Σελίδες

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Αλάτι σπέρνει στα ερείπια της Γάζας το Ισραήλ


Άνευ προηγουμένου είναι οι καταστροφές που προκάλεσε στη Γάζα ο ισραηλινός στρατός, δείχνοντας ότι η πρόθεσή του δεν ήταν απλώς η καταστροφή των τούνελ αλλά η μετατροπή της περιοχής σε ερείπια. Χαρακτηριστικές είναι οι δύο φωτογραφίες της πόλης Μπεϊτ Χανούν στη βόρεια Γάζα που προέρχονται από δορυφόρο και έχουν διαφορά 19 ημερών. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν ξυριστεί, δέντρα έχουν καεί… τίποτα δεν έχει μείνει στην έρημη γη.

Ο Νετανάχιου συναγωνίζεται σε αγριότητα τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β΄ που, στα χρόνια του Μεσαίωνα, είχε διατάξει για την τιμωρία μιας πόλης, της Φότζια, να ισοπεδωθούν τα τείχη και οι τάφροι να γεμίσουν χώμα και πέτρες. Έτσι, η πόλη έμεινε αφρούρητη και ο βασιλιάς μπορούσε να την τιμωρεί γρήγορα και κατά το κέφι του. Μια μικρή πόλη, η Σόρα, δεν δέχτηκε να υποταχτεί. Τότε ο Φρειδερίκος την πολιόρκησε, την εκπόρθησε και την κατέστρεψε διά πυρός και σιδήρου. Τα σπίτια γκρεμίστηκαν όλα, ξεθεμελιώθηκαν, τα ερείπια οργώθηκαν όπως στην παλιά Καρχηδόνα και στη γη σπάρθηκε αλάτι για να μείνει για πάντα στείρα.

«Γιατί μας μισούν;»Η ερώτηση αυτή διατυπωνόταν πολύ συχνά από τους Αμερικανούς μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο. Η φράση αυτή επανέρχεται και θα επανέλθει με δραματικό τρόπο στο κοντινό μέλλον, διατυπωμένη αυτή τη φορά από ισραηλινά χείλη. Το κράτος του Ισραήλ δεν έσπειρε μόνο αλάτι στη Γάζα (μεταφορικά μιλώντας) αλλά και μίσος. Μίσος ασίγαστο κι εκδικητικό που οι Ισραηλινοί θα το βρουν μπροστά τους. Σκοπός της πολιορκίας δεν είναι να ισοπεδωθεί μόνο η Γάζα, αλλά να καμφθεί κάθε μελλοντική διάθεση αντίστασης καθώς το Ισραήλ υπολογίζει ότι οι Παλαιστίνιοι θα  προτιμήσουν μια ταπεινωτική ειρήνη από μια κόλαση χωρίς τέλος.

Tα παιδιά της Γάζας που είναι έξι χρονών και πάνω έχουν ζήσει τρεις πολέμους, παρατηρεί η ανταποκρίτρια του BBC. Ποιο δρόμο περιμένουμε να ακολουθήσουν αυτά τα παιδιά όταν (και εάν) ενηλικιωθούν ή μπουν στην εφηβεία;

Αβέβαιη είναι η σημερινή ανακωχή, ενώ ακόμα δεν έχουν καταγραφεί οι πληγές της Γάζας. Το γεγονός είναι ότι ούτε στον πόλεμο του 2008, με τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δεν υπήρξαν τόσα θύματα, δεν έγινε τέτοια καταστροφή. «Τότε ισοπεδώνονταν σπίτια και οικοδομικά τετράγωνα, όχι όμως ολόκληρες συνοικίες».

Σύμφωνα με κάθε άλλο παρά φιλοαραβικές  πηγές, στον πόλεμο του 2008 καταστράφηκαν δεκάδες χιλιάδες κατοικίες, 15 από τα 27 νοσοκομεία της Γάζας και 43 από τα 110 Κέντρα υγείας, 800 πηγάδια, 186 θερμοκήπια και σχεδόν όλα από τα 10.000 οικογενειακά αγροκτήμα. Ο πόλεμος αυτός άφησε 50.000 άστεγους, περίπου 500.000 ανθρώπους χωρίς τρεχούμενο νερό, ένα εκατομμύριο χωρίς ηλεκτρισμό. Και ας μη μιλήσουμε για νεκρούς και τραυματίες. Τώρα οι καταστροφές είναι πολύ χειρότερες… απλώς δεν έχουν καταμετρηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.