Σελίδες

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Το ζεϊμπέκικο του Δημήτρη Κουτσούμπα


Ο ρεπόρτερ Κατάλευκος κοίταξε ενοχλημένος τον βοηθό του τον Τζώνη, που ήταν σκυμμένος πάνω στο κινητό του και χάζευε κάποιο βίντεο. Από τη συσκευή ακουγόταν κάποιο τραγούδι που ο Κατάλευκος δεν μπορούσε να ξεχωρίσει:
-«Πάλι βίντεο κλιπ βλέπεις στο κινητό», κούνησε το κεφάλι του απογοητευμένος. «Εχετε καταργήσει κάθε άλλο τρόπο μετάδοσης των πληροφοριών, εσείς. Τέρμα οι εφημερίδες, τα βιβλία, η τηλεόραση, μόνο κινητά και τάμπλετ. Με τα κινητά ενημερώνεστε, διασκεδάζετε, κάνετε έρωτα, όλα τα άλλα έχουν τελειώσει».
-«Αμάν ρε αρχηγέ» γέλασε ο Τζώνης, «ακόμα δεν μπήκες κι άρχισες τη μουρμούρα; Eνα βιντεάκι βλέπω, με το ζεϊμπέκικο του Κουτσούμπα».
-«Του Κουτσούμπα;» ρώτησε χαζά ο Κατάλευκος. «Χόρεψε ο Κουτσούμπας ζεϊμπέκικο; Πού;».
-«Στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, προχθές».
-«Μπα; Και πού το βρήκες το βιντεάκι;».
-«Εγώ το τράβηξα με το κινητό μου, την ώρα που χόρευε».
-«Πήγες στο φεστιβάλ της ΚΝΕ;» κουφάθηκε ο Κατάλευκος. «Γιατί; Κομμουνιστής είσαι;».

-«Aχου ρε αρχηγέ, σε ποια εποχή έχεις μείνει εσύ; Σε κείνη που όποιος ψήφιζε ΚΚΕ ή πλησίαζε καμιά εκδήλωσή του, ήταν σκληρός κομμουνιστής και μαρξιστής-λενινιστής και σταλινικός; Πάνε αυτά...».
Ο Κατάλευκος κοίταξε αιφνιδιασμένος τον νεαρό βοηθό του. Ούτε που μπορούσε να διανοηθεί ότι ο Τζώνης θα μπορούσε να είναι κομμουνιστής ή έστω συνοδοιπόρος. Ξαναπέρασε στην αντεπίθεση:
-«Μα καλά, εσύ είσαι ροκάς και μάλιστα σκληρός. Τι δουλειά έχει ένας ροκάς στο φεστιβάλ της ΚΝΕ;».
-«Μπα; Εσύ ούτε τους ροκάδες γούσταρες. Τώρα, προκειμένου να μην είναι κάποιος κομμουνιστής, του κάνεις την παραχώρηση να είναι ροκάς; Κι έπειτα, οι μισοί εκεί μέσα ροκάδες ήτανε».
-«Ναι, ε; Εκπλήσσομαι, ειλικρινά. Και για σένα και για το φεστιβάλ της ΚΝΕ».
-«Να μην εκπλήσσεσαι καθόλου. Ξέρεις τι γινόταν εκεί πέρα; Χαμός από πιτσιρικαρία. Χιλιάδες. Και ροκάδες και λαϊκοί και έντεχνοι κι απ’ όλα».

-«Τι χιλιάδες ρε; Πέντε τοις εκατό πήρε το ΚΚΕ...».
-«Πέντε και πενήντα πέντε, παρακαλώ».
-«Αααα, εσύ τα ξέρεις με λεπτομέρειες. Είσαι ψηφοφόρος, έτσι;».
-«Δεν θα σου πω, γιατί θα πας να με καρφώσεις στον εργοδότη».
-«Εγώ θα σε καρφώσω; Γιατί ρε; Ρουφιάνος είμαι;» τα πήρε στο κρανίο ο Κατάλευκος.
-«Oχι αρχηγέ, δεν είσαι, αλλά κουβαλάς τις παλιές συνήθειες και τότε καρφώνανε όλοι».
-«Μάλιστα, τώρα μας λέει και καταδότες το νιάνιαρο. Ε ρε και να ’ξερες... Τέλος πάντων, και τι τραγούδι χόρεψε ο Κουτσούμπας σου;».
-«Eνα του Μίκη, λέει. Hξερα το τραγούδι, αλλά πώς το λένε, θα σε γελάσω».
-«Α, ούτε το τραγούδι ξέρεις... Ωραίος ψηφοφόρος. Μήπως ξέρεις τουλάχιστον γιατί τους ψηφίζεις;».
-«Διότι σε αντίθεση με όλους τους άλλους, ό,τι ψηφίσω την Κυριακή βγαίνει και τη Δευτέρα. Δεν ψηφίζω όχι για να βγει ναι. Ούτε αντιμνημόνιο για να βγει μνημόνιο. Φτάνει αυτό;».
-«Εδώ που τα λέμε, δεν έχεις κι άδικο...».

Η γνώμη μου
Τα ύστερα του κόσμου

Ξέρατε εσείς ότι η κυβέρνηση Σαμαρά μειώνοντας τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών αύξησε τα ελλείμματα του ΟΑΣΑ; Ούτε εγώ το γνώριζα, μέχρι που μου το γνωστοποίησε ο κ. Σπίρτζης. Τα εισιτήρια ανέβηκαν 10% και βάλε κι έτσι διά στόματος Σπίρτζη μάθαμε ότι ήταν τελικά οι Σαμαροβενιζέλοι που έκαναν φιλολαϊκή και λαϊκίστικη πολιτική ελλειμμάτων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ρεαλιστική οικονομική πολιτική χρηστής διοίκησης.
Σε κάτι τέτοια, η συχωρεμένη η γιαγιά μου αναφωνούσε «τα ύστερα του κόσμου», ρήση την οποία ειλικρινά δυσκολεύομαι να μεταγλωττίσω στα σημερινά, καθότι με παρενοχλούν κάτι αναμνήσεις του πρόσφατου παρελθόντος γεμάτες εφιάλτες κινημάτων «δεν πληρώνω» ή «σπασίματος μηχανημάτων ακύρωσης εισιτηρίων στο μετρό», που ο ΣΥΡΙΖΑ χάιδευε σαν καλομαθημένα βαφτιστήρια του.
Ωστε, λοιπόν, δεν εργαζόμαστε για τις ανάγκες του φτωχού λαού, αλλά για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς δημοσίων οργανισμών. Αρα, ο Μητσοτάκης, ο Μεϊμαράκης, ο Αδωνις και ο Τζιτζικώστας διεκδικούν την ηγεσία της ΝΔ μόνο και μόνο επειδή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιασμένη.

Δημήτρης Καμπουράκης

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Συγνώμη αλά το έχασα. Πως και ο Καμπουράκης έγραψε κάτι τέτοιο;
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θυμηθειτε την Κανελλη πριν ερθει στο κομμα ....Υπαρχουν και εντιμοι δεν παιζουν ολα σε "συνομωσιες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλώς ήρθατε!
Πριν αφήσετε το σχόλιό σας, παρακαλώ να λάβετε υπόψη τα εξής:

Το σχόλιό σας να αφορά το θέμα της ανάρτησης.

Δεν θα δημοσιεύονται διαφημιστικά μηνύματα.

Αποφύγετε τις ύβρεις και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

ΟΧΙ στα greeklish - ΝΑΙ στα Ελληνικά.

Όποιος σχολιάζει σαν «ανώνυμος», ας προσθέτει στο τέλος του σχολίου του ένα ψευδώνυμο. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία.

Το ιστολόγιο δέχεται τις διαφωνίες, την ένταση και το πάθος στην υποστήριξη των απόψεών σας. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, αρκεί να γινόμαστε κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Ας βοηθήσουμε όλοι στη διατήρηση ενός επιπέδου στο διάλογο.

Ο διαχειριστής του ιστολογίου διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει σχόλια που δεν ανταποκρίνονται στις παραπάνω επισημάνσεις, χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.