Σελίδες

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ελεύθεροι οι 3 Κουβανοί αγωνιστές επέστρεψαν στο Νησί της Επανάστασης


ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ: Προς εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων
Ελεύθεροι οι 3 Κουβανοί αγωνιστές επέστρεψαν στο Νησί και η Κούβα απελευθέρωσε 2 πράκτορες της CIA
Προς εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων βαδίζουν ΗΠΑ και Κούβα, μετά τη χτεσινή εξέλιξη με την ανταλλαγή κρατουμένων και την ανακοίνωση τόσο του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όσο και του Ραούλ Κάστρο, Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας και του Συμβουλίου των Υπουργών.

Χτες, στην Κούβα επέστρεψαν δίνοντας μεγάλη χαρά στους συγγενείς τους και σε όλο το κίνημα αλληλεγγύης και οι τρεις Κουβανοί αγωνιστές που εξακολουθούσαν να κρατούνται από το 1999: Οι Χεράρδο Ερνάντες με ποινή δύο φορές ισόβια, Ραμόν Λαμπανίνο που είχε ποινή έως το 2024 και Αντόνιο Γκερέρο που θα ολοκλήρωνε την ποινή του το 2017, και μαζί με τους Ρενέ Γκονζάλες και Φερνάντο Γκονζάλες, που είχαν ήδη απελευθερωθεί νωρίτερα, αποτελούσαν τους 5 Κουβανούς αγωνιστές, που είχαν διεισδύσει στην αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι για να αποτρέψουν επιθέσεις στο Νησί και να αποκαλύψουν τα σχέδια που έχουν τη στήριξη των αμερικανικών κυβερνήσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Από την πλευρά της, η Κούβα, όπως είπε ο Ρ. Κάστρο, απελευθέρωσε για ανθρωπιστικούς λόγους τον πράκτορα Αλαν Γκρος, 65 χρονών, που δούλευε για την Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), παραμάγαζο της CIA, είχε συλληφθεί το 2009 και καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη, επειδή έστηνε υπονομευτικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών στο Νησί. Επίσης, απελευθερώθηκε και ένας ακόμα πράκτορας της CIA κουβανικής καταγωγής που κρατούνταν περιπου 20 χρόνια, χωρίς να δοθεί το όνομά του.

Εκτός από τις παραπάνω πληροφορίες για τις απελευθερώσεις, στο μήνυμά του που μεταδόθηκε ραδιοτηλεοπτικά στη χώρα, ο ηγέτης της Κούβας σημείωσε: «Επίσης αποφασίσαμε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων (σ.σ. είχαν διακοπεί από το 1961). Αυτό δε σημαίνει ότι λύθηκε το κύριο ζήτημα. Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές ζημιές στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Παρόλο που οι κυρώσεις έχουν μετατραπεί σε νόμο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να τροποποιήσει την εφαρμογή τους, χρησιμοποιώντας τις εκτελεστικές του εξουσίες.

Προτείνουμε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να υιοθετήσει αμοιβαία μέτρα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και να κινηθούν προς την ομαλοποίηση, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Κούβα επαναλαμβάνει τη βούλησή της να στηρίξει τη συνεργασία σε πολυμερείς Οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ. Αναγνωρίζοντας ότι έχουμε βαθιές διαφορές, κυρίως στην εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξωτερική πολιτική, επιβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Καλώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αφαιρέσει τα εμπόδια που αποτρέπουν και περιορίζουν τους δεσμούς μεταξύ των λαών, των οικογενειών και των πολιτών των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τα ταξίδια, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες. Η πρόοδος στις ανταλλαγές έχει αποδείξει ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση σε πολλά προβλήματα. Οπως έχουμε πει, θα πρέπει να μάθουμε την τέχνη της συμβίωσης, με πολιτισμένο τρόπο, με τις διαφορές μας. Γι' αυτά τα σημαντικά ζητήματα θα μιλήσουμε και αργότερα».

Επίσης, ο Ρ. Κάστρο ευχαρίστησε για τη διαμεσολάβηση του Πάπα Φραγκίσκου και του Βατικανού και της κυβέρνησης του Καναδά για τη διευκόλυνση του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο.
Δεν αλλάζει ο στόχος των ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που έκανε το διάγγελμά του την ίδια ώρα με τον ηγέτη της Κούβας, ερμήνευσε την απόφασή του για άμεσες συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα ότι «μετά από 50 χρόνια της πολιτικής του εμπάργκο αυτό έχει ξεπεραστεί, γιατί απέτυχε να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα». Ετσι, ανακοίνωσε πως έδωσε ήδη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με την κουβανική πλευρά για ομαλοποίηση και αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με στόχο άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα έως το Γενάρη του 2016 και να εξετάσει την απαλοιφή του ονόματος της Κούβας από τη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία.

Βεβαίως, με τη γνωστή αντικομμουνιστική ρητορική, εμφανίστηκε ως «υπερασπιστής» των «ελευθεριών του κουβανικού λαού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και προέτρεψε σε προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. «Σήμερα η Αμερική επιλέγει να σπάσει τα δεσμά του παρελθόντος, ώστε να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, για τον κουβανικό λαό, για τον αμερικανικό λαό, για ολόκληρο το ημισφαίριό μας και για όλον τον κόσμο», είπε υποκριτικά.

Κάλεσε, επίσης, τους αρμόδιους αξιωματούχους να ξεκινήσουν βήματα προς την κατεύθυνση της ανεμπόδιστης ταξιδιωτικής κίνησης Αμερικανών προς την Κούβα και της παράλληλης «ροής πληροφοριών, διαφάνειας και αμεσότητας στις διμερείς σχέσεις», σημειώνοντας ότι οι «Αμερικανοί πολίτες θα είναι οι καλύτεροι "πρεσβευτές" του αμερικανικού τρόπου ζωής» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για να συνεργαστούν Αμερικανοί και Κουβανοί».

Στη συνέχεια, «έντυσε» την προσπάθεια που θα συνεχιστεί για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα, με αναφορές για «σεβασμό στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην αυτοδιάθεση και στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας», αναφέροντας ως πρώτους τομείς διμερούς συνεργασίας την Υγεία, τη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, προτείνοντας συνεργασία ανάμεσα σε ομάδες Κουβανών και Αμερικανών γιατρών για την αντιμετώπιση της επιδημίας του «Εμπολα» στην Αφρική. Το επικοινωνιακό σόου ολοκληρώθηκε με αναφορά στον Κουβανό ποιητή Χοσέ Μαρτί και με την φράση στα ισπανικά «Ολοι είμαστε Αμερικανοί».

Στις ίδιες τις ΗΠΑ υπήρξε η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Τζον Μπένερ, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τους Ρεπουμπλικάνους, που χαρακτήρισε την απόφαση Ομπάμα ως μέτρο που εντάσσεται σε μια σειρά «ασυλλόγιστων παραχωρήσεων» και είπε ότι δεν πρέπει να αναθεωρηθούν οι σχέσεις με την κυβέρνηση της Κούβας.

Την απελευθέρωση των 3 Κουβανών αγωνιστών, όπως και την εξομάλυνση των σχέσεων, χαιρέτισαν κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, ενώ και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σημείωσε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.