Σελίδες

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Στο 36% η μαύρη εργασία το 2012!




Τεράστια ποσά υπεξαιρεί το κεφάλαιο από την ανασφάλιστη εργασία των εργαζομένων. Ξεπερνά πλέον το 1/3 των απασχολουμένων - μισθωτών η μαύρη ανασφάλιστη εργασία, καθώς σύμφωνα με σχετικό πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ), του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ ΕΤΑΜ), το ποσοστό αυτό τον περσινό χρόνο έφτασε πλέον το 36%, στερώντας από το ΙΚΑ τεράστια έσοδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμα και το 44%, ενώ το 5,4% των επιχειρήσεων που ελέγχθησαν ήταν αναπόγραφες!

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΥΠΕΑ, το οποίο ήδη έχει διαβιβαστεί προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας κατά την περίοδο από 1/1 έως 31/12/12 ελέγχθηκαν συνολικά 19.083 επιχειρήσεις και στους επιτόπιους ελέγχους καταχωρήθηκαν 60.796 εργαζόμενοι από τους οποίους 22.006 (ποσοστό 36%) ήταν ανασφάλιστοι, απ' αυτούς 9.345 ήταν αλλοδαποί (42%), ενώ οι υπόλοιποι 12.661 ήταν ημεδαποί. Σημειώνεται ότι με τον απολογισμό του 2011 της ίδιας υπηρεσίας του ΙΚΑ, το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας έφθανε το 30%.

Δηλαδή, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις των κυβερνήσεων για αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, καταγράφηκε αύξηση κατά 20% μέσα σε ένα έτος. Εξέλιξη απόλυτα φυσιολογική αν αναλογισθεί κανείς ότι το ελεγκτικό δυναμικό της ΕΥΠΕΑ, που αποτελεί το μοναδικό ελεγκτικό όργανο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την ανασφάλιστη εργασία, είναι μόλις 23 υπάλληλοι άτομα για όλη την επικράτεια!

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο γενικός διευθυντής της ΕΥΠΕΑ, Μάρκος Τούντας, σε δήλωσή του προς το πρακτορείο ΑΜΠΕ, σημειώνει πως «ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει αδήλωτο και η απόκρυψή του αφορά κυρίως απασχόληση μεταναστών, εποχιακά απασχολούμενους, αλλά και πλήρως αδήλωτες επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Από τα αποτελέσματα των ελέγχων οι κλάδοι που απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστου προσωπικού είναι οι τουριστικές εποχιακές επιχειρήσεις, ο κλάδος επισιτισμού και διασκέδασης, οι υπηρεσίες καθαριότητας και security, φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων, εταιρείες υπεργολαβιών, εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, ιδιωτικές σχολές - φροντιστήρια και η οικοδομή.

1 σχόλιο:

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.