Σελίδες

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Πιο φθηνά, πιο φθηνά...

Ο κατώτατος μισθός στο στόχαστρο του ΔΝΤ

Την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης, ως δήθεν «αντίβαρο» στην ανεργία των νέων, ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω έκθεσής του για την «Ανεργία των νέων στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης: Αναζητώντας λύσεις». 

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ τονίζει: «Το ποσοστό του κατώτατου μισθού σε σχέση με το μέσο μισθό παρέμεινε απαράλλαχτο για την πλειοψηφία των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αυξήθηκε στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία», γεγονός, φυσικά, το οποίο συνδέεται με τις δραματικές μειώσεις στους μέσους μισθούς και όχι με αύξηση του κατώτατου.

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, ζητούμενο είναι να μην «πλησιάζει πολύ» ο κατώτατος μισθός των χαμηλά ειδικευμένων με το μέσο μισθό που λαμβάνει το σύνολο των εργαζομένων σε μία οικονομία, καθώς έτσι γίνεται σχετικά «ακριβή» η πρόσληψη νέων εργαζομένων οι οποίοι κατά κανόνα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, δηλαδή, ζητάει το ΔΝΤ και μάλιστα σχεδόν τσάμπα εργατική δύναμη από τη νέα βάρδια, τη νεολαία που είναι αντιμέτωπη με δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και που, όταν βρίσκει δουλειά, πληρώνεται με «χαρτζιλίκι».  

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το ΔΝΤ προτείνει για όλη την ευρωζώνη, μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα: Μείωση του εργατικού κόστους μέσω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Μείωση του κατώτατου μισθού (που αφορά ιδιαίτερα τους νέους). «Μεταρρύθμιση των επιδομάτων και άλλων παροχών για τους άνεργους για την προσέλκυση από την ανεργία στην εργασία» (λες και οι άνεργοι θέλουν να παραμένουν στην ανεργία προσβλέποντας σε «παροχές»...). Ενίσχυση των διαφόρων κρατικών προγραμμάτων διαχείρισης της ανεργίας, όπως γραφεία εύρεσης εργασίας, προγράμματα κατάρτισης για ανέργους, προγράμματα μαθητείας και άλλες μορφές επιδοτούμενης εργασίας για λίγους μήνες κ.λπ.

Στην πραγματικότητα, το ΔΝΤ ζητά ανακύκλωση της ανεργίας και μοίρασμα ακόμα λιγότερων ψίχουλων στους εργαζόμενους.    

Να σημειωθεί πως σήμερα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, μετά από μείωση που υπέστη, ανέρχεται στα 586 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός στα 1.022 ευρώ. Συνεπώς, ο κατώτατος μισθός αποτελεί το 57% του μέσου μισθού που δίνεται στους εργαζομένους στην Ελλάδα.

Και όλα αυτά όταν σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το 2014, που έδωσε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας, ένας στους δυο μισθωτούς λαμβάνει κάτω από 800 ευρώ μεικτά, το 21,8% των μισθωτών έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 500 ευρώ μεικτά, λόγω ελαστικών εργασιακών σχέσεων και υποαπασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τέτοιες μελέτες εξυπηρετούν ΔΝΤ, ΕΕ και συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για συνολική συμπίεση των μισθών στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης - ανεξαρτήτως μνημονίων - ώστε να γίνει ακόμα πιο φτηνή η εργατική δύναμη προς όφελος του κεφαλαίου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.