Σελίδες

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

«Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων στην Ελλάδα» - Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε εργάτης



Ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία, όσο αφορά την καταγραφή της  οργάνωσης και εξέλιξης του οικοδομικού κινήματος στην Ελλάδαέρχεται να καλύψει το νέο βιβλίο του Αναστάση Γκίκα  «Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων στην Ελλάδα» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και το οποίο αποτελεί μια σύνοψη της πείρας του κινήματος των οικοδόμων, όπως αυτή συσσωρεύτηκε μέσα από δεκαετίες αγώνων. Το βιβλίο διατρέχει όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του κλάδου: από τα πρώτα βήματα της ταξικής αφύπνισης και συνδικαλιστικής οργάνωσης, στους σκληρούς αγώνες του Μεσοπολέμου, τη συμβολή των οικοδόμων στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, τις προκλήσεις της δεκαετίας του 1950 και την ανάπτυξη του κινήματος στη δεκαετία του 1960, έως την αντιδικτατορική πάλη και τη νίκη των ταξικών δυνάμεων επί του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού το 1976-1977.

Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει  κάθε  οικοδόμος –αλλά και κάθε εργάτης- που θέλει να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθηκε η ταξική πάλη, η διαπάλη με τον κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό, αλλά και τις δυνάμεις του συμβιβασμού, της ταξικής συνεργασίας στο εργατικό κίνημα. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα φόρο τιμής στους χιλιάδες αγωνιστές του κλάδου, που με την ακούραστη και ανιδιοτελή δράση τους πάλεψαν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για να ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και την εργατική τάξη της χώρας μας συνολικότερα.

Σε μια περίοδο, όπου οι κατακτήσεις δεκαετιών δέχονται λυσσαλέα επίθεση, ποδοπατούνται και ξηλώνονται μία-μία, η μελέτη της πείρας του κινήματος, δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα. Γιατί, αν υπάρχει ένα διαχρονικό συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή είναι πράγματι πως «τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται.»

Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα

Ο Αναστάσης Ι. Γκίκας κατάγεται από την Πάρο των Κυκλάδων. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του York της Αγγλίας. Στο ίδιο πανεπιστήμιο έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (στη Νεότερη Ιστορία, με εξειδίκευση στη θεωρία και πράξη των μαζικών κινημάτων), καθώς και τη Διδακτορική του Διατριβή με θέμα το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου (1918-1936). Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του York το μάθημα της «Βρετανικής και Αμερικανικής Πολιτικής». Μετείχε στη συγγραφή και επιμέλεια του έργου ΠΕΜΕΝ 1901-2001: Οι Ναυτεργάτες στο δρόμο της ταξικής πάλης, μαζί με την ΠΕΜΕΝ και το Αρχείο Ιστορίας Συνδικάτων της ΓΣΕΕ, εκδ. Προμηθεύς, 2005. Το 2007 εξέδωσε το βιβλίο Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, εκδ. Σύγχρονη Εποχή. Το 2010 εξέδωσε από τη Σύγχρονη Εποχή το βιβλίο Ρήξη και ενσωμάτωση. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 40 δημοσιεύσεις και αναδημοσιεύσεις σε μια σειρά επιστημονικών περιοδικών και εφημερίδων, όπως η Κομμουνιστική Επιθεώρηση, τα Θέματα Παιδείας, η Εθνική Αντίσταση, ο Ριζοσπάστης, η Μακεδονική, ο Εύξεινος Πόντος κ.ά., ενώ επίσης έχει μετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων και διαλέξεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σήμερα εργάζεται ως συνεργάτης στο Τμήμα Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ενώ παράλληλα εκπονεί δεύτερη Διδακτορική Διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο «Οικοδόμος» εύχεται το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και θα επανέλθει στο μέλλον με πιο αναλυτική παρουσίασή του.

Αναστάσης Ι. Γκίκας: «Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων στην Ελλάδα», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 2013, σελίδες 568.

Ζητείστε το σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

3 σχόλια:

  1. Mπράβο. Δεν το είχα υπόψη μου και παρόλο που δεν είμαι οικοδόμος, θα το προμηθευτώ να το διαβάσω, σίγουρος ότι έχω να κερδίσω πολλά απ' αυτό.

    ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η παρουσίαση του βιβλίου στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας:
    http://erodotos.wordpress.com/2013/01/21/istoria-oikodomon-biblio/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @erodotos:
    Καλησπέρα. Ναι, την είδα χτες. Θα γίνει σχετική ανάρτηση στον "Οικοδόμο" και θα αναδημοσιευτεί.
    Ευχαριστώ,
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.