Σελίδες

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

«Λένε ότι έσωσαν το κράτος αλλά έπνιξαν εμάς»...


Μενίδι: «Ακούμε στην τηλεόραση από τους αρμόδιους της κυβέρνησης να λένε συνεχώς ότι σώσανε το κράτος. Εγώ ξέρω ότι πνίξανε εμάς». Με αυτήν τη φράση, μια ιδιοκτήτρια καταστήματος γυναικείων ρούχων στο Μενίδι προσπάθησε να περιγράψει την κατάσταση στο κλιμάκιο του ΚΚΕ που βρέθηκε στην περιοχή το πρωί του Σαββάτου. «Πετάξαμε 10 κούτες ρούχα», λέει ένας καταστηματάρχης στην οδό Δεκελείας, ενώ μια κάτοικος της περιοχής αναρωτιέται για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, αφού καλά καλά δεν μπήκε ακόμα ο χειμώνας.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το κτίριο του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου. Και αυτό γιατί πέρα από τις τεράστιες ζημιές που υπέστη, τόσο η αίθουσα όσο και η υλικοτεχνική (έπιπλα, γραφική ύλη, μηχανήματα) υποδομή του Συνδικάτου υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες. Οπως εξήγησε ο Μάρκος Αλεξίου από τη Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, η αίθουσα λειτουργούσε ως χώρος προκειμένου να πραγματοποιούνται εκεί λαϊκά φροντιστήρια με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών των εργατικών οικογενειών που πλέον βρίσκονται στον αέρα. «Οι συνέπειες είναι τραγικές. Δεν ξέρουμε πότε θα είμαστε έτοιμοι να ξαναλειτουργήσουμε, αφού πέρα από την αίθουσα έχουμε υποστεί ζημιές και στην υλική υποδομή που χρησίμευε για τα φροντιστήρια των παιδιών. Για μια ακόμη φορά η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας ήταν καταστροφική. Πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο οι παρατάξεις - με εξαίρεση τη "Λαϊκή Συσπείρωση" που είχε θέσει το θέμα - συζητούσαν για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, ενώ βασικά ζητήματα για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων παραμένουν ανύπαρκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Αλεξίου.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Από το 1977 αντιμετωπίζουμε τα ίδια...
Η γέφυρα στην παραλιακή οδό Πειραιά - Ικονίου το πρωί του Σαββάτου
«Κάθε λίγο και λιγάκι μετράμε πληγές. Δεν πάει άλλο». «Με μια βροχή νεκρώνουν όλα. Καταστραφήκαμε...». «Το μαγαζί μου, ο κόπος μιας ζωής, καταστράφηκε. Ομως, λέω, πάλι καλά που γλίτωσε το παιδί μου. Την τελευταία στιγμή τα κατάφερε».
Η οργή και η αγανάκτηση έχουν πια ξεχειλίσει στους κατοίκους της Παλιάς Κοκκινιάς και ειδικά σε αυτούς που τα σπίτια τους βρίσκονται στις οδούς 25η Μαρτίου, Χαλκίδος, Σολωμού και στα ενδιάμεσα οικοδομικά τετράγωνα. Την Παρασκευή, μέσα σε δύο ώρες βροχής, μικρομάγαζα διαλύθηκαν, υπόγεια και ισόγεια πολυκατοικιών πλημμύρισαν, λέβητες ασανσέρ «τέλειωσαν», πετρέλαια με λάδια ξεχύθηκαν στο δρόμο επιδεινώνοντας την κατάσταση, αυτοκίνητα ή είχαν γίνει μια άμορφη μάζα ή ήταν το ένα πάνω στο άλλο, συνολικά περιουσίες, ο κόπος μιας ζωής χάθηκε...
Από το απόγευμα της Παρασκευής που έγινε η «ζημιά», αλλά και όλο το Σάββατο, σε αυτές τις εργατογειτονιές έσπευσαν μέλη από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, ενώ το Σάββατο από το πρωί έως το μεσημέρι στην περιοχή έκανε περιοδεία η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Μαζί της ήταν ο Ηλίας Σαλπέας, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, σπίτι το σπίτι, μαγαζί το μαγαζί, εκδήλωσε την έμπρακτη συμπαράστασή της, προσπαθώντας να δώσει κουράγιο σε αυτό τον εργατόκοσμο να σηκώσει κεφάλι και με τον αγώνα του να υπερασπιστεί το μόχθο μιας ζωής.
«Από το 1977 συνεχώς αντιμετωπίζουμε τα ίδια. Αλλες φορές πιο ήπια και άλλες φορές χειρότερα. Εδώ και τόσα χρόνια ένα έργο δεν είδαμε. Στο μαγαζί ήταν τα παιδιά μου και έβλεπαν τους χείμαρρους να έρχονται καταπάνω τους. Κρατούσαν την τζαμαρία για να μη πέσει πάνω τους», ανέφερε ο Γιάννης Καλήγερος, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στην περιοχή. Λίγο πιο πέρα είναι το ουζερί της Φωτεινής Τοπτσή. Τα «σημάδια» που είχε αφήσει στους τοίχους του καταστήματος το νερό ήταν πάνω από ενάμισι μέτρο. «Μόνο τις προμήθειες που είχαμε κάνει για να δουλέψουμε αυτό το τριήμερο να υπολογίσουμε μιλάμε για τεράστια ζημιά».
Στην οδό Χαλκίδος δεν υπάρχει καν υπόνομος. Η Αγγελική Κουλάκη ανέφερε: «Μας βάζουν να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ, πληρώνουμε στο Δήμο Πειραιά 50 ευρώ κάθε μήνα δημοτικά τέλη, τα ακριβότερα στην Ελλάδα, και ένα έργο δεν έχουμε. Είναι απίστευτο να μην έχουμε καν υπόνομο».
Η Δ. Μανωλάκου συνομιλώντας με τους κατοίκους τους κάλεσε «να διεκδικήσετε αποζημιώσεις. Λεφτά ακόμα και από το ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί να δίνονται κονδύλια στις επιχειρήσεις, για τους εφοπλιστές και από την άλλη οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες να πνίγονται και να χάνονται οι περιουσίες που έχουν πληρώσει μια ζωή».
Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού των κατοίκων ορίστηκε την Πέμπτη 30 Οκτώβρη στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, που θα γίνει στις 5 το απόγευμα. Οπως σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ θα ζητήσουν να γίνει έκτακτη συνεδρίαση για τη λήψη μέτρων ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Διεκδικούν για να σταθούν στα πόδια τους
Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου οργανώνει τη στήριξη και την αλληλεγγύη στους πληγέντες
Σπίτι εντελώς κατεστραμμένο στην περιοχή Τσαλαβούτα όπου κινδύνεψε ηλικιωμένος
Στις εργατογειτονιές του Περιστερίου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια του ΚΚΕ. Το πρωί του Σαββάτου περιόδευσαν στις περιοχές που περισσότερο επλήγησαν από τις πλημμύρες Τσαλαβούτα, Αγ. Τριάδας και Ρουπάκι.
Οι καταγγελίες των κατοίκων έπεφταν βροχή: Οι υποδομές ανύπαρκτες. Εδώ και δεκαετίες ζουν κάθε χρόνο τον ίδιο εφιάλτη. Μάλιστα, όπως έλεγαν, κανένας αρμόδιος από την Τοπική Διοίκηση και την κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε, έστω μετά τη νεροποντή. «Φτάνουμε στο σημείο να χρεωνόμαστε μέχρι και 700 ευρώ για την απάντληση υδάτων από τα υπόγεια των πολυκατοικιών. Ως πότε θα πληρώνουμε τις κακοτεχνίες και τις παραλείψεις τους;», έλεγε χαρακτηριστικά ένας από τους δεκάδες κατοίκους που στέγνωνε την οικοσκευή του σε ένα στενό της Τσαλαβούτα.
Σε όλους τους δρόμους το κλιμάκιο του ΚΚΕ εισέπραττε την απόγνωση και την οργή των κατοίκων. Η περιοδεία συνεχίστηκε με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτήν στο Ρουπάκι. Στην οδό Φιλιππιάδος, που χτυπήθηκε άσχημα, με το νερό να φτάνει μέχρι και τα δύο μέτρα, η μυρωδιά πετρελαίου είναι έντονη. Οπως εξηγούν οι περίοικοι, το νερό πήρε ακόμα και όσες δεξαμενές από τα υπόγεια είχαν γεμίσει με πετρέλαιο για το χειμώνα.
Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, από την πρώτη στιγμή, προσπαθεί να οργανώσει τη στήριξη και την αλληλεγγύη, να οργανωθεί η πάλη των κατοίκων για να «μην ξεχαστεί η υπόθεση», όπως λένε χαρακτηριστικά τα μέλη της. Από την Παρασκευή το βράδυ συλλέγουν ρούχα, κλινοσκεπάσματα, τρόφιμα και φάρμακα, ενώ καλούν σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη στις 6 μ.μ. στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου.

ΚΑΜΑΤΕΡΟ
Σοβαρά προβλήματα σε σχολεία της περιοχής
Μεγάλες οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πλημμύρα στο 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο της περιοχής

ΜΑΚΡΙΝΑ
Με το βλέμμα στον ουρανό ήταν από την πρώτη στιγμή μετά το πέρασμα των χειμάρρων, οι κάτοικοι του Καματερού. Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου στο 6ο Νηπιαγωγείο της περιοχής τη στιγμή που περνούσε κλιμάκιο του δήμου για να καταγράψει τις ζημιές. Δύο μηχανικοί «βεβαίωναν» προφορικά τους γονείς που ήταν εκεί ότι το προκάτ κτίριο που στεγάζεται το Νηπιαγωγείο δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα, παρά το γεγονός ότι αίθουσες όπου υπήρχαν κουζίνες και άλλες ηλεκτρικές συσκευές απαραίτητες για τη φιλοξενία των παιδιών ή ακόμα και το λεβητοστάσιο ήταν γεμάτα νερό.
Και αυτή η διαβεβαίωση έγινε με κλειστό το γενικό του ρεύματος, καθώς κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη να τον ανοίξει (!) Η διευθύντρια κατήγγειλε πως η μόνωση που έχει εγκριθεί να πραγματοποιηθεί σε όλο το κτίριο εδώ και ένα χρόνο, ακόμα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα με την πρώτη βροχή, όλες οι αίθουσες να γεμίζουν νερό και πως γι' αυτό το ζήτημα γίνεται «μπαλάκι» από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων στο δήμο. Η απάντηση από τους μηχανικούς ήταν πως δεν είναι δική τους ευθύνη και ως εκ τούτου δεν μπορούν να της απαντήσουν. Αντίθετα, είπαν με σιγουριά πως για τα νερά που μπαίνουν στο κτίριο σίγουρα φταίει ...ένα δέντρο που βρίσκεται δίπλα στην οροφή και γεμίζει με φύλλα τις υδρορροές. Αλλά και γι' αυτό, δεν είναι αρμόδιοι καθώς είναι ζήτημα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Για τα υπόλοιπα, παρέπεμψαν στον αρμόδιο αντιδήμαρχο και στους ίδιους τους γονείς που πρέπει να πιέσουν τους πάντες...
Χειρότερη η κατάσταση στο 1ο Γυμνάσιο - Λύκειο. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου, Σεραφείμ Κολτσίδας, το γυμναστήριο, κατασκευής του 1984, γέμισε λάσπη και η οποία εκτός από τους χώρους, προκάλεσε ζημιές και στους τάπητες της γυμναστικής που ήταν αποθηκευμένοι σε ένα σημείο του. «Δεν έχει συντηρηθεί ποτέ», μας λέει και εξηγεί πως εξαιτίας της έλλειψης συντήρησης, οι πίροι που συγκρατούν τα ελενίτ της οροφής έχουν σκουριάσει και έτσι έχει γίνει «σουρωτήρι».
Το ισόγειο του σχολείου, με εμφανή τα κατάλοιπα της βροχής. Λούκια που λείπουν, σημάδια από τους σεισμούς του 1999 που ποτέ δεν επιδιορθώθηκαν και που ακόμα και σήμερα, 15 χρόνια μετά, ο δήμος δεν πιστοποιεί ότι αίθουσες προκάτ που φιλοξενούν μαθητές, δεν έχουν κάποιο πρόβλημα από το σεισμό.
Το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής, κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε δίπλα στους πληγέντες και έγινε αποδέκτης της οργής που επικρατεί σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα της Εσχατιάς, αλλά και για την αδράνεια του Δήμου σε ό,τι αφορά αυτές τις απαραίτητες υποδομές.

Στο Ιλιον

Οι συνοικίες της Ζωοδόχου Πηγής και του Ρίμινι επλήγησαν περισσότερο στο Ιλιον από την καταστροφική πλημμύρα. Σε αυτές τις περιοχές, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ το πρωί του Σαββάτου. Στο πλευρό τους και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο δήμο Ιλίου που τόνιζαν πως το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, αλλά των τελευταίων 50 ετών. Μάλιστα, επεσήμαναν πως μόλις την Πέμπτη είχαν θέσει το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων στο Δημοτικό Συμβούλιο, παίρνοντας την απάντηση ότι έχει δοθεί την ίδια μέρα στην Περιφέρεια για υλοποίηση. Επίσης, έθεσαν το θέμα των πολλών πανάκριβων έργων που έχουν γίνει στην περιοχή, με τις ευλογίες της ΕΕ, όπως οι ποδηλατόδρομοι, και των ανύπαρκτων έργων που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα όπως για αντιπλημμυρική προστασία.

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
«25 χρόνια δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Αριστερά στη φωτογραφία οι γραμμές του τρένου σκεπασμένες από χώμα. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι οι γραμμές λειτούργησαν σαν αγωγοί παροχέτευσης του νερού.
«Το νερό ξεκινάει από τις γραμμές του τρένου, έρχεται από το Καματερό», «οι δρόμοι ήταν ποτάμι, το νερό ανέβαινε στα πεζοδρόμια κι έμπαινε στα μαγαζιά», «από τον πεζόδρομο έρχονταν νερό κι έμπαινε στο μαγαζί», «το νερό έφτανε μέχρι τη μέση του ποδιού μου μέσα στο μαγαζί», «αναγκαστήκαμε να σπάσουμε το κράσπεδο για να φεύγει το νερό», «25 χρόνια είμαι εδώ, αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί».
Αυτά ήταν κάποια από τα λόγια καταστηματαρχών και εργαζομένων, στις συζητήσεις με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας το Σάββατο το πρωί, λίγες ώρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, στα καταστήματα που είχαν γεμίσει νερό. Οι μαγαζάτορες με τις σκούπες - όπως έλεγαν - προσπαθούσαν όπως - όπως να διώξουν το νερό από τα πεζοδρόμια, ενώ κάποιοι έβαλαν σακιά με άμμο για να μην μπει το νερό στα μαγαζιά τους.

Ψίχουλα για τους πληγέντες
Σύσκεψη για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και αποκατάσταση ζημιών σε κατοικίες και οικοσκευή έγινε την Κυριακή υπό τον υφυπουργό Εργασίας Βασ. Κεγκέρογλου, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου και εκπροσώπων δήμων, οι οποίοι ενημέρωσαν πως μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν υποβάλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά.
Το υπουργείο Εργασίας και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας που έχει την αρμοδιότητα αντιμετώπισης έκτακτων κοινωνικών αναγκών, ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πλημμυροπαθών, ύψους 586,94 ευρώ ανά νοικοκυριό για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών. Για τη χορήγησή του απαιτείται: Αίτηση του πληγέντος στο Δήμο. Βεβαίωση Πυροσβεστικής, έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός. Αίτημα του Δήμου προς το υπουργείο Εργασίας για το συνολικό εκτιμώμενο ποσό που θα απαιτηθεί για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση το ύψος της οποίας κυμαίνεται από 1.174 ευρώ έως 5.869 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό μελών οικογένειας, το βαθμό των ζημιών και το μέγεθος κατοικίας. Για την καταβολή της απαιτούνται:
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η μεταφορά των απαραίτητων πόρων στους Δήμους για την καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει άμεσα, από τις υπάρχουσες πιστώσεις για φυσικές καταστροφές, μετά από συγκεκριμένο αίτημά τους προς το υπουργείο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»
Οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής του ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης θέματος στην 24η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Πέμπτη 30 Οκτώβρη, σχετικά με τη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και άμεσης ανακούφισης των πληγέντων στις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά.
Στο κείμενο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα:
«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" με συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει αναδείξει το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα. Ο πρώην περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, είχε απαντήσει, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και πως η Περιφέρεια πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται με τα κουτσουρεμένα κονδύλια που παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση έργων. Είχε όμως δεσμευτεί, στην 46η συνεδρίαση στις 12 Δεκέμβρη 2012, ότι σε δυόμισι μήνες θα έφερνε ολοκληρωμένη εικόνα των αναγκών και μελέτη για την αντιμετώπιση της κατάστασης, που όμως δεν έγινε ποτέ.
Η σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ρ. Δούρου, ευθύνεται γιατί, όπως επιβεβαιώνει και ο προϋπολογισμός που κατέθεσε, που είναι «καρμπόν» με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, του Γ. Σγουρού, προβλέπει σχεδόν μηδενικά κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που χτυπήθηκαν, ενώ αντίθετα είναι πολύ γενναιόδωρος για έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ο προϋπολογισμός αυτός προβλέπει για αντιπλημμυρικά έργα στους Δήμους Ιλίου, Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, σε μια περιοχή με υποβαθμισμένο έως ανύπαρκτο δίκτυο ομβρίων υδάτων, μόλις 1.100.000 ευρώ, ενώ για την κατασκευή του γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ και την αναβάθμιση του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ προβλέπει 27 εκατομμύρια ευρώ. Οτι για τη βιοκλιματική ανάπλαση (!!) μιας παιδικής χαράς Περιστερίου προβλέπονται 572.885 ευρώ αλλά για αγωγούς ομβρίων στο Δήμο Περιστερίου (Ανθούπολη, Ασπρα Χώματα, Νέα Ζωή, Λόφος Αξιωματικών) δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ. Προβλέπει ακόμα 2 εκατομμύρια ευρώ για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού (σ.σ. η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είχε καταγγείλει την κατασκευή του ΧΥΤΑ ως έργο που εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα), αλλά για τη μελέτη της αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Φυλής δεν προβλέπεται επίσης ούτε ένα ευρώ.
Πρόσφατα και συγκεκριμένα στην 21η Συνεδρίαση, 2 Οκτώβρη 2014, επαναφέραμε το θέμα και ζητήσαμε να έρθει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης και των αναγκών, καθώς και για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση τους, γιατί μπροστά μας είναι ο χειμώνας και είναι ανάγκη να προλάβουμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν».
Σε άλλο σημείο αναφέρεται:
«Απαιτούμε τώρα να ληφθούν άμεσα - επείγοντα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας ιδιαίτερα για τις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, όπως η Δυτική Αθήνα και ο Πειραιάς. Ο χειμώνας είναι μπροστά. Προέχει να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές.
Αποτελούν εμπαιγμό τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πληγέντων, δηλαδή τα 586 ευρώ σαν άμεση ενίσχυση και αποζημίωση μέχρι 5.000 ευρώ για τα φτωχά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που καταστράφηκαν.
Απαιτούμε να παρθούν επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.
Εκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες τους.
Καταγραφή, άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών για τις κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.
Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
Κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ και επιστροφή όσων δόσεων έχουν πληρωθεί.»

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση στη Βουλή για τους πληγέντες
Ερώτηση με θέμα τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη νεροποντή στη Δυτική Αθήνα κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Σπύρος Χαλβατζής.
Στην Ερώτησή τους σημειώνουν:
«Η νεροποντή, που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, έπληξε όλη τη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά, και με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους Δήμους Περιστερίου, Ιλίου, Aχαρνών, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Νίκαιας - Ρέντη, Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε κατοικίες, οικοσκευές, αυτοκίνητα, μικρές επιχειρήσεις και υποδομές (σχολεία, γυμναστήρια κ.ά.)
Οι καταστροφές συγκεντρώνονται για ακόμα μια φορά στις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, όπου υπάρχει απουσία ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού με αποσπασματικές παρεμβάσεις και έργα σε εξέλιξη που χρονοτριβούν και εξελίσσονται σε ανοιχτές πληγές.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις διαχρονικά, στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα, δε χρηματοδοτούν απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, την ίδια στιγμή που παρέχουν προκλητική χρηματοδότηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα βιτρίνας.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
  • Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων για τις άμεσες ανάγκες τους.
  • Να γίνει καταγραφή και άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.
  • Να γίνει πάγωμα των χρεών των πληγέντων προς εφορία, ΟΑΕΕ και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη.
  • Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν όσες δόσεις έχουν καταβληθεί.
  • Να υπάρξει άμεση επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών αντιπλημμυρικής θωράκισης».
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.