Σελίδες

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - Υπάρχει διέξοδος στην ανεργία με ανάπτυξη για τις λαϊκές ανάγκες


Γ. Πάσουλας

Εκτενή αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση της ημερίδας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και του Συνδικάτου της Αθήνας, η οποία έγινε την περασμένη Κυριακή, με θέμα «Αντιμετώπιση της ανεργίας και της αναδουλειάς στον κλάδο των κατασκευών - Η πρότασή μας για την ανάπτυξη του κλάδου», παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», συνεχίζοντας τη δημοσίευση των κεντρικών παρεμβάσεων.

Μέσα από τις 18 εισηγητικές τοποθετήσεις της ημερίδας αναδείχθηκε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη του κλάδου σε κατεύθυνση που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Ανάπτυξη τέτοια, που, ταυτόχρονα, θα δίνει απαντήσεις στο οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας στον κλάδο, η οποία έχει χτυπήσει κυριολεκτικά «κόκκινο».

Καθόλου τυχαία, κεντρικό σύνθημα της ημερίδας ήταν: «Απάντηση στην ανεργία και την αναδουλειά, η ισχυροποίηση του ταξικού κινήματος και της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα στρώματα των αυτοαπασχολούμενων για άλλο δρόμο ανάπτυξης, προς όφελος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας». Αλλωστε, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα σηματοδοτούσαν το σύνθημα, αφού συμμετείχαν πέρα από τους εργάτες οικοδόμους, εκπρόσωποι των αυτοαπασχολούμενων όλων των κλάδων που σχετίζονται με τις κατασκευές.

Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Πάσουλας, βάζοντας το κεντρικό πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη. Αναλυτικά τα κεντρικά σημεία της εισήγησης είναι τα εξής:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εκ μέρους της διοίκησης της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, θέλω να σας χαιρετίσω και να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας.

Το θέμα της ημερίδας, "Αντιμετώπιση της ανεργίας και της αναδουλειάς στον κλάδο των κατασκευών - Η πρότασή μας για την ανάπτυξη του κλάδου", απεικονίζει το χαρακτήρα της σημερινής μας δουλειάς. Δηλαδή, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της οξυμένης και συνεχώς διευρυνόμενης ανεργίας για τους μισθωτούς και μεροκαματιάρηδες του κλάδου, ανοιχτά μαγαζιά με δουλειά για τους αυτοαπασχολούμενους, μικροβιοτέχνες, τους μικροεργολάβους.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην παραγωγή δημόσιων & ιδιωτικών έργων

Η κρίση στις κατασκευές αφορά τόσο την παραγωγή "μεγάλων" έργων, όσο και την κατασκευή κατοικιών και άλλων ιδιωτικών έργων. Αναφορικά με τα μεγάλα έργα, ο δείκτης έργων πολιτικού μηχανικού, που περιλαμβάνει την παραγωγή αυτοκινητόδρομων, αεροδρομίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, γεφυρών, σηράγγων, υπόγειων διαβάσεων, αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, δικτύων παραγωγής και διανομής ρεύματος, δικτύων τηλεπικοινωνιών, υδραυλικών και λιμενικών εγκαταστάσεων, μειώθηκε κατά 35% από το 2002 μέχρι το 2008, παρουσιάζοντας μεγάλη κάμψη το διάστημα 2002 - 2005 και μικρή επανάκαμψη την περίοδο 2005 - 2008 χωρίς να φθάσει τα προηγούμενα επίπεδα, ενώ στη συνέχεια, από το 2008 στο 2012, μειώθηκε περαιτέρω κατά 68%. Το 2012, η παραγωγή έργων πολιτικού μηχανικού ήταν στο 1/5 της παραγωγής του 2002 και στο 50% της παραγωγής του 2005.

Οι δημοπρασίες, που προκηρύχτηκαν σε δημόσια τεχνικά έργα το 2011, ανέρχονταν στις 370 έναντι 516 το 2010, μειωμένες κατά 28,2%.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε σε 3,5 δισ. ευρώ, μικρότερος κατά 5,8 δισ. ευρώ και 7,3 δισ. ευρώ έναντι του 2005 και 2006 αντίστοιχα.
Κατάσταση εταιρειών

Η εκδήλωση της κρίσης έχει οδηγήσει πολλές κατασκευαστικές εταιρείες σε διακοπή των εργασιών, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση - συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στον κλάδο. Την περίοδο 2004 - 2012, ο αριθμός των τεχνικών εταιρειών τρίτης και μεγαλύτερης τάξης σημείωσε συρρίκνωση κατά 25%, ενώ στην κατώτερη τάξη (3η) η συρρίκνωση έφθασε το 37% (με ένα μικρό κομμάτι να ανεβαίνει κατηγορία). Ταυτόχρονα, στις ανώτερες τάξεις (6η και 7η) ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 35% ενώ ειδικά για τις 7ης τάξης, ο αριθμός τους μειώθηκε από 14 σε 8.

Η κρίση έχει φέρει πολλές εταιρείες σε κακή οικονομική κατάσταση, ακόμα και εταιρείες μεγάλου μεγέθους και τάξης και αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε νέο γύρο συγχωνεύσεων και εξαγορών. Ο έλεγχος της παραγωγής στις κατασκευές από ελάχιστους τεχνικούς ομίλους θα γίνει ακόμα πιο ασφυκτικός.

Ιδιωτικά έργα

Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, με βάση το δείκτη παραγωγής ιδιωτικών οικοδομικών έργων, αναδεικνύει ότι από το 2003 έως το 2006 έχουμε συνεχή πτωτική τάση, με συνολική μείωση που φθάνει στο 36,4%. Τη διετία 2007-2008 παρουσιάζεται μια μικρή αύξηση στην παραγωγή οικοδομικών έργων και το 2008 η παραγωγή είναι 6% αυξημένη σε σχέση με την παραγωγή του 2006, υπολειπόμενη όμως σημαντικά σε σχέση με την παραγωγή του 2003.

Η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης οδηγεί την παραγωγή οικοδομικών έργων σε κατάρρευση. Από το γ΄ τρίμηνο του 2008 και μετά καταγράφεται συνεχής μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Συνολικά, η οικοδομική δραστηριότητα το 2012, συγκρινόμενη με το 2005, έχει μειωθεί στο 1/5.

Χαρακτηριστικό της κρίσης στην ιδιωτική οικοδομή είναι ότι σε πανελλαδική κλίμακα ο όγκος των οικοδομικών αδειών του α΄ εξάμηνου του 2012 έφθασε στο μέσο μηνιαίο όγκο του 2005.
Στην κρίση χάνουν όλοι;

Η κρίση είναι παιδί του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Είναι αποτέλεσμα μιας ανάπτυξης που έπνιξε τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, όξυνε την εκμετάλλευση, έριξε σταδιακά προς τα κάτω το επίπεδο ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, συσσώρευσε τεράστια κεφάλαια που αναζητούν διέξοδο με μεγαλύτερη κερδοφορία.

Είναι αδιάψευστο παράδειγμα για τον κλάδο η ανάπτυξη και τα κέρδη των κατασκευαστικών εταιρειών, η επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στην Ασία, στις Αραβικές χώρες κ.α.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 350 χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα.

Οι αγοραπωλησίες, συγχωνεύσεις ή και χρεοκοπία εταιρειών ασφαλώς συνδέονται και με την κρίση, όμως η βάση βρίσκεται στον ανταγωνισμό που είναι συστατικό στοιχείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η κερδοφορία, όμως, δε σταμάτησε για όλους έστω κι αν το ποσοστό κέρδους σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μειώθηκε.

Α) Το πρώτο στοιχείο, που καταδεικνύει ότι από την κρίση κερδίζουν αυτοί που κέρδιζαν και προηγούμενα, είναι το ξήλωμα των εργατικών δικαιωμάτων.

Χρυσή εποχή για τις κατασκευαστικές εταιρείες και συνολικά βέβαια για το κεφάλαιο. Το μεροκάματο του οικοδόμου από τη ΣΣΕ κυμαινόταν από 45 μέχρι 89 ευρώ μεικτά. Σήμερα, με την άρνηση υπογραφής ΣΣΕ από τους εργοδότες, περιορίστηκε στα 28 - 36 ευρώ. Ανάλογες είναι και οι εισφορές που καταβάλλουν στο ΙΚΑ. Απαλλάχτηκαν από την εισφορά για ΟΕΚ και ΟΕΕ, από το επίδομα γάμου, δεν πληρώνουν υπερωριακή απασχόληση. Ο ανύπαρκτος έλεγχος του ΙΚΑ έχει εκτοξεύσει την εισφοροκλοπή και εισφοροδιαφυγή σε εκρηκτικά μεγέθη, στους τρεις ο ένας είναι ανασφάλιστος.

Β) Στους οδικούς άξονες, το κράτος επιδοτεί την κερδοφορία των κατασκευαστικών και τραπεζικών ομίλων αφού όχι απλά δεν απαιτεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει οι κατασκευαστικοί και οι τραπεζικοί όμιλοι, αλλά προσανατολίζεται σε επαναδιαπραγμάτευση των οδικών έργων προς όφελος των ομίλων. Η πολιτική αυτή οδήγησε στο πάγωμα των οδικών αξόνων, η κατασκευή των οποίων κρίνεται ως μη κερδοφόρα απ' τα μονοπώλια, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη καταβληθεί μεγάλες προκαταβολές και τα διόδια, που υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν την κατασκευή αυτών των αξόνων, πολλαπλασιάζονται.

Γ) Τα καρτέλ των δομικών υλικών, όπως τσιμέντο, σίδερο, μέταλλο, μάρμαρο, χρώματα, μονωτικά υλικά, καλώδια, σωλήνες, είδη θέρμανσης και άλλα, θησαυρίζουν, ανεξάρτητα αν κάνουν εξαγωγές ή εισαγωγές. Η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων τους άνοιξε δρόμους στη φθηνή εργατική δύναμη. Το ελληνικό κεφάλαιο φαίνεται ότι κατακτά μεγάλο μερίδιο στις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Νοτιοδυτικής Ασίας και της Βόρειας Αφρικής.

Δ) Οι κατασκευαστικοί μονοπωλιακοί όμιλοι, για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους, ανοίγονται και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς αλλά και σε άλλες χώρες. Εμπλέκονται στην κατασκευή και λειτουργία ενεργειακών έργων (από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μέχρι κατασκευή ενεργειακών σταθμών), σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων, σε μεταλλευτικά έργα, ενώ τελευταία πραγματοποιείται άνοιγμα στην κατασκευή τουριστικών υποδομών, ειδικά στον τομέα των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που προωθούνται με στοχευμένες κρατικές ρυθμίσεις.

Οι λαϊκές ανάγκες και η πάλη για την ικανοποίησή τους

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των τραπεζιτών και των κατασκευαστικών εταιρειών, την ώρα που ετοιμάζει νέο φαγοπότι, οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν ένα μισθό (αν υπάρχει) για νοίκι, ζουν σε ακατάλληλα διαμερίσματα, σε υποβαθμισμένες γειτονιές, με επιβαρυμένο περιβάλλον. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους γιατί αδυνατούν να πληρώσουν τη δόση στην τράπεζα. Χιλιάδες παιδιά κάνουν μάθημα σε επικίνδυνα και ακατάλληλα σχολεία. Χιλιάδες άνθρωποι στερούνται τις πιο στοιχειώδεις παροχές Υγείας. Περιοχές πλημμυρίζουν λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων. Εκατοντάδες χιλιάδες δημόσια κτίρια, αλλά και κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν το 1982, είναι ευάλωτα σε ένα νέο σεισμό, δεδομένου ότι οι σεισμοί του '81 και του '99 ήδη τα έχουν καταπονήσει.

Τα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε 80-90 χιλιάδες. Μετά το σεισμό του 1999 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε εξαγγείλει ότι θα γίνει ταχύς οπτικός έλεγχος. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί σε 11.667 κτίρια, δηλαδή το 13%.

Μετά το σεισμό του 1999, 429 σχολικές μονάδες στην Αττική, από τις 2.463, ποσοστό 17,4%, που ελέγχθηκαν κρίθηκαν ακατάλληλες για χρήση. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό, μερικές δεκάδες, έχει αποκατασταθεί, ενισχυθεί ή αντικατασταθεί.

    Το 50% των σχολικών κτιρίων πανελλαδικά είναι 30 - 50 χρόνων, δηλαδή, πριν το νέο οικοδομικό κανονισμό του 1982, και χρειάζονται άμεσα κατασκευαστικές βελτιώσεις, ενισχύσεις, αντικατάσταση με νέα σύγχρονα σχολεία. Στο Ν. Αττικής πάνω από το 50% των σχολικών κτιρίων είναι κτισμένα πριν 30 χρόνια. Αντί αυτού όμως την τελευταία διετία μειώθηκε το προσωπικό του ΟΣΚ κατά 65% και η κρατική επιχορήγηση κατά 75%.
    Συνολικά, οι ανάγκες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι περίπου 500 νέα σχολικά κτίρια, 1.500 νηπιαγωγεία.
    Μόνο το 30% των σχολικών κτιρίων έχουν επαρκή μόνωση, το υπόλοιπο 70% όταν βρέχει έξω βρέχει και μέσα.
    Υποδομές για άτομα με κινητικές δυσκολίες υπάρχουν μόνο στο 14,8% των σχολικών κτιρίων της χώρας, δηλαδή στα 2.133 από τα 14.446.
    Υπάρχουν επίσης εκτιμήσεις ότι το 50% των νοσοκομειακών κτιρίων, δηλαδή κάπου 300, ανεξάρτητα από στατικής πλευράς κτίρια, χρειάζονται λεπτομερή έλεγχο ή και παρέμβαση.
    Οι ελλείψεις σε νοσοκομειακές μονάδες, Κέντρα Υγείας κ.λπ. είναι τεράστιες. Αλλωστε, αυτό το αντιλαμβάνεται κάθε εργαζόμενος όταν του χρειαστεί.
    Σε κάθε περίπτωση, το 80% των 4 εκατομμυρίων κτιρίων της χώρας έχουν κτισθεί πριν το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός και επομένως χρειάζονται έλεγχο και ενισχύσεις.

Παρά τις αυξημένες ανάγκες για πρώτη κατοικία η κυβέρνηση σε μια νύχτα έβαλε λουκέτο στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Το έγκλημα σε βάρος των δικαιούχων ήταν προμελετημένο. Το κατασκευαστικό πρόγραμμα είχε συρρικνωθεί στο 3% του προϋπολογισμού για κατοικία, ενισχύοντας τα προγράμματα των διπλοεπιδοτούμενων δανείων με σπρώξιμο των δικαιούχων στα αρπακτικά, τους τραπεζίτες. Τα προγράμματα όλα είναι παγωμένα από το 2009. Την περιουσία του Οργανισμού, που είναι από τις εισφορές των εργαζομένων, την οδηγούν στα αρπακτικά της αγοράς που τρίβουν τα χέρια τους. Το φαγοπότι που θα γίνει το αποδεικνύει ένα και μόνο νούμερο. Με καταγραμμένο το 80% της ακίνητης περιουσίας και το 65% των εμπράγματων δικαιωμάτων του Οργανισμού, η περιουσία του ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ!

Πλαίσιο πάλης

    Εργα ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών

-- Λαϊκή κατοικία με ευθύνη του κράτους.

-- Ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

-- Ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματός του.

-- Δάνεια στους δικαιούχους από ίδια κεφάλαια του Οργανισμού στο ύψος της αξίας της κατοικίας.

-- Εργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

-- Κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών.

-- Κατάργηση των ΣΔΙΤ.

    Μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των μικρών ΕΒΕ

-- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους άνεργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Πάγωμα των χρεών προς τράπεζες - Δημόσιο - ΟΑΕΕ, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ - ΟΤΕ - ΕΥΔΑΠ) για τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες όσο διαρκεί η κρίση.

-- Δωρεάν παροχές σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των ανέργων και των μικρών ΕΒΕ.

-- Εκτακτο επίδομα ανεργίας 1.400 ευρώ στους εργαζόμενους του κλάδου.

-- Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 700 ευρώ.

-- Επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και ΕΒΕ.

-- Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως χρόνος ασφάλισης.

-- Επιδότηση των ανέργων για όλο το διάστημα που είναι άνεργοι.

-- Φορολογική ελάφρυνση των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων με κατάργηση κάθε είδους "αντικειμενικών κριτηρίων".

-- Κρατική χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά 2/3.

-- Να μη γίνουν άλλες αυξήσεις στις εισφορές. Μείωση κατά 10% των εισφορών για μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους όσο διαρκεί η κρίση και να παύσουν οι ποινικές διώξεις για καθυστερούμενες οφειλές.

-- Αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί.

Διέξοδος η λαϊκή οικονομία

Η πάλη για την ανακούφιση των ανέργων απαντάει στο σήμερα, στα άμεσα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους, οι επαγγελματίες βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι, που ζουν το δράμα της εξαθλίωσης και κινδυνεύουν να πάνε στη φυλακή.

Διέξοδο όμως ολοκληρωμένη, με βάση τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, μπορεί να δώσει μόνο η οικονομία που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται με προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες.

Με αυτή τη γραμμή προσεγγίζουμε τη δημιουργία του ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα, που θα κατέχει το σύνολο των μέσων παραγωγής, θα κατανέμει σχεδιασμένα την κρατική χρηματοδότηση και θα αναλαμβάνει τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων σύμφωνα με τις επείγουσες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, την ιεράρχηση κατασκευής μεγάλων έργων ανάπτυξης της λαϊκής οικονομίας.

Για μια τέτοια δουλειά σημαίνει ότι πρώτα απ' όλα ανοίγουμε μέτωπα σε πολλές κατευθύνσεις.

Μέτωπο με τις λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις και την κυβερνώσα αριστερά στο εργατικό κίνημα και την πολιτική, όπου προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι μπορεί να συνυπάρξει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, υγιής ανταγωνισμός, καλοί επιχειρηματίες, καλύτερη διαχείριση με έναν καλύτερο διαχειριστή της αστικής εξουσίας. Οτι μπορεί να χτυπηθεί η ανεργία μέσα σε ένα σύστημα που τη δημιουργεί, αποκρύβοντας από τους εργαζόμενους ότι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι που προκάλεσε την κρίση, αυτός ο δρόμος είναι που κατάργησε τις ΣΣΕ, αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης, οδηγεί το ύψος της σύνταξης σε προνοιακό βοήθημα, αυτός ο δρόμος είναι που ο εργαζόμενος πληρώνει ένα μισθό ενοίκιο τις περισσότερες φορές σε υποβαθμισμένες περιοχές, αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι η αιτία που από τη μία καταστρέφονται τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις, χιλιάδες οι άνεργοι εργάτες, επιστημονικό και ειδικευμένο δυναμικό βιώνει την ανεργία, μηχανήματα και βιομηχανίες σαπίζουν και από την άλλη οι ανάγκες του λαού μένουν ανικανοποίητες.

Μέτωπο με τον τρόπο δουλειάς του χτες, το μεροδούλι - μεροφάι, τον ευκαιριακό προγραμματισμό, την έλλειψη σχεδιασμού και ελέγχου.

Μέτωπο στη δυσκολία της επαφής με τους άνεργους, τη δυσκολία να τους συσπειρώσουμε. Οσο λείπουμε από αυτόν τον κόσμο, που αγωνιά να τα βγάλει πέρα, που δυσκολεύεται να δει τη δύναμη της τάξης του, που δυσκολεύεται να δει ότι αυτός μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και όχι οι από πάνω, θα βρίσκουν γόνιμο έδαφος οι χρυσαυγίτικες φασιστικές μέθοδοι και λογικές "φταίνε οι ξένοι που μας παίρνουν τις δουλειές" και το σύστημα, ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, θα μένει στο απυρόβλητο.

Είμαστε πεισμένοι ότι, είτε πρόκειται για εργαζόμενους, είτε για ΕΒΕ, δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια αυτής της καπιταλιστικής ανάπτυξης "ειδική πολιτική", "διαφορετική αντιμετώπιση", που θα δίνει απαντήσεις στα οξυμένα προβλήματα της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της συνεχούς αφαίμαξης του εισοδήματος.

Η αποτελεσματικότητα του αγώνα, για απόσπαση κατακτήσεων που θα ανακουφίζουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια από τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και τα βάρβαρα μέτρα, θα μεγαλώνει εφόσον αυτός ο αγώνας θα εμπεριέχει στόχους και αιτήματα που θα ενισχύουν τη διέξοδο από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων, διέξοδο με μονομερή διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία. Τέτοιους αγώνες χρειαζόμαστε. Που θα υπηρετούν το σήμερα και το αύριο της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτοί οι αγώνες θα οικοδομούν και θα δυναμώνουν τη συμμαχία της εργατικής τάξης με τους επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους, τους μικροαγρότες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, με τη σημερινή ημερίδα κάνουμε ένα σοβαρό βήμα στη δουλειά μας στον κλάδο.

Η εισήγηση μαζί με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο στη δουλειά μας στον κλάδο.

Ξέρουμε ότι τα επόμενα βήματα είναι δυσκολότερα, όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος με ελπίδα εκτός από το δρόμο της σύγκρουσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.