Σελίδες

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Φτιάχνουμε μόνοι μας παραδοσιακό ξυλόφουρνο, με χώμα, νερό και άχυρο



Μια εύκολη κατασκευή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις θα παρακολουθήσουμε σήμερα. Απαραίτητες προϋποθέσεις να «πιάνουν» λίγο τα χέρια μας, να μη «φοβηθούμε» να τα λερώσουμε (ούτε τα πόδια μας) και να διαθέτουμε έστω λίγο από αυτό που λέγεται  μεράκι.

Θα δούμε με ποιον τρόπο, δυο γυναίκες από το χωριό Αγράμπελο Αιτωλοακαρνανίας, θα κατασκευάσουν έναν παραδοσιακό φούρνο σαν αυτούς που χρησιμοποιούν στο χωριό τους. Τα υλικά που θα χρειαστούν είναι:

Τσιμεντόλιθοι με τους οποίους θα σχηματιστεί η βάση του φούρνου.
Κομμάτια από σπασμένα κεραμίδια, παλιά τούβλα και πέτρες για να κατασκευαστεί ο θόλος του (καλούπι).
Χώμα που αφού κοσκινιστεί θα γίνει λάσπη (πηλός).
Άχυρα που θα ανακατευτούν με τον πηλό, οπλίζοντάς τον.
Νερό.

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν, παρακολουθούμε βήμα βήμα την κατασκευή του φούρνου:

Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση, χρησιμοποιώντας τσιμεντόλιθους και
κομμάτια από παλιά τούβλα ή κεραμίδια.

Με το  μεγάλο ταψί του νοικοκυριού παίρνουμε τα μέτρα
του φούρνου.

Στη συνέχεια πρέπει να κοσκινίσουμε το χώμα που μαζέψαμε
από το βουνό ή οπουδήποτε αλλού.

Κάθε βοήθεια στο κοσκίνισμα, δεκτή.

Αφού ανοίξουμε το χαρμάνι ρίχνουμε το νερό.

Πατώντας με τα πόδια και ανακατεύοντας περιοδικά με
την τσάπα,  έχοντας προσθέσει και το άχυρο, φτιάχνεται
σιγά σιγά η λάσπη-πηλός.

Στη συνέχεια η λάσπη μετατρέπεται σε μπάλες.


Οι μπάλες λάσπης απλώνονται πάνω στην βάση
του φούρνου...

...αφού πεταχτούν με δύναμη από ψηλά.

Ακολουθεί καλό στρώσιμο της λάσπης με τα χέρια.


Για να σχηματιστεί στιλπνή επιφάνεια, το τελευταίο
στρώσιμο γίνεται με βρεγμένο χέρι.

Αφού στεγνώσει η βάση του φούρνου στοιβάζουμε σε σωρό
τα σπασμένα κεραμίδια, τούβλα ή πέτρες, για να σχηματιστεί
το καλούπι του θόλου.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τη λάσπη κυκλικά στο καλούπι...

...από κάτω προς τα πάνω...

...χτυπώντας την δυνατά.





Το καλούπι έχει σκεπαστεί παντού με λάσπη.


Χρησιμοποιώντας νερό και χαϊδεύοντάς την με τα χέρια,
η λάσπη γυαλίζει.

Ο φούρνος είναι έτοιμος...

και αρχίζει σιγά σιγά να στεγνώνει.


Θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα για να στεγνώσει καλά ο φούρνος. Όταν στεγνώσει ο πηλός, αφαιρούμε σταδιακά τα κομμάτια τούβλα, κεραμίδια, πέτρες από το εσωτερικό του και τον ανάβουμε. Φροντίζουμε μια δυνατή φωτιά να τον καίει για περίπου 48 ώρες. Μετά και από αυτήν την διαδικασία, ο φούρνος είναι έτοιμος. Καλά ψησίματα!

Οι φωτογραφίες είναι του κ. Γ. Τσέλιου και τις βρήκα εδώ.

11 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο! Τα άχυρα ξέρω πως τα χρησιμοποιούσαν από παλιά στα κονιάματα, έχουν και θερμομονωτικές ιδιότητες, έτσι δεν είναι;
    Άρα λοιπόν, εκτός από ικανότητα, μεράκι και γενναιότητα με τις λάσπες θα χρειαστούμε και μια αυλίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα ΟΧΙά.
    Καλή δύναμη!

    Καλησπέρα στρατολάτη.
    Το άχυρο έχει θερμομονωτικές ιδιότητες, αλλά έχω την εντύπωση πως εδώ το χρησιμοποιούν απλά για να "δέσει" καλά ο πηλός. Εξάλλου τι θερμομόνωση να προσφέρει όταν καίει ο φούρνος και αναπτύσσονται τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
    Η αυλή σίγουρα είναι απαραίτητη για μια τέτοια κατασκευή.
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρεις σύντροφε μια παροιμία που λέει "παλιά μου τέχνη κόσκινο"!
    Μου είχαν λείψει αυτές οι αναρτήσεις.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία παρουσίαση! Μια ερώτηση μονο. Ο τρύπα που φαινεται στο πλάι στην τελευταία φωτογραφία και στην 3η από το τέλος έχει κάποια χρησιμότητα; Πρέπει να γίνεται; Τι μεγεθος πρέπει να είναι αν είναι απαραίτητη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Ανώνυμος:
    Καλησπέρα.
    Έχω την εντύπωση πως η τρύπα χρειάζεται για να φεύγει ο καπνός όταν ανάβουν τον φούρνο. Όπως τη βλέπω στις φωτογραφίες, η διάμετρός της πρέπει να είναι περίπου 5 εκατοστά.
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δειτε και αυτο
    http://saligari.espivblogs.net/2013/06/18/fournos/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποσο ωραια ειναι αυτα τα πραγματα τι ωραιο ου ειναι το χωριο και ειδικα τωρα που πλησαζουν τα χριστουενα...


    Μανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποσο χωμα να θελει ολοι η κατασκευη για να γινει ετσι ωπος το βλεπουμε στην εικονα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο πολύ ωραία και παραδοσιακά φτιαγμένος με 100% φυσικά υλικά ψήνει υγιεινά και πεντανόστιμα!!! Και μια συμβουλή για όποιον θέλει να τον φτιάξει εμπιρικά κάτι που σας το συστήνω, αν μετά το άναμμα σας σκάσει σε κάποιο σημείο, όπως είναι αναμμένος προσθέστε από την ίδια λάσπη, θα γίνει ένα σώμα και δεν θα έχει προβλημα ποτέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.