[…] με ρώτησαν: «Οι έλληνες τα έκαναν όλα αυτά;». «Όχι οι έλληνες, οι φασίστες…» τους είπα, «…παντού υπάρχουν φασίστες. Όχι Έλληνες. Αυτοί δεν ήταν Έλληνες. Αυτοί ήταν φασίστες. Άλλο πράμα...»,
η Δήμητρα Πέτρουλα, συγγραφέας του αυτοβιογραφικού βιβλίου" Πού 'ναι η μάνα σου, μωρή;", στην Κρυσταλία Πατούλη, με βάση το ερώτημα "Ποιές αιτίες μας έφεραν ως εδώ και κυρίως τί πρέπει να κάνουμε;" συμμετέχοντας στην ακτιβιστική Έρευνα για την Κρίση που δημοσιεύεται στο tvxs από το 2010.
Δ.Π.: Μετά τον Καποδίστρια, που ήθελε να κάνει την Αθήνα μουσείο του κόσμου -και οι Εγγλέζοι φυσικά δεν το θέλανε, γιατί θα πλούτιζε η Ελλάδα, και θα χάνανε και τα μάρμαρα του Παρθενώνα-, και μετά τον Όθωνα –παρόλο, που εκείνος δεν ήταν τόσο φιλέλληλας, λόγω μυαλού, ενώ ο πατέρας του ήταν-, μετά από αυτόν, λοιπόν, όλοι οι άλλοι, ήταν πουλημένοι, ξενόφερτοι, εαυτούληδες, και αντί να κοιτάξουν να φτιάξουν την Ελλάδα, κοιτάγαν να τρώνε, να τρώνε και να τρώνε, με χρυσά κουτάλια!
Και άφηναν τον κόσμο νηστικό, εξαθλιωμένο, και αμόρφωτο. Όλα αυτά, συνετέλεσαν, στο να βγαίνει συνέχεια στις εκλογές μία οικογένεια, και μετά από χρόνια μια άλλη, συνέχεια, συνέχεια, και αυτές οι οικογένειες αν ψάξεις το παρελθόν τους, είναι οι μεν πουλημένοι στους Άγγλους, οι δε στους Αμερικανούς.
Και τώρα, τί πρέπει να κάνουμε; Να ξεσηκωθούμε όλοι, μα όλοι, να βγούμε στους δρόμους, και αντί για μουτζιές, να πάρουμε πέτρες…
Για να μπορέσουμε επιτέλους, να κάνουμε την Ελλάδα, να είναι πραγματικά για τους Έλληνες.
Όχι, που ήρθε ο Ανδρέας Παπανδρέου… Ξέρεις, γιατί αγόρασε ο Κοσκοτάς το βιβλίο της πρώτης του γυναίκας; Γιατί έλεγε μέσα, ποιός ήταν ο Ανδρέας ο Παπανδρέου!
Ο οποίος, έκανε δήλωση μετανοίας, τον στείλαν στην Αμερική, και ενώ, όλους τους γηγενείς δημοκράτες Αμερικανούς τους έδιωχναν, αυτόν τον είχαν να διδάσκει στο Χάρβαρντ. Και όταν όλοι ζητάγαν υπογραφές από τους Καθηγητές Πανεπιστημίου, να μην δολοφονήσουν τον Μπελογιάννη (μαζί με τον Μπάτση, που έγραψε το βιβλιο «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα», και άλλους δύο) αυτός δεν έβαλε υπογραφή!
Λοιπόν, τί είναι αυτά; Να χτυπάνε με τα κοντάρια της Ελληνικής σημαίας τον κόσμο, οι λάτρεις του Χίτλερ!
Και πάω στον παρελθόν πάλι: Ξέρεις, ότι ο πατέρας του Παπαδόγκωνα, ήταν ο πρώτος που υπέγραψε συγχαρητήριο τηλεγράφημα, όταν γλύτωσε ο Χίτλερ από την βομβιστική απόπειρα εναντίον του; Και ορκιζόντουσαν όλοι αυτοί οι Χίτες, στο όνομα του Φίρερ;
Κατάλαβες; Πώς καταντήσαμε χωρίς κράτος; Κράτος μισελλήνων. Μισέλληνες.
Κρ.Π.: Κατηγορείται, όμως, η γενιά του Πολυτεχνείου για την σημερινή κατάσταση.
Δ.Π.: Σε παρακαλώ! Άκου να σου πω: Από το «δηλώνω αριστερός» μέχρι του «Είμαι αριστερός» υπάρχει χάος απόστασης!
Δεν τα λέω, όμως αυτά, γιατί ανήκω στο ΚΚΕ. Διάβασα, μελέτησα, έμαθα ξένες γλώσσες, για να διαβάσω την ιστορία του τόπου μου και από ξένους συγγραφείς, για να καταλάβω τι έγινε!
Κρ.Π.: Γνωρίζετε, ότι, π.χ. ένας νέος είκοσι χρονών, σήμερα, το πιο πιθανό είναι ότι δεν γνωρίζει τι ήταν το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) - ΕΛΑΣ (Ελληνικος Λαϊκος Απελευθερωτικός Στρατός);
Δ.Π.: Ξέρεις τι μου είπε ένας πρώην χωροφύλακας, νυν αστυνομικός; Ότι από τη στιγμή που δεν διδάσκεται η ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης, ονομάστηκε η Αστυνομία ΕΛΑΣ, γιατί μετά από χρόνια, θα πούνε, ότι Αντίσταση έκανε η ΕΛΑΣ, δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία, και όχι ο ΕΛΑΣ. Το κατάλαβες; Αυτός ο χωροφύλακας, με αγαπούσε, γιατί τον είχα βοηθήσει να σπουδάσει, γιατί θέλω να δίνω ευκαιρίες, όπου μπορώ, σε όλους τους ανθρώπους.
Κρ.Π.: Εσείς που ζήσατε στον εμφύλιο και χάσατε σχεδόν όλη την οικογένειά σας, μπορείτε να πείτε, ποιές ήταν οι αξίες –αν μπορούμε να το πούμε έτσι- των μεν, και ποιες των δε, τότε;
Δ.Π.: Για άλλα ιδανικά και για άλλες αξίες έβγαινε ο ένας, και για άλλα ο άλλος.
Αλλά, με πρόγραμμα. Δηλαδή, τα λάθη που έγιναν στο πρώτο κράτος των προλετάριων να μην τα κάνουμε και μεις. Να μην κάνουμε κατάχρηση εξουσίας, για παράδειγμα.
Κρ.Π.: Σας ρώτησα, επειδή αναφέρατε, το παράδειγμα με τη φίλη σας, ότι αισθάνεστε άσχημα…
Δ.Π.: Μα βέβαια αισθάνομαι άσχημα! Όταν δουλεύουνε 12ωρα και πληρώνονται για τετράωρα! Όταν βλέπω αυτό το κορίτσι, μια νέα κοπέλα, μια χαρά κοπέλα, που θέλει να βγει να πιει έναν καφέ… Όταν γίνονται όλα αυτά, πώς να αισθάνομαι; Ντρέπομαι! Ντρέπομαι!
Κρ.Π.: Εσείς, με βάση όλη αυτή την κληρονομιά που σας άφησαν οι γονείς σας, αλλά και της δικής σας πορείας από εκεί και πέρα, τί θα είχατε να πείτε για τους νέους;
Δ.Π.: Άκουσε, προχτές, είχα μια παρουσίαση και με ρώτησε κάποιος Πόντιος, «μα πώς είναι δυνατόν να μην τους μισείς αυτούς που δολοφόνησαν τους γονείς σου;», τους οποίους, μάλιστα, γνώριζα, ζούσαν μέχρι πρότινος…
Και θα ψηφίσουν και άλλοι, και θα ανέβει και παραπάνω…
Αλλά να μου θυμάσαι ένα πράγμα: Όπως αυτό το σκατουλάκι στο χάρτη, τον καιρό που πάτησαν οι Γερμανοί το πόδι τους στην Ευρώπη, έκανε την πρώτη Αντίσταση, και την πρώτη γενική απεργία, λοιπόν, από εδώ θα αρχίσει πάλι! Από εδώ! Τό ‘χει η μοίρα της Ελλάδας.
Κρ.Π.: Η νοοτροπία, ενός λαού, μπορεί να τον βοηθήσει; Ποιά είναι, νομίζετε, αυτή η νοοτροπία, που έχει επικρατήσει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα;
Δ.Π.: Θυμάμαι τον Ανδρέα Παπανδρέου, που έκανε 700 χιλιάδες προσλήψεις, την πρώτη τετραετία. Μετά έγιναν οι δημόσιες υπηρεσίες χαβούζες! Αυτές οι 700 χιλιάδες ήταν προίκα για τη δεύτερη τετραετία: δύο εκατομμύρια εκατό χιλιάδες ψήφοι. Γιατί δεν ψήφισε μόνο αυτός που διορίστηκε αλλά και η οικογένειά του… Έτσι εκμαύλισε και σάπισε όλη την ελληνική κοινωνία, επί 30 χρόνια!
Τι άλλο να θυμηθώ… τον γέρο Παπανδρέου που κάγχαζε επειδή ξεγέλασε και αφόπλισε τον ΕΛΑΣ με τη συμφωνία της Βάρκιζας; Τι να θυμηθώ;
Κρ.Π.: Αυτό που λέγεται, αυτή τη στιγμή, είναι ότι η κοινωνία εκφασίζεται... Γνωρίζετε ότι σήμερα, ο δημοσιογράφος, Κώστας Βαξεβάνης, έγραψε σε άρθρο του για μία ενέδρα εναντίον του;
Δ.Π.: Άκουσε. Στο μεσοπόλεμο, όλη η νεολαία ήταν στη νεολαία του δικτάτορα Μεταξά, στην ΕΟΝ. Μόλις μπήκαν οι γερμανοί, όλη η νεολαία μπήκε στην ΕΠΟΝ. Έτσι γίνεται πάντα. Τώρα, αυτοί, έχουν ξεθαρρέψει, γιατί ο κόσμος δεν έχει βγει στους δρόμους.
Κρ.Π.: Αυτό, όμως, γίνεται...
Δ.Π.: Υπήρξε μια φορά, όμως, που δεν έγινε έτσι. Αλλά βλέπεις, δεν το αφήσανε. Το πνίξανε! Να μην πω τι το κάνανε... Κορδωνόταν ο Κορμπατσώφ ότι μπήκε για να διαλύσει το κομμουνιστικό κόμμα της Ρωσίας.
Εγώ είμαι τόσο αισιόδοξη, όσο δεν μπορείς να φανταστείς.
Κρ.Π.: Το αυτοβιογραφικό σας βιβλίο, σήμερα, για εσάς, τι σημαίνει;
Δ.Π.: Σημαίνει μια κατάθεση ψυχής κι ένα παράπονο, γιατί αναγκάστηκα να τρέξω αντί να παίξω… Αλλά, εγώ δεν μισώ. Εγώ αγαπάω όλον τον κόσμο.
Σιχαίνομαι, όμως, τρία πράγματα: Ημιμάθεια, φανατισμό και αγένεια.-
Η Δήμητρα Πέτρουλα γεννήθηκε στην Μάνη, (Μονή Τσίγκου ή Πετρουλιάνικα). Από πολύ μικρή έγραφε και γράφει ποιήματα. Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε "Που 'ναι η μάνα σου μωρή;" μεταφράστηκε στα τουρκικά και στα αραβικά. Μιλάει τέσσερις γλώσσες και έχει εκδώσει, επίσης, το μυθιστόρημα "Θρύλοι της Αραβίας" και μια μικρή ανθολογία ποιημάτων "Ψυχοδάκρυα". Η οικογένεια Πέτρουλα πρόσφερε στον αγώνα 42 νεκρούς, ενώ η ίδια έζησε, μικρό κοριτσάκι, τη σφαγή της οικογένειάς της. Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη, και συνεχίζει να αγωνίζεται για την ανάδειξη του ρόλου και της προσφοράς της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού στη Μάνη, στη Λακωνία και γενικότερα στην Πελοπόννησο.
Όποιος δεν έχει διαβάσει το βιβλίο "που 'ναι η μάνα σου μωρή" δεν ξέρει τι τον περιμένει!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή