Σελίδες

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η ανεργία τσακίζει τους οικοδόμους. Συνεχίζεται η καταβαράθρωση - καταστροφή της οικοδομής - 1.347 (!) οικοδομικές άδειες τον Ιούνη σε όλη τη χώρα




Σαν κάτοικος άλλης χώρας απάντησε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Β. Γκεγκέρογλου στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που συναντήθηκαν μαζί του για το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο έχει κυριολεκτικά χτυπήσει «κόκκινο» στον κλάδο των Κατασκευών. Ο υφυπουργός έφτασε στο σημείο να δηλώσει... αναρμόδιος καθώς, όπως είπε, τώρα ανέλαβε τα καθήκοντά του, λες και ζει σε... άλλη χώρα! Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο ίδιος υφυπουργός συμμετείχε και στην προηγούμενη κυβέρνηση και είχε συναντηθεί και τότε με την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο.

Οι επιπτώσεις της ανεργίας στους οικοδόμους και τις οικογένειές τους είναι τεράστιες. Η διάρκεια της ανεργίας είναι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα να γίνεται πραγματικός Γολγοθάς, αφού οι οικοδόμοι στερούνται - εκτός του μεροκάματου - και τα αναγκαία προς επιβίωση (ανασφάλιστοι, χωρίς γιατρούς, φάρμακα, νοσοκομειακή περίθαλψη κ.ά.).

Με το υπόμνημα που κατέθεσαν στο υπουργείο Εργασίας, οι οικοδόμοι διεκδικούν άμεσα:

    Δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
    Εκτακτο «βοήθημα» για όλους τους οικοδόμους.
    Μείωση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας, για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
    Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των οικοδόμων.
    Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.
    Απαλλαγή από κάθε είδους χαράτσια, δημοτικά τέλη και φόρους.
    Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, Ελλήνων και μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν τα τροφεία.


Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το μήνα Ιούνιο 2013 το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) στο σύνολο της χώρας, μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, διαμορφώθηκε σε 1.347 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 245,8 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.020,7 χιλιάδες m3 όγκου.


ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Πτώση με ραγδαίους ρυθμούς. Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η καταβαράθρωση - καταστροφή της οικοδομής

Με ραγδαίους ρυθμούς συνεχίζεται ακόμα και σήμερα η πτωτική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας, τόσο στον οικιστικό τομέα, όσο και στο χώρο των υποδομών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για την οικοδομική δραστηριότητα το μήνα Ιούνη, αλλά και από τις συγκρίσεις της περιόδου από τον Ιούλη του 2013 μέχρι το φετινό Ιούνη, σε σχέση με το αντίστοιχο 12μηνο των χρόνων 2012 προς το 2011. Η συνεχιζόμενη μείωση των δεικτών που αφορούν την οικοδομή αποτυπώνεται και στον αριθμό των αδειών και στον όγκο των οικοδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ εμφανίζεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα του 12μηνου Ιούλης 2012 - Ιούνης 2013, συγκριτικά με το αντίστοιχο προηγούμενο 12μηνο παρουσιάζει:

    Μείωση 47,4% του αριθμού των αδειών που εκδόθηκαν
    Μείωση 43,1% της επιφάνειας που σχεδιαζόταν να οικοδομηθεί
    Μείωση 40,6% του όγκου των οικοδομών.

Τα παραπάνω στοιχεία από μόνα τους είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκαλέσει στον κλάδο των οικοδομών η καπιταλιστική κρίση. Για να κατανοηθεί ωστόσο ακόμα καλύτερα τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα ποσοστά να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την περίοδο 2010-2012, ο Δείκτης Παραγωγής στις Κατασκευές συνολικά σημείωσε κάμψη 47%, ενώ η πτώση ειδικά στις οικοδομές κτιρίων έφτασε το 60%!

Από την αρνητική εικόνα δε διασώθηκε καμιά από τις περιφέρειες της χώρες. Σε όλες, και ανεξάρτητα από τον επιμέρους δείκτη, τα αποτελέσματα ήταν πτωτικά. Ειδικά με βάση τον αριθμό των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν, στη θέση με τη μεγαλύτερη πτώση είναι η Ηπειρος (-56,1%), ενώ η μικρότερη κάμψη παρατηρήθηκε στην Κρήτη (-36,9%). Οι... επιδόσεις στις περιφέρειες, ήταν: Ανατ. Μακεδονία & Θράκη -48,3%, Κεντρική Μακεδονία -46,0%, Δυτική Μακεδονία -44,9%, Θεσσαλία -47,9%, Ηπειρος -56,1%, Ιόνια Νησιά -55,5%, Δυτική Ελλάδα -42,2%, Στερεά Ελλάδα -48,8%, Πελοπόννησος -40,9%, Αττική -52,7%, Βόρειο Αιγαίο -43,4%, Νότιο Αιγαίο -45,6%, Κρήτη -36,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.