Σελίδες

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ραμίρο Β. Μενέντες: «Δεν ήταν ένας θρίαμβος των όπλων, αλλά μια νίκη ηθικής και αξιοπρέπειας» - Τιμήθηκαν η 26η Ιούλη και οι ήρωες του λαού στην Κούβα

Στο βήμα ο Ραμίρο Β. Μενέντες
ΑΡΤΕΜΙΣΑ.--
Τα 61 χρόνια από την επίθεση στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο της Κούβας τίμησαν η κυβέρνηση και ο λαός του Νησιού της Επανάστασης το περασμένο Σάββατο. Η κεντρική εκδήλωση έγινε στην Αρτεμίσα, τη νέα επαρχία στη διοικητική δομή της χώρας και στο Μαυσωλείο των Μαρτύρων της Επανάστασης στο κέντρο της πόλης, όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ραμίρο Βαλντές Μενέντες, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κούβας, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους και των Υπουργών, Ηρωας της Επανάστασης και ο ίδιος, ένας από τους μαχητές επιζώντες στην επίθεση στη Μονκάδα στις 26 Ιούλη του 1953. Η επίθεση με ηγέτη τον Φιντέλ Κάστρο μπορεί στρατιωτικά να απέτυχε, ωστόσο αποτέλεσε την απαρχή για την παραπέρα νικηφόρα πορεία της Επανάστασης την 1η Γενάρη του 1959, που κρίθηκε στον ένοπλο αγώνα στα βουνά αλλά και στη λαϊκή κινητοποίηση στις πόλεις, που καθοδήγησαν πρωτοπόροι οι κομμουνιστές.

Ο Μενέντες απέδωσε τιμές στους πεσόντες και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα που έφεραν η επανάσταση και ο σοσιαλισμός στους απλούς ανθρώπους. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε την εικόνα της καταπίεσης, της φτώχειας και των ανισοτήτων που κληρονόμησε η Επανάσταση στα 1959. Εκείνη την εποχή το προσδόκιμο ζωής των Κουβανών δεν υπερέβαινε τα 60 χρόνια, υπήρχε μαζική ανεργία, οι αγρότες έχαναν τη γη τους από τους γαιοκτήμονες, υπήρχε ένα τεράστιο ποσοστό αναλφάβητων καθώς ένα μεγάλο μέρος του λαού δεν είχε δυνατότητα πρόσβασης στην Εκπαίδευση, όπως και σε υπηρεσίες Υγείας. Οι μεγάλες βιομηχανίες, τα εργοστάσια ζάχαρης, οι τράπεζες, η εύφορη γη ήταν σε ξένα χέρια.

Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία των Κουβανών γνωρίζουν αυτές τις πληροφορίες μόνο από αναφορές και όχι από προσωπική εμπειρία, αφού γεννήθηκαν μετά το θρίαμβο της Επανάστασης, όταν η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Ετσι αξίζει να τα θυμόμαστε καθώς οι ιμπεριαλιστές στις ατέρμονες προσπάθειες για καπιταλιστική παλινόρθωση και ιδεολογική ανατροπή, πάντα θα προσπαθούν να παραποιούν αυτές τις πληροφορίες. Φτάνουν μάλιστα να μιλάνε για μια σχεδόν ειδυλλιακή κατάσταση τη δεκαετία του '50 και να εμφανίζουν τον κατάπτυστο τύραννο Μπατίστα ως αξιοσέβαστο ήρωα».
Από την εκδήλωση τιμής το Σάββατο στην Αρτεμίσα για την 61η επέτειο της 26ης Ιούλη 1953
Επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να γίνει βήμα πίσω στη μετάδοση της πείρας και λέγοντας ότι η 26η Ιούλη «δεν ήταν ένας θρίαμβος των όπλων, αλλά μια νίκη ηθικής και αξιοπρέπειας», σημείωσε ότι με την επανάσταση και το σοσιαλισμό «σαρώθηκαν οι θεσμικές βάσεις των διακρίσεων και έγινε ένα τεράστιο βήμα για την εξάλειψή τους από τη συνείδηση των ανθρώπων. Αυτή η μικρή χώρα έχει σήμερα πάνω από 1 εκατομμύριο απόφοιτους πανεπιστημίων και επιτεύγματα σε πολλούς τομείς που αναγνωρίζονται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ».

Σε άλλο σημείο σημείωσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε έρθει ως εδώ χάρη στην ενότητα του λαού, χάρη στην εμπιστοσύνη του στην επανάσταση. Η ενότητα θα πρέπει να διατηρηθεί πάνω από όλα, γιατί γνωρίζουμε ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, έχει μόλις αλλάξει ο τρόπος που επιδιώκουν να μας καταστρέψουν. Σήμερα αυτό γίνεται με αντισυμβατικές μορφές πολέμου και εφαρμογή νέων τεχνολογιών ως εργαλείου ανατροπής που χρησιμοποιείται έχοντας ως κύριο στόχο τους νέους. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι εχθροί μας είναι ότι οι νέες γενιές είναι το αποτέλεσμα αυτής της επανάστασης και απέδειξαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν την τελειοποίηση και τη διατήρηση των επιτευγμάτων της».

Στο τελευταίο τμήμα της ομιλίας του ο Μενέντες αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη συγκεκριμένη επαρχία, την Αρτεμίσα, βρίσκεται η λεγόμενη Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης στο Μαρίελ, που όπως είπε η «σημασία της είναι ζωτική για την ανάπτυξη» και σημείωσε ότι η δέσμευση είναι για «μια ευημερούσα και βιώσιμη ανάπτυξη του σοσιαλισμού, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές όπως καθορίζονται στην Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του Κόμματος και της Επανάστασης, που υιοθετήθηκε στο 6ο Συνέδριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.