιέγραψαν με στοιχεία την καταστροφή: Ολα τα σπίτια πλημμυρισμένα, επείγει η άμεση καταβολή ενισχύσεων για τα βασικά που έχει ανάγκη η οικογένεια για να ζήσει. Επείγει η καταγραφή της ζημιάς στην παραγωγή και οι αποζημιώσεις. Οι ίδιοι έκαναν καθαρό ότι δεν έφταιξε η κακοκαιρία, έχουν ξαναζήσει βροχές και μπόρες, αλλά μεγάλα συμφέροντα, που δεν έχουν γίνει έως τώρα σωστά αντιπλημμυρικά. Εφεραν παραδείγματα για τα αναχώματα που κατέρρευσαν, για τη στάση της ΔΕΗ που λειτούργησε το φράγμα στο Πουρνάρι με κριτήριο το δικό της κέρδος, μίλησαν για τον ΕΛΓΑ στον οποίο πληρώνουν εισφορές αλλά δεν παίρνουν αποζημιώσεις. Εδειξαν τη μεγάλη εικόνα της καταστροφής, μιλώντας όχι μόνο για τα χωράφια, αλλά και για τον Αμβρακικό, όπου κατέληξαν τόνοι βοθρολυμάτων από τις εγκαταστάσεις κατεστραμμένων βιολογικών καθαρισμών, με αποτέλεσμα να είναι σε απόγνωση και οι ψαράδες. 

Τόνισαν, τέλος, ότι μόλις έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας, όλοι τούς ξέχασαν και ζήτησαν επιτακτικά από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να κάνει κάτι, να μην ξεχαστεί το πρόβλημα. Και ήταν χαρακτηριστική η επισήμανση από τον εκπρόσωπο του αγροτικού Συλλόγου ότι η καταστροφή ξεκίνησε πολύ πριν την κακοκαιρία, από μια αγροτική πολιτική που έχει φέρει σε απόγνωση τους αγρότες. Η κακοκαιρία, είπε, απλά ολοκλήρωσε την καταστροφή. Από τους κατοίκους καταγγέλθηκε, επίσης, ότι από τους αρμόδιους ακολουθείται τακτική αποπροσανατολισμού: Διάφορες κρατικές επιτροπές ρίχνουν η μία την ευθύνη στην άλλη και στο τέλος κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη. Πρόσθετα, γίνεται προσπάθεια να στραφεί η προσοχή των κατοίκων σε δικαστικές - κατά κύριο λόγο - διεκδικήσεις, γεγονός που σπρώχνει ακόμα πιο μακριά τη δυνατότητα για άμεσες αποζημιώσεις.

Σύσκεψη με τους φορείς στο Κομπότι
Απαντώντας ο Δ. Κουτσούμπας, τόνισε ότι είναι κρίσιμο να κρατηθεί το θέμα στην επικαιρότητα, να μην ξεχαστεί. Να οργανωθεί ο κόσμος στην Επιτροπή Αγώνα και ότι το ΚΚΕ θα είναι μπροστά σ' αυτήν τη διεκδίκηση για 100% αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Το πρώτο μέρος της περιοδείας στις πλημμυρισμένες περιοχές ολοκληρώθηκε με συνάντηση με φορείς της περιοχής που έγινε στο Κομπότι, την έδρα του δήμου Ν. Σκουφά, όπου επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με τον δήμαρχο και φορείς της περιοχής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το μέγεθος της καταστροφής επιβάλλει να δοθούν άμεσα 1.500 ευρώ ανά οικογένεια που έχει πληγεί και 500 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί, καθώς και να λυθεί νομοθετικά ότι αυτές οι οικογένειες δε θα πληρώσουν άμεσα εφορία, χαράτσια και δάνεια, μέχρι να γίνει αποκατάσταση των ζημιών. Αυτά τα μέτρα, υπογράμμισε, δε λύνουν το πρόβλημα, ωστόσο είναι μέτρα επείγοντα, που πρέπει να παρθούν άμεσα.

Ακολούθησε το απόγευμα συνάντηση με τον δήμαρχο Αρτας και τον αντιπεριφερειάρχη Αρτας στο δημαρχείο της πόλης. Στη διάρκειά της, παρουσιάστηκε ένας πρώτος απολογισμός των τεράστιων καταστροφών από την πλημμύρα στην περιοχή, ενώ ζητήθηκε η συνδρομή του ΚΚΕ για άμεση αποκατάσταση των ζημιών και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε την ανάγκη κινητοποίησης του λαϊκού παράγοντα, με συσπείρωσή του στις Λαϊκές Επιτροπές για να πετύχουν τα αιτήματά τους.

Συζήτηση με τους κατοίκους στον Ανθότοπο
Αργά το απόγευμα, έγινε στο Εργατικό Κέντρο Αρτας μαζική συγκέντρωση φορέων και κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή, όπου κατατέθηκαν συνολικότερα τα ζητήματα της ανάπτυξης στην περιοχή, της προστασίας των μνημείων (όπως το θέμα με το γεφύρι της Πλάκας κ.ά.).



Χιλιάδες τόνοι κατεστραμμένης σοδειάς


Από την συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αρτας


Από την συζήτηση στο Νεοχώρι
    
Ριζοσπάστης

Σημαίνουμε συναγερμό, να μην εγκαταλειφθεί ο τόπος

Στη διάρκεια της περιοδείας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με δήλωσή του στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα σημείωσε:
«Εκφράστηκε η μεγάλη ανησυχία των κατοίκων, γιατί όταν φεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από ένα πρόβλημα, όπως ήταν οι καταστροφικές πλημμύρες, εδώ στην περιοχή της Αρτας και ιδιαίτερα στα χωριά που επισκεφθήκαμε, σε συνέχεια οι κάτοικοι νιώθουν μόνοι απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, αφού έχουν χάσει τις περιουσίες τους, τα σπίτια, το νοικοκυριό τους, έχουν πληγεί καλλιέργειες.

Εμείς είμαστε εδώ για να επισημάνουμε ακριβώς αυτό, ότι χρειάζεται συνεχής αγώνας, κάθε μέρα, πρώτα απ' όλα των ίδιων των εργαζομένων του νομού της Αρτας, των περιοχών εδώ, όλης της Ελλάδας και βεβαίως δικές μας παρεμβάσεις, του ΚΚΕ - εμείς αυτό υποσχεθήκαμε, γι' αυτό είμαστε εδώ - και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Θα βομβαρδίσουμε με Ερωτήσεις, με Επερωτήσεις, με Επίκαιρες Ερωτήσεις, με παρεμβάσεις και με προτάσεις νόμου και μέσα στη Βουλή. Κυρίως, όμως, θα στηρίξουμε τους κατοίκους σ' αυτόν τον αγώνα. Για να υπάρξουν και άμεσα μέτρα ανακούφισης, όπως είναι οι αποζημιώσεις που χρειάζονται, η γρήγορη καταγραφή όλων των ζημιών, η αποζημίωση των καλλιεργητών που επλήγησαν από τον ΕΛΓΑ. Αλλά, κυρίως, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος, γιατί τα φαινόμενα αυτά έχουν και βάθος. Για παράδειγμα, η καταστροφή που έγινε στην αγροτική παραγωγή, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, θα φανεί πιο έντονη, διότι οι μεγάλες αυτές βροχοπτώσεις, το νερό έχει πλήξει τη φυτική παραγωγή, τα δέντρα θα έχουν επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια στην παραγωγή τους - και τα ακτινίδια και τα πορτοκάλια και η υπόλοιπη παραγωγή.

Υπάρχει, επίσης, το ζήτημα της αποκατάστασης των βιολογικών καθαρισμών, όπου τα λύματα πλέον πέφτουν όχι μόνο στο ποτάμι, αλλά και στον Αμβρακικό κόλπο κ.λπ. Τα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, της περιοχής εδώ, είναι το κύριο ζητούμενο. Διότι κι αύριο θα υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές - δεν γινόμαστε μάντεις κακών, αλλά έτσι είναι - εκτός από περιουσίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σπίτια και νοικοκυριά, που καταστράφηκαν. Αρα θα πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Αλλωστε, τα αντιπλημμυρικά έργα ενισχύουν και αυτό που λέμε εξάλειψη της ανεργίας, σε ένα βαθμό, αύξηση της απασχόλησης. Κι εδώ επειδή τα ΕΣΠΑ, τα ΣΕΣ τώρα, δεν θεωρούν ότι αυτά τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να προβλεφθούν και να παίρνονται μέτρα, μένουν στην άκρη.

Εμείς και στο Ευρωκοινοβούλιο - ήδη οι ευρωβουλευτές μας έκαναν Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πιέσουν σ' αυτήν την κατεύθυνση - και στη Βουλή θα συνεχίσουμε την προώθηση αυτών των ζητημάτων. Αρα, λοιπόν, είμαστε εδώ για να σημάνουμε συναγερμό ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο τόπος σ' αυτήν την κατάσταση, ότι πρέπει άμεσα να επιλυθούν αυτά τα μεγάλα προβλήματα και με άμεσες ανάσες ανακούφισης, αλλά κυρίως να παλέψουμε για να χαραχτεί ένας νέος δρόμος ανάπτυξης, με κεντρικό σχεδιασμό, με πρόγραμμα, έτσι ώστε να υπηρετεί πραγματικά, τα λαϊκά συμφέροντα, τις λαϊκές ανάγκες».

Με την οργάνωση της λαϊκής πάλης πολλαπλασιάζεται η ψήφος στο ΚΚΕ
Μιλώντας στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αρτας ο Δ. Κουτσούμπας εκτός από τις ειδικές αναφορές στα ζητήματα των αποζημιώσεων, μεταξύ άλλων σημείωσε:

Επιλέξαμε να έρθουμε εδώ, γιατί, πράγματι, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνε πίσω και οι υποσχέσεις. Αυτά, όμως, είναι που δεν πρέπει να ξεχαστούν. Τα προβλήματα είναι γνωστά, θα τα αναδείξουμε, θα πιέζουμε καθημερινά και για να δοθούν κάποιες ανάσες ανακούφισης, αλλά και για μια άλλη πολιτική για την ανάπτυξη του τόπου. Δεν φταίνε τα καιρικά φαινόμενα για την καταστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι στο 2015 υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και να προβλεφθούν τα καιρικά φαινόμενα και με κεντρικό σχεδιασμό να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις. Υπάρχει το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό να αποτρέψει την καταστροφή. Δεν γίνεται, όμως. Γιατί το κράτος αυτού του συστήματος, του καπιταλιστικού, λειτουργεί για το κέρδος των λίγων και όχι για το λαϊκό συμφέρον. 

Μπορούσαν να είχαν παρθεί μέτρα και αντιπλημμυρικά, και αναχώματα, και για την άναρχη οικιστική ανάπτυξη, και για την προστασία των μνημείων. Είναι ευθύνη της ΕΕ και των κυβερνήσεων, όταν με αυτήν την πολιτική δεν θεωρούνται επιλέξιμα τα έργα για τις πλημμύρες ή τους σεισμούς και τις φωτιές και δεν τα εγκρίνουν. Εμείς λέμε πως φταίει το καπιταλιστικό κέρδος και μας απαντούν ότι αυτό είναι «ξύλινη γλώσσα». Είναι όμως έτσι. Δείτε τη ΔΕΗ, οι ιδιώτες που έχουν το 49% των μετοχών δεν ενδιαφέρονται για την πλημμύρα γιατί χάνουν. Το 51% που είναι στο Δημόσιο θα ζητά από το κράτος να δοθούν χρήματα, το κράτος θα απαντά δεν έχουμε, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος με δικαστήρια και η ουσία θα είναι μια τρύπα στο νερό. Δεν τρέφουμε αυταπάτες.

Οταν λέμε ότι φταίνε οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι δείχνουμε παράλληλα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε και απασχόληση στην οικοδομή και να προστατευόταν ο λαός από τα έργα. Ολα έχουν από πίσω την απάντηση στο ερώτημα τι σύστημα έχουμε, τι οικονομία, τι εξουσία;

Θεωρούμε ότι σ' αυτή τη φάση πρέπει να παρθούν μέτρα άμεσης ανακούφισης, να μην πληρώσει κανένας ούτε ΕΝΦΙΑ, ούτε άλλο χαράτσι είτε με νόμο γίνει είτε με κυβερνητική εντολή άμεση. Είναι σημαντικές οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, όμως εδώ που καταστρέφεται ο εργάτης, ο αγρότης, εδώ είναι το άμεσο ενδιαφέρον. Να μην ξεχαστούμε, τώρα να δοθούν τα άμεσα, αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί και η μόνιμη αντιπλημμυρική προστασία, ν' αποκατασταθούν οι βιολογικοί καθαρισμοί, καθώς τα επόμενα χρόνια θα δούμε τις επιπτώσεις στον Αμβρακικό και το υδάτινο περιβάλλον, στην αγροτική παραγωγή, όπου θα φανεί αργότερα η ζημιά στα δέντρα, στις ρίζες. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας με τη μικρή δύναμη που μας έδωσε ο λαός. Αυτή τη δύναμη των 15 βουλευτών θα την αξιοποιήσουμε για το λαϊκό συμφέρον. 

Δεν θα αφήσουμε σε ησυχία τους αρμόδιους, το κύριο όμως είναι η οργάνωση της λαϊκής πάλης, εκεί πολλαπλασιάζεται η λαϊκή ψήφος προς το ΚΚΕ. Εκεί, μέσα στο λαό, θα οργανώσουμε τη λαϊκή συμμαχία, μια πλατιά συμμαχία, την ενότητα του λαού, άσχετα με το τι ψήφισε ο καθένας, έτσι ώστε και να έχουμε κατακτήσεις και να έχουμε - κυρίως - προϋποθέσεις για να ανοίξει ένας δρόμος για να γίνουν οριστικό παρελθόν οι αντιλαϊκές πολιτικές.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.