Σελίδες

Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες στις ΗΠΑ, οι WASP και οι "αράπηδες"



Κάποια στιγμή, στη δεκαετία του '20, είχαν φτάσει Καλυμνιώτες μετανάστες στον Τάρπον Σπρινγκς, μια αμερικάνικη πολίχνη στον κόλπο του Μεξικού, στην Φλόριντα. Αυτοί οι Καλυμνιώτες λοιπόν ήταν σφουγγαράδες και ήθελαν να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και στην Αμερική. Ήταν η εποχή που οι ρατσιστές υπέρμαχοι της ανωτερότητας της λευκής, προτεσταντικής φυλής, WASP (White-anglo-Saxon Protestant) φώναζαν να κλείσουν τα σύνορα της Αμερικής, ώστε οι "ορδές των βαρβάρων από το Νότο" να μη μολύνουν και εκτοπίσουν το καθαρό γαλάζιο αίμα των ξανθών λευκών Αγγλοσαξώνων προτεσταντών.

Για τους WASP οι Έλληνες, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και όποιοι άλλοι μετανάστες έρχονταν από τον ευρωπαϊκό Νότο ήταν "wops" και "dagos", "αράπηδες" και "βρόμικοι", κατώτερη ράτσα με λίγα λόγια, μαύροι δηλαδή. Οι Καλυμνιώτες σφουγγαράδες αντιμετωπίστηκαν από την αρχή με εχθρότητα από τους λευκούς προτεστάντες. Οι μόνοι που τους δέχτηκαν και συμμάχησαν μαζί τους ήταν οι μαύροι του Τάρπον Σπρινγκς. Οι Καλυμνιώτες, απαράμιλλοι μάστορες, έμαθαν στους μαύρους τη δουλειά.

Και στο τέλος Έλληνες μετανάστες και μαύροι επικράτησαν στην αγορά των σφουγγαριών, χάρη στη μεγάλη εργατικότητα και το απίστευτο πείσμα τους. Ήταν τόσο στενή η φιλία τους, ώστε οι μαύροι έμαθαν να μιλούν πολύ καλά ελληνικά, με καλυμνιώτικη προφορά φυσικά. Έτσι ταξιδεύουν οι πολιτισμοί, συναντιούνται, δημιουργούν, συμπονούν, και κάνουν τον κόσμο λίγο, τόσα δα, καλύτερο.
Γ. Καπλάνι, "Με λένε Ευρώπη"
..............................................................................................
Υ.Γ:Σήμερα, στο μουσείο της μετανάστευσης στην Tarpon Springs, βρίσκει κανείς τις φωτογραφίες και τις μαρτυρίες αυτής της καταπληκτικής φιλίας και συμμαχίας μεταξύ Καλυμνιωτών και μαύρων, που σφυρηλατήθηκε στα βάθη του Κόλπου του Μεξικού, μαζεύοντας σφουγγάρια και όνειρα για μια νέα ζωή στην καινούργια τους πατρίδα, στο πείσμα της εχθρότητας των ρατσιστών….

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ είναι από την ταινία "Beneath the 12-Mile Reef" που είχε σαν θέμα τη ζωή και τις περιπέτειες μιας ελληνικής οικογένειας σφουγγαράδων του Τάρπον Σπρινγκς...

3 σχόλια:

  1. Το 1896 ο Γιάννης Κόκκορης από το Λεωνίδιο,έφυγε από την Ν.Υόρκη όπου δούλευε για κάποιον έμπορα σπόγγων με το όνομα Λεμπέσης και πήγε στο Tarpon Springs όπου συνεργάστηκε με τον John Cheney, τον τοπικό έμπορα σπόγγων.
    Εκεί δημιούργησε ολόκληρη βιομηχανία σπογγαλιείας, αφού κατά το 1905 ο αριθμός των σφουγγαράδων που έφερνε από την Ελλάδα είχαν φθάσει τους 500!
    Η ενδιαφέρουσα ιστορία του ΕΔΩ:
    http://www.leonidion.gr/2011/06/1877-1944.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θάναι πολύ ενδιαφέρουσα η ταινία...και απ'ότι βλέπω θα πρέπει νάναι γυρισμένη την δεκαετία του '50

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι οποιος δεν θελει και δεν μπορει..Δεν πιστευει και δεν βλεπει...
    Στ Απεραθου..Στο σχολειο..Τα παιδια των Μεταναστων μιλουν...Απεραθιτικα...!!

    [Απειρανθος..Ορεινη Ναξος...
    Το χωριο του Γλεζου...
    Το χωριο με τα μουσεια και τις βιβλιοθηκες...]

    Αυτο, για να μη σας το πουνε..Για να το δειτε αυτουσιο με τα ματια σας..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.