Μπορούμε να βάλουμε φραγμό στα αντεργατικά τους σχέδια! |
Αφού η κυβέρνηση με το νόμο 3863 πέρυσι αύξησε τα χρόνια συνταξιοδότησης στο 60ό έτος από το 55ο στα ΒΑΕ (10.500 ένσημα εκ των οποίων 7.500 στα ΒΑΕ), όπως άλλωστε έκανε και με όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων, τώρα προχωρά σε δεύτερο χτύπημα, στη συρρίκνωση της λίστας και τη διαμόρφωση νέας, μέσω της οποίας θα εξαιρεθούν κλάδοι, ειδικότητες και χώροι εργασίας,
ώστε ο συνολικός αριθμός εργαζομένων που θα υπάγεται πλέον στο καθεστώς των ΒΑΕ να μην ξεπερνά το 10% του εργατικού δυναμικού που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση στο μνημόνιο μαζί με την τρόικα.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το χτύπημα των ΒΑΕ δεν προκύπτει από το μνημόνιο, η επιχείρηση κατεδάφισής τους έχει αρχίσει 20 χρόνια πριν, με αλλεπάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ως τέτοια, ως στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου, έχει ενταχθεί και στο μνημόνιο.
Αύξησαν και τα όρια ηλικίας
Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που έγινε με τον 3863/2010 στα ΒΑΕ, πριν ακόμα διαμορφωθεί η νέα λίστα, πιστοποιεί ότι η πρώτη ανατροπή έχει ήδη επιβληθεί και αφορά όλους τους εργαζόμενους που υπάγονται και θα συνεχίσουν να υπάγονται στα ΒΑΕ.
Δείχνει ακόμη ότι η υπονόμευση του ισχύοντος καθεστώτος είναι μέρος της γενικότερης αντεργατικής επίθεσης, με πυρήνα την επιδίωξη για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και αυτή η επίθεση δεν κάνει διακρίσεις, αφορά το σύνολο των εργαζομένων.
Και μόνο η ύπαρξη πλαφόν (όχι πάνω από 10% του εργατικού δυναμικού) δείχνει ότι η απόφαση για συρρίκνωση της λίστας είναι πέρα για πέρα πολιτική. Οσο και αν οι θιασώτες αυτής της πολιτικής προσπαθούν να την ντύσουν με «επιστημονικά» επιχειρήματα περί εξέλιξης της τεχνολογίας, κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί ότι τα επαγγέλματα και οι ειδικότητες που υπάγονται στα ΒΑΕ πρέπει να καλύπτουν σώνει και καλά στο 10% του συνόλου των εργαζομένων.
Αν πράγματι τα επαγγέλματα, τις ειδικότητες και τους κλάδους και κατ' επέκταση τον αριθμό των εργαζομένων που εντάσσονται στα ΒΑΕ, πρέπει να τον καθορίζουν οι όροι και οι συνθήκες εργασίας, το επίπεδο ανάπτυξης της συγκεκριμένης χώρας και το είδος της παραγωγής (γεωργία, βιομηχανία, υπηρεσίες), οι συγκεκριμένοι κλάδοι που έχουν αναπτυχθεί ή όχι και ο βαθμός τεχνολογικής εξέλιξης αυτών των κλάδων, τότε το να τίθεται εκ των προτέρων αυτό το πλαφόν σημαίνει ότι τελικά στόχος δεν είναι ο «εξορθολογισμός» τους - όπως ισχυρίζονται η κυβέρνηση και οι βιομήχανοι - αλλά η συρρίκνωσή τους.
Τότε δεν προσαρμόζουν τη λίστα των ΒΑΕ στις παραγωγικές εξελίξεις, αλλά συνθλίβουν τα ΒΑΕ στις μυλόπετρες της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Υπακούουν στη διακηρυγμένη απαίτηση του κεφαλαίου να μην πληρώνει επασφάλιστρο, να μην αποδίδει ανθυγιεινό επίδομα, να μη συνταξιοδοτούνται εργάτριες και εργάτριες «όρθιοι», αλλά σακατεμένοι και ξεζουμισμένοι.
Απόδειξη για τα παραπάνω αποτελεί και η νέα «ενδεικτική λίστα» που διαμόρφωσαν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εργασίας και η οποία θα παραδοθεί αύριο στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η λίστα αυτή κινείται στα χνάρια αντίστοιχης λίστας της επιτροπής Μπεχράκη και βάζει βαθιά το μαχαίρι στα Βαρεά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Η λίστα της ντροπής
Συγκεκριμένα, προτείνεται να εξαιρεθούν από τη λίστα των ΒΑΕ εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις όπως:
Παραγωγής και παρασκευής φαρμάκων και καλλυντικών αρωμάτων, κτηνιατρικών φαρμάκων και θειικού αργίλου, στην σπορελαιουργία, σαπωνοποιία, ελαιουργία και πυρηνελαιουργία, στη βιομηχανία ελαστικού, στη βιομηχανία τεχνητής μετάξης, στη ζυθοποιία, κατεργασίας του ξηρού ασβέστη,
στην επεξεργασία στόκου γύψου, καολίνης, οι εργαζόμενοι σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες πτηνοτροφών, οι πλύντες σε πλυντήρια γκαράζ και πρατήρια βενζίνης και ακόμα στις εταιρείες πετρελαιοειδών εξαιρούνται οι γεμιστές βυτιοφόρων, οι πλύντες και καθαριστές εγκαταστάσεων, οι πλύντες βαρελιών, θερμαστές υγρών καυσίμων, πυροσβέστες κ.ά.
Και ακόμα, υπάλληλοι που μέχρι τώρα οι χώροι εργασίας υπάγονται στα ΒΑΕ, όπως οι φύλακες και θυρωροί σε μεταλλεία, λιγνιτωρυχεία, ορυχεία και λατομεία, οι υπάλληλοι γραφείου στις τσιμεντοβιομηχανίες, οι εργαζόμενοι σε σφαγεία που απασχολούνται εκτός του χώρου των σφαγείων, οι επιστάτες στη βιομηχανία χημικών λιπασμάτων, οι υπάλληλοι γραφείων, φύλακες και θυρωροί στα διυλιστήρια πετρελαίων, το ίδιο στις εταιρείες εμφιάλωσης υγραερίων.
Επιπλέον εξαιρείται μέρος ειδικοτήτων που το επάγγελμα είναι στα ΒΑΕ, όπως οι εργαζόμενοι στη συσκευασία φυτοφαρμάκων και εντομοκτόνων, οι εργαζόμενοι στην παραγωγή και παρασκευή μαρμαροψηφίδων και μαρμαρόσκονης, στην Υαλουργία εξαιρούνται οι κόφτες καθαριστές, καλουπιέρηδες διαλογείς, στη βιομηχανία απορρυπαντικών οι εργάτες συσκευασίας, στην Οινοπνευματοποιία εξαιρούνται οι θερμαστές και βοηθοί στερεών καυσίμων κ.ά.
Από τους χώρους και τις ειδικότητες που αναφέρονται, γίνεται φανερό ότι θίγει εργαζόμενους όχι απλά σε κάποιες βαριές δουλειές, αλλά στις πολύ βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, στην καρδιά της βαριάς βιομηχανίας και όχι τις «ράπτριες των οδών Μαντζαγκριωτάκη και Εσπερίδων...», που με δηλητηριώδες ύφος στα σχόλιά τους ορισμένοι κονδυλοφόροι των αστικών ΜΜΕ στήριζαν τις ανατροπές στα ΒΑΕ.
Οι καμαριέρες ...και η βαριά βιομηχανία του τουρισμού
Ακόμα από τη λίστα εξαιρούνται οι καμαριέρες στις ξενοδοχειακές μονάδες, προφανώς γιατί η δουλειά τους εκτιμήθηκε δεόντως ελαφριά, όπως και οι σερβιτόροι που εργάζονται σε ξενοδοχειακές μονάδες. Το ίδιο οι ψήστες και λαντζέρηδες σε εστιατόρια και επιχειρήσεις προσφοράς φαγητού. Η συγκεκριμένη εξαίρεση βέβαια δεν είναι τυχαία.
Ας αναλογιστούμε μόνο γιατί φρίττουν από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και της κυβέρνησης, όταν πρόκειται να θιχτούν τα οικονομικά συμφέροντα του τουριστικού κεφαλαίου. Η «βαριά βιομηχανία», όπως λένε με κομπασμό.
Πράγματι, ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία όταν πρόκειται για τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών. Παύει όμως να είναι «βαριά» όταν πρόκειται για τις καμαριέρες και τους σερβιτόρους στα ξενοδοχεία, τους λαντζέρηδες και τους ψήστες στα εστιατόρια..!
Ας δούμε όμως τι εξομολογήθηκε πριν λίγο καιρό στον «Ρ» μια εργαζόμενη καμαριέρα στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού. Να τι σημαίνει να δουλεύεις σε αυτή τη «βιομηχανία»!
«Καταρχήν πρέπει να ετοιμάσεις 15 δωμάτια συνολικά στη βάρδιά σου. Καθημερινά περίπου στρώνεις 40 κρεβάτια. Συγκεκριμένα, μπαίνεις στο δωμάτιο, ξεστρώνεις τα κρεβάτια, τα μαξιλάρια, τα μεγάλα και τα μικρά. Βγάζεις τα σκουπίδια. Βάζεις καινούρια σεντόνια.
Στη συνέχεια ξεσκονίζεις παντού, καθαρίζεις το σοβατεπί, τα παράθυρα, σηκώνεις τηλεοράσεις, καθαρίζεις τα έπιπλα. Μετά μπαίνεις στο μπάνιο, αδειάζεις τα σκουπίδια, καθαρίζεις τη λεκάνη. Σαπουνίζεις και καθαρίζεις την μπανιέρα. Αλλάζεις πετσέτες. Είσαι υποχρεωμένη να πετάξεις τσουβάλια σκουπίδια που έχεις μαζέψει, να πάρεις τα ρούχα κλπ.
Και από πάνω να έχεις την περιέργεια κάποιου πελάτη, τον έλεγχο των προϊσταμένων και των διευθυντάδων. Ολους πάνω από το κεφάλι σου. Αυτό επαναλαμβάνεται 15 φορές (για 15 δηλαδή δωμάτια) για 700 ευρώ μισθό. Οταν το ένα από τα δωμάτια που κάνω κοστίζει 700 ευρώ τη βραδιά!».
Και ακόμα από τη λίστα εξαιρούνται οι καθαριστές και καθαρίστριες που δεν είναι πλήρους απασχόλησης στα δημόσια ιδρύματα Παιδείας, δηλαδή στα Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ακαδημίες, Δημόσιες Βιβλιοθήκες, σχολές ΟΑΕΔ, στις Στρατιωτικές Σχολές καθώς και στις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και Ναυτικών Δοκίμων.
Στις ειδικότητες που προτείνεται να αποχαρακτηριστούν βρίσκονται και οι κουρείς και κομμωτές, οι υποδηματεργάτες, οι συντηρητές - επισκευαστές ακτινολογικών μηχανημάτων, οι δασεργάτες, οι ρητινοσυλλέκτες, οι υδραυλικοί, ακόμα και οι εργάτες καθαριότητας των νεκροταφείων και οι νεκροπομποί (!) δεν γλιτώνουν από το δρεπάνι των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου!
Ο ελιγμός
Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει τους εργαζόμενους επιχειρεί ελιγμό και με τον 3863 ψήφισε διάταξη με την οποία σε περίπτωση που αποχαρακτηριστεί ο κλάδος από τα ΒΑΕ, όσοι έχουν 3.600 ένσημα θα συνεχίζονται δήθεν να υπάγονται στο καθεστώς. Πρόκειται για ελιγμό.
Ο διαχωρισμός αυτός σε παλιούς και νέους σχετικά εργαζόμενους σκοπό έχει να διαχωρίσει τους εργαζόμενους, να σπάσει την ενιαία αντίδραση στον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων. Γιατί από αυτή ακριβώς τη ρύθμιση οι πρώτοι που θα την πληρώσουν είναι οι «παλιοί» εργαζόμενοι, αφού σε μια τέτοια περίπτωση, είναι οι πρώτοι που θα οδηγηθούν στην ανεργία, καθώς οι εργοδότες θα επιλέγουν τους «νέους» χωρίς την επιβάρυνση του επασφάλιστρου και των επιδομάτων.
Και αυτός ο ελιγμός δεν πρέπει να περάσει, αλλά να απαντηθεί απ' όλους τους εργαζόμενους με ενότητα και αγώνα για την υπεράσπιση του καθεστώτος των ΒΑΕ.
Οι υπογραμμίσεις δικές μου.
Πηγή: Γιάννης Ζαχαρόπουλος, Ριζοσπάστης, σήμερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:
Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.
Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.
Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.
Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.
Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.
Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.