Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Η ματωμένη Πρωτοχρονιά του 1944 στο Τσαλ Νταγ της Δράμας


Το 1943 στο Τσαλ – Νταγ* της Ανατολικής Μακεδονίας δρούσε το τμήμα του ΕΛΑΣ «Ρήγας Φεραίος» με επικεφαλής τον Σπάρτακο. Για την αποτελεσματικότερη πάλη κατά των Βούλγαρων καταχτητών, ο ΕΛΑΣ πρότεινε συνεργασία στο ένοπλο τμήμα του «εθνικόφρονα» Αντών Τσαούς (Αντώνης Φωστερίδης) που βρισκόταν και αυτό σ’ εκείνη την περιοχή. Μετά από διαπραγματεύσεις οι δυο πλευρές αποφάσισαν να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά του 1944 σε κοινό τραπέζι, όπου θα έμπαιναν οι βάσεις της συνεργασίας και της από κοινού δράσης. Οι ΕΛΑΣίτες, αφού έκαναν τις σχετικές προετοιμασίες, περίμεναν τους καλεσμένους τους στη χαράδρα Μποέβας Οβατζίκ.

Όχι μόνο ευχές


Το ιστολόγιο Οικοδόμος σάς εύχεται χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
Υγεία και αγωνιστικότητα. Αγάπη σε όσους την αξίζουν, αλληλεγγύη σε όσους τη δικαιούνται. Στους καταπιεσμένους Καλή Λευτεριά. Σε όλους τους μετανάστες, σε όλους τους πρόσφυγες Καλή Πατρίδα.  Με επιμονή στην πάλη με τα σκοτάδια.

«Πού είναι η μάνα σου μωρή» – Πρεμιέρα στις 2 Γενάρη


Πρεμιέρα, στις 2 Ιανουαρίου 2016, για το έργο «Πού είναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα που ανεβαίνει στη σκηνή LAB του θεάτρου «Σημείο» (Χαρ. Τρικούπη 10, Καλλιθέα, τηλέφωνο: 21 0922 9579), με την Βέρα Κρούσκα, σε σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια Ενκε Φεζολλάρι. Τη θεατρική διασκευή υπογράφει η Σοφία Αδαμίδου. Τα σκηνικά – κοστούμια είναι της Χριστίνας Κωστέα. Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Παίζουν επίσης: Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου. Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου. Κομμώσεις: Τασος Καστανιάς.

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Δεν φταίνε τα παιδιά


Ο μοναδικός λόγος που παρακολούθησα (ένα μικρό μέρος) το χριστουγεννιάτικο “Hot Seat” («τηλεπαιχνίδι γνώσεων» του ΣΚΑЇ με τον Γ. Ζουγανέλη), είναι επειδή οι παίκτες ήταν παιδιά· μαθητές της τελευταίας τάξης του γυμνασίου ή –το πιθανότερο- λυκείου. Απογοήτευση. Και να ’ταν μονάχα αυτή η αφορμή…

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

«Οι αντάρτες μας σας εύχονται/ χρόνια πολλά να ζήτε/ και για τη νίκη του λαού/ και σεις ν’ αγωνιστείτε…»


Η λεύτερη ψυχή της νεολαίας δεν σκλαβώνεται. Χριστούγεννα της Αντίστασης, στις αδούλωτες γειτονιές της Καλλιθέας του 1943, κάτω από τη μύτη των Γερμανών καταχτητών. «Άμα είσαι επονίτης κάτι τέτοια γίνονται στο άψε σβήσε»…

Χριστουγεννιάτικη ιστορία χωρίς Χριστούγεννα…


Περνούμε τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων. Ζώα, πατάτες, σχέδια, ελπίδες, όλα κουρνιαχτός και στάχτη. Εκατόν τριάντα άνθρωποι στα χέρια δύο εγκληματιών, του καλόγηρου και του αστυνόμου. Δυο οκάδες κριθαρίσιο αλεύρι φτιάξαμε κουρκούτι τη μέρα πού γεννήθηκε η αγάπη για τους χριστιανούς και φάγαμε τόσοι άνθρωποι. Μια γραμμή από σκελετούς βαδίζουμε, άλλοι μπροστά κι άλλοι πίσω για το θάνατο.

Άδεια φάτνη


Η ζωή μας μπορεί να είναι εφήμερη, αλλά είναι μία και μοναδική, και οφείλουμε να τη ζήσουμε μέχρι τα ακρότατα όριά της. Είναι δικαίωμα της τάξης μας, αυτής της ξεχωριστής τάξης που μέσα στους αιώνες των αιώνων γνωρίζει μόνο να δίνει.

ΧωροΤΑΞΙΚΟΣ σχεδιασμός Ηπείρου


(Η τοποθέτηση του Ζιώβα Βασίλη, Περιφερειακού Συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου.)
Πιστεύω πως είναι χρήσιμο πριν μιλήσουμε για τον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής μας να δώσουμε μιαν απάντηση στο ερώτημα: Για ποιούς καλούμαστε να σχεδιάσουμε; Επί πλέον να εξετάσουμε την μέχρι τα σήμερα εμπειρία και να δούμε ποιοι ωφελήθηκαν από τους μέχρι τα σήμερα σχεδιασμούς. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα ή οι κεφαλαιοκράτες;

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Έξω οι «ΚΟΒΑτζήδες πατερούληδες» και οι «Κομισάριοι» του ΠΑΜΕ!! Οι καιροί που οι …σιβηρικοί άνεμοι «πάγωναν» τα εργατικά Σωματεία, πέρασαν ανεπιστρεπτί!!...

Οι «συνδικαλισταράδες» εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου Βόλου το διαλαλούσαν το καλοκαίρι και ήρθε η ώρα (νομίζουν) να το κάνουν πράξη. Ο λόγος για τη συγκρότηση του προεδρείου του ΕΚΒ, όπου ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μεθόδευσαν τον αποκλεισμό της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες αρχαιρεσίες αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη στο Δ.Σ. εκτοπίζοντας τη ΔΑΚΕ, ενώ έφτασε πολύ κοντά στην πρώτη θέση στην ψηφοφορία για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Άγριες άγιες μέρες

Εγώ δεν έχω ουδέ μιαν άσπρη τρίχα στην ψυχή μου/ κι ουδέ σταγόνα
γεροντίστικης ευγένειας./ Με την τραχιά κραυγή μου κεραυνώνοντας
τον κόσμο,/ ωραίος τραβάω, τραβάω/  εικοσιδυό χρονώ λεβέντης… 
Βλ. Μαγιακόφσκι

Οσο και αν οι εκκλησιαστικοί κύκλοι φαντασιώνονται ότι βιώνουμε άγιες μέρες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως πέρασμα για την έξοδό μας από την αγριότητα των ημερών, ματαιοπονούν.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ο «πόνος» του υπουργού και η «σκιά» του Άρη Βελουχιώτη


Μόνο ως απύθμενο θράσος και επίδειξη πολιτικού αμοραλισμού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η δήλωση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη «υπέγραψα όχι με βαριά καρδιά αλλά με πολύ πόνο»!, μετά την υπογραφή του, από μέρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛτης συμφωνίας που εκχωρεί 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας στην κοινοπραξία της –συμφερόντων γερμανικού δημοσίου- "Fraport" με τη "Slentel" (όμιλος Κοπελούζου).

Αν ζούσε ο Τσάβες;


Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Βενεζουέλα γεμίζει θλίψη κάθε αγωνιστή, κάθε προοδευτικό άνθρωπο αλληλέγγυο στη Μπολιβαριανή Διαδικασία που ξεκίνησε πριν 16 χρόνια ο Ούγκο Τσάβες με τη στήριξη του βενεζουελάνικου λαού και προσφέρεται για προβληματισμό και συμπεράσματα.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Σιγά τα λάχανα


Αν μιλήσεις για τον αμύθητο πλούτο που παράγουν οι εργάτες και λυμαίνονται αφορολόγητα οι κεφαλαιοκράτες, μιλάς ξύλινη γλώσσα. Αν επικαλεστείς τους υπουργούς που ξεχνούν ή δεν ήξεραν να δηλώσουν τα δεκάδες ακίνητα και τα εκατομμύριά τους, είσαι λαϊκιστής. Το ίδιο και αν επιμένεις να θυμάσαι τα κλεμμένα. Αν πάλι αρχίσεις τα καντήλια μη μπορώντας να κατευνάσεις την οργή σου με αυτά που ζεις, βλέπεις και ακούς, είσαι χαμηλού επιπέδου, δεν έχεις τρόπους, δεν ξέρεις να συνδιαλέγεσαι.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ


Κυκλοφόρησε ημερολόγιο του 2016, με την ταξική αγωνιστική πορεία του κλάδου μας.

ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΩΡΟΣΗΜΟΥ Γ΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2015 ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ


Στις 10 / 12 / 2015 αρχίζει η καταβολή Δωροσήμου του Γ” Τετραμήνου του 2015.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Χορεύοντας με τους λύκους


Οι περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας ανέδειξαν πρώτη δύναμη το «ακροδεξιό» κόμμα της Λεπέν, στη δεύτερη το «συντηρητικό» του Σαρκοζί και στην τρίτη θέση τους «σοσιαλιστές» του Ολάντ. Οι εκλογές έρχονται λίγες βδομάδες μετά το πολλαπλό φονικό χτύπημα τζιχαντιστών τρομοκρατών στο κέντρο του Παρισιού με εκατοντάδες αθώα θύματα, νεκρούς και τραυματίες, που «συντάραξε την κοινή γνώμη» της «πολιτισμένης» δύσης (που ευαισθητοποιείται μόνο όταν τσουρουφλιστεί ο πισινός της…).

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Μανώλης Γλέζος: Η άρχουσα τάξη ευγνωμονούσα…


Όσο κι αν αναρωτιέμαι μερικές φορές τι απόμεινε για τον Μανώλη Γλέζο από εκείνη την εξόχως ηρωική πράξη της νιότης του (να κατεβάσει μαζί με τον Λάκη Σάντα -που εύκολα οι περισσότεροι τον ξεχνούν- τη μισητή σβάστικα από τον βράχο της Ακρόπολης), ποιο είναι το απαύγασμα μιας ομολογουμένως γεμάτης ζωής, τώρα στη δύση της και ποια η κληρονομιά που αφήνει στις επόμενες γενιές, ο ίδιος με τις πράξεις του φροντίζει να λύνει τις απορίες μου. Όπως έκανε και χτες με την «ανοιχτή επιστολή» του προς «τους Τριακόσιους της Βουλής των Ελλήνων».

«Ημέρα Εορτασμού της Κληρονομιάς του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες»


Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο χώρο “Ρήγα Βελεστινλής” (Ξενοφώντος 4, Αθήνα) η «Ημέρα Εορτασμού της Κληρονομιάς του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 3 χρόνων από την τελευταία ομιλία του προς την πατρίδα του, την Βενεζουέλα.

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ – Κτηνωδίες και εγκλήματα τον Δεκέμβρη του 1944


Η εξουσία «έπρεπε» να παραμείνει στα χέρια της αστικής τάξης, με κάθε τρόπο και μέσο. Για τον σκοπό αυτό οι «σύμμαχοι» Άγγλοι έπνιξαν στο αίμα τον ηρωικό λαό της Αθήνας και ισοπέδωσαν με τις βόμβες τους ολόκληρες συνοικίες, έχοντας στο πλευρό τους τις προδοτικές-δοσιλογικές οργανώσεις και κάθε λογής Έλληνες «κομμουνιστοφάγους» αποβράσματα και κοινούς εγκληματίες.

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ποιος κάνει «ξεχωριστή συγκέντρωση»;


Λιωμένη καραμέλα θυμίζει η μόνιμη επωδός ότι το ΠΑΜΕ «προχώρησε σε ξεχωριστή συγκέντρωση». Έτσι ακούστηκε και σήμερα από ΜΜΕ που, κατά τα άλλα,  πρόβαλλαν πλάνα από την «κανονική» συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΜΕ: Όλοι στην απεργία στις 3 Δεκέμβρη!


«Να βουλιάξει κάθε πόλη από τη λαϊκή διαμαρτυρία. Να σταματήσει η παραγωγή στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς. Κανείς στη δουλειά! Σε πανελλαδικό-πανεργατικό απεργιακό ξεσηκωμό», καλεί το ΠΑΜΕ για την απεργία την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, ενάντια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη νέα φοροεπιδρομή. 

Βιβλιοπαρουσίαση: "Γυναίκες στην Κούβα: Μια επανάσταση μέσα στην επανάσταση"


H New Star Productions, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» και οι εκδόσεις Διεθνές Βήμα διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου την Κυριακή, 6 Δεκέμβρη, 11π.μ. στον Κινηματογράφο Studio, Σπάρτης και Σταυρουπόλεως 33, Πλ. Αμερικής: