Μια
εύκολη κατασκευή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις θα
παρακολουθήσουμε σήμερα. Απαραίτητες προϋποθέσεις να «πιάνουν» λίγο τα χέρια
μας, να μη «φοβηθούμε» να τα λερώσουμε (ούτε τα πόδια μας) και να διαθέτουμε
έστω λίγο από αυτό που λέγεται μεράκι.
Θα δούμε με ποιον τρόπο, δυο
γυναίκες από το χωριό Αγράμπελο Αιτωλοακαρνανίας, θα κατασκευάσουν έναν
παραδοσιακό φούρνο σαν αυτούς που χρησιμοποιούν στο χωριό τους. Τα υλικά που
θα χρειαστούν είναι:
Τσιμεντόλιθοι
με τους οποίους θα σχηματιστεί η βάση του φούρνου.
Κομμάτια
από σπασμένα κεραμίδια, παλιά τούβλα και πέτρες για να κατασκευαστεί ο θόλος του (καλούπι).
Χώμα
που αφού κοσκινιστεί θα γίνει λάσπη (πηλός).
Άχυρα
που θα ανακατευτούν με τον πηλό, οπλίζοντάς τον.
Νερό.
Στις
φωτογραφίες που ακολουθούν, παρακολουθούμε βήμα βήμα την κατασκευή του φούρνου:
|
Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση, χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους και κομμάτια από παλιά τούβλα ή κεραμίδια. |
|
Με το μεγάλο ταψί του νοικοκυριού παίρνουμε τα μέτρα του φούρνου. |
|
Στη συνέχεια πρέπει να κοσκινίσουμε το χώμα που μαζέψαμε από το βουνό ή οπουδήποτε αλλού. |
|
Κάθε βοήθεια στο κοσκίνισμα, δεκτή. |
|
Αφού ανοίξουμε το χαρμάνι ρίχνουμε το νερό. |
|
Πατώντας με τα πόδια και ανακατεύοντας περιοδικά με την τσάπα, έχοντας προσθέσει και το άχυρο, φτιάχνεται σιγά σιγά η λάσπη-πηλός. |
|
Στη συνέχεια η λάσπη μετατρέπεται σε μπάλες. |
|
Οι μπάλες λάσπης απλώνονται πάνω στην βάση του φούρνου... |
|
...αφού πεταχτούν με δύναμη από ψηλά. |
|
Ακολουθεί καλό στρώσιμο της λάσπης με τα χέρια. |
|
Για να σχηματιστεί στιλπνή επιφάνεια, το τελευταίο στρώσιμο γίνεται με βρεγμένο χέρι. |
|
Αφού στεγνώσει η βάση του φούρνου στοιβάζουμε σε σωρό τα σπασμένα κεραμίδια, τούβλα ή πέτρες, για να σχηματιστεί το καλούπι του θόλου. |
|
Στη συνέχεια τοποθετούμε τη λάσπη κυκλικά στο καλούπι... |
|
...από κάτω προς τα πάνω... |
|
...χτυπώντας την δυνατά. |
|
Το καλούπι έχει σκεπαστεί παντού με λάσπη. |
|
Χρησιμοποιώντας νερό και χαϊδεύοντάς την με τα χέρια, η λάσπη γυαλίζει. |
|
Ο φούρνος είναι έτοιμος... |
|
και αρχίζει σιγά σιγά να στεγνώνει.
|
Θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να στεγνώσει καλά ο φούρνος. Όταν στεγνώσει ο πηλός, αφαιρούμε σταδιακά τα κομμάτια τούβλα, κεραμίδια, πέτρες από το εσωτερικό του και τον ανάβουμε. Φροντίζουμε μια δυνατή φωτιά να τον καίει για περίπου 48 ώρες. Μετά και από αυτήν την διαδικασία, ο φούρνος είναι έτοιμος. Καλά ψησίματα!
Οι φωτογραφίες είναι του κ. Γ. Τσέλιου και τις βρήκα εδώ.
Σημείωση:
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ στους αναγνώστες μας δυο ακόμα σχετικές αναρτήσεις του Οικοδόμου:
Τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο! Τα άχυρα ξέρω πως τα χρησιμοποιούσαν από παλιά στα κονιάματα, έχουν και θερμομονωτικές ιδιότητες, έτσι δεν είναι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρα λοιπόν, εκτός από ικανότητα, μεράκι και γενναιότητα με τις λάσπες θα χρειαστούμε και μια αυλίτσα!
Καλησπέρα ΟΧΙά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή δύναμη!
Καλησπέρα στρατολάτη.
Το άχυρο έχει θερμομονωτικές ιδιότητες, αλλά έχω την εντύπωση πως εδώ το χρησιμοποιούν απλά για να "δέσει" καλά ο πηλός. Εξάλλου τι θερμομόνωση να προσφέρει όταν καίει ο φούρνος και αναπτύσσονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
Η αυλή σίγουρα είναι απαραίτητη για μια τέτοια κατασκευή.
Καλή δύναμη!
Ξέρεις σύντροφε μια παροιμία που λέει "παλιά μου τέχνη κόσκινο"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου είχαν λείψει αυτές οι αναρτήσεις.
Ευχαριστώ.
Πολύ ωραία παρουσίαση! Μια ερώτηση μονο. Ο τρύπα που φαινεται στο πλάι στην τελευταία φωτογραφία και στην 3η από το τέλος έχει κάποια χρησιμότητα; Πρέπει να γίνεται; Τι μεγεθος πρέπει να είναι αν είναι απαραίτητη;
ΑπάντησηΔιαγραφή@Ανώνυμος:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα.
Έχω την εντύπωση πως η τρύπα χρειάζεται για να φεύγει ο καπνός όταν ανάβουν τον φούρνο. Όπως τη βλέπω στις φωτογραφίες, η διάμετρός της πρέπει να είναι περίπου 5 εκατοστά.
Καλή δύναμη!
δειτε και αυτο
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://saligari.espivblogs.net/2013/06/18/fournos/
Ποσο ωραια ειναι αυτα τα πραγματα τι ωραιο ου ειναι το χωριο και ειδικα τωρα που πλησαζουν τα χριστουενα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανος
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοσο χωμα να θελει ολοι η κατασκευη για να γινει ετσι ωπος το βλεπουμε στην εικονα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο πολύ ωραία και παραδοσιακά φτιαγμένος με 100% φυσικά υλικά ψήνει υγιεινά και πεντανόστιμα!!! Και μια συμβουλή για όποιον θέλει να τον φτιάξει εμπιρικά κάτι που σας το συστήνω, αν μετά το άναμμα σας σκάσει σε κάποιο σημείο, όπως είναι αναμμένος προσθέστε από την ίδια λάσπη, θα γίνει ένα σώμα και δεν θα έχει προβλημα ποτέ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή