Σελίδες

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Ένα μάθημα (από αυτά που δεν κάνουν στα πανεπιστήμια...) μνήμης και αγώνα στις φυλακές της Αίγινας


Ένα μάθημα από αυτά που δεν κάνουν στα πανεπιστήμια, διδάχτηκαν χτες οι φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τομεακής Οργάνωσης Φιλοσοφικής της ΚΝΕ και της ΚΟΒ Αίγινας του ΚΚΕ να τιμήσουν τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που μαρτύρησαν στις φυλακές της Αίγινας.
Οι φυλακές λειτούργησαν για 105 χρόνια, από το 1880 έως και το 1985, και «φιλοξένησαν» εκατοντάδες αγωνιστές του λαού μας, ιδιαίτερα τη δεκαετία του '60. Το κτίριο των φυλακών είναι το «Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο», το πρώτο δημόσιο κτίριο του νεοελληνικού κράτους, που η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1829. Από τότε που μετατράπηκε σε φυλακή, πέρασαν από εκεί αγωνιστές του λαού σε διάφορες ιστορικές περιόδους: Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, Μαρίνος Αντύπας, Άρης Βελουχιώτης, Νίκος Μπελογιάννης, Χαρίλαος Φλωράκης, Κώστας Λουλές, Αντώνης Αμπατιέλος, Μιχάλης Παπαμαύρος, Νίκανδρος Κεπέσης και πολλοί άλλοι.

Οι φυλακές της Αίγινας ήταν ένας από τους πολλούς τόπους μαρτυρίου των κομμουνιστών. Παράλληλα, όμως, ήταν και τόπος πλούσιας πολιτιστικής - πολιτικής δράσης, μια οργανωμένη κολεκτίβα. Από το 1924 έως το 1967 λειτουργούσαν στις φυλακές κανονικά σχολεία, οι κρατούμενοι εξέδιδαν παράνομη εφημερίδα, συνέγραψαν τα αναγνωστικά τους και άλλες μελέτες, βιβλία που κατάφεραν να βγάλουν έξω και κάποια εκδόθηκαν μάλιστα. Το 1967 η βιβλιοθήκη των κρατουμένων στις φυλακές αριθμούσε 1.000 βιβλία!

Στην εκδήλωση που έγινε το πρωί έξω από το χώρο των φυλακών, μίλησε ο Μπάμπης Γκολέμας, ο οποίος υπήρξε έγκλειστος σαν πολιτικός κρατούμενος. Αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης, στα βασανιστήρια, στην οργάνωση των κομμουνιστών μέσα στις φυλακές. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι κρατούμενοι ήταν αγωνιστές, απλοί άνθρωποι του λαού, που πάλευαν για τον καινούργιο κόσμο. «Δώσαμε στο λαό το πολυτιμότερο μας αγαθό, την ίδια τη ζωή μας», είπε ο ομιλητής και εξιστόρησε δυο από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά από τη ζωή της φυλακής.

Το πρώτο είχε να κάνει με το πώς κρυφά οι κρατούμενοι έδιναν ο ένας στον άλλο την εφημερίδα και το δεύτερο με τον τρόπο που οργανώθηκε η απόδραση του 1934. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο Κώστας Βασιλόπουλος, γραμματέας του Παραρτήματος Πειραιά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο οποίος ανέφερε ιστορικά στοιχεία για τις φυλακές. Προηγήθηκε το πρωί εκδήλωση στην περιοχή «Παναγίτσα» στο λιμάνι, με ομιλίες και μουσικοθεατρικό πρόγραμμα, που επιμελήθηκαν οι φοιτητές της Φιλοσοφικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.