Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Ο Ηλίας Σταμέλος νέος δήμαρχος Καισαριανής



Ο Ηλίας Σταμέλος, υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι ο νέος δήμαρχος Καισαριανής, όπου σήμερα πραγματοποιήθηκαν επαναληπτικές δημοτικές εκλογές.

Η απεργιακή μάχη στην «Coca Cola» είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων

Συνέντευξη με τον Βασίλη Αρτεμίου, πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών


Για την απεργία στο εργοστάσιο της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη και τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις που συνεχίζεται, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Βασίλη Αρτεμίου, πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ).

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Νίκος Ρωμανός ώρα μηδέν


Ο Νίκος Ρωμανός διάλεξε από πολύ νωρίς να περπατήσει έναν δρόμο απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Με τον τρόπο που ο ίδιος εννοεί και υποστήριξε με πράξεις για τις οποίες δικάστηκε, καταδικάστηκε και εκτίει ποινή. Το αν συμφωνούμε (δεν συμφωνούμε) με τον τρόπο του θα είχε σημασία αυτή τη χρονική στιγμή, εδώ, μόνο αν ο ίδιος ήταν υγιής και μπορούσε να αναπνέει  μέσα στα πλαίσια έστω των νόμων του αστικού κράτους  που τού αναγνωρίζουν συγκεκριμένα δικαιώματα, αλλά, εκδικητικά απέναντι στο πρόσωπό του, δεν εφαρμόζονται.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΣΑΚΙΔΗΣ - Έκθεση εικαστικών, βιβλίων, φωτογραφικών ντοκουμέντων. 1-15 Δεκέμβρη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΣΑΚΙΔΗΣ
90 χρόνια ζωής
70 χρόνια δημιουργίας
εμπνευσμένης από τους αγώνες του λαού

Την Κυριακή στην Καισαριανή ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση. Εκλέγουμε δήμαρχο τον Ηλία Σταμέλο


Στην  Καισαριανή επαναλαμβάνεται αύριο ο β' γύρος των δημοτικών εκλογών, με το λαό της πόλης να έχει την ευκαιρία, ενισχύοντας αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο που στηρίζει του ΚΚΕ, το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με υποψήφιο δήμαρχο τον Ηλία Σταμέλο, να εκλέξει μια αγωνιστική δημοτική αρχή που θα είναι στήριγμα στην πάλη του και όχι διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής εναντίον του.

Πλήκτρα αντί για μολύβια

Η Φινλανδία -που ο αστικός Τύπος συχνά πυκνά εκθειάζει το εκπαιδευτικό της σύστημα- απ' το φθινόπωρο του 2015 καταργεί τα ...μολύβια! Οι μαθητές θα γράφουν αποκλειστικά με πληκτρολόγιο. Η Μίνα Χαρμάνεν, της Εθνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης, υποστηρίζει ότι «η ικανότητα να πληκτρολογεί κανείς είναι πολύ σημαντική για τη χώρα». Ο αντίλογος, δειλός μεν αλλά υπαρκτός, υποστηρίζει ότι θα μείνουν πίσω όσοι μαθητές δε διαθέτουν υπολογιστή. Η Σουζάνα Χούχτα, αντιπρόεδρος της Ενωσης Εκπαιδευτικών, σημειώνει ότι το γράψιμο με το χέρι είναι σημαντικό για τα μικρά παιδιά, βοηθά στην ανάπτυξη των νοητικών τους ικανοτήτων. Αλλά, μάλλον, το σκανδιναβικό εκπαιδευτικό μοντέλο ...ενδιαφέρεται για το πώς θα σμπαραλιάσει αυτές τις ικανότητες και όχι για την ανάπτυξή τους.

Εκλογές την Κυριακή στους Δήμους Καισαριανής και Μάνδρας - Ειδυλλίας


Εκλογές διεξάγονται την Κυριακή 30 Νοέμβρη στους Δήμους Καισαριανής και Μάνδρας - Ειδυλλίας.

Οι δολοφόνοι ξαναγυρνούν στον τόπο του εγκλήματος. Προκλητική μάζωξη χρυσαυγιτών στο Πέραμα


Συγκέντρωση στα γραφεία της στην οδό 25ης Μαρτίου 7, στο Πέραμα, έκανε χτες βράδυ η Χρυσή Αυγή με αφορμή, όπως η ίδια ανακοίνωσε, το ότι βρέθηκε στα σκαλιά της πολυκατοικίας όπου στεγάζονται τα γραφεία της «ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό κι ένα γκαζάκι».

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Για να γίνεις «κόκκινο blog» δεν φτάνει το κόκκινο χρώμα…


Όταν ο κλέφτης φοράει κόκκινα «ρούχα» δεν διαφέρει από τους άλλους κλέφτες. Τον πήρα χαμπάρι μέσω της αγαπητής "Μποτίλιας", όταν μου έκαναν εντύπωση τα «μηνύματα» που του έστελνε στο τέλος κάποιων αναρτήσεών της (μια από αυτές, εδώ), μπήκα για να δω τι συμβαίνει και… τον έπιασα με τη γίδα στην πλάτη…

Η ίδρυση και η δράση της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ)


Στις 28 του Νοέμβρη 1922 συνήλθαν στη Θεσσαλονίκη, σε συνέδριο, οι αντιπρόσωποι των σοσιαλιστικών νεολαιών και ομίλων νέων από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Βόλο, τη Χαλκίδα, τη Δράμα, την Πάτρα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, ιδρύοντας την Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, την ηρωική ΟΚΝΕ. Από τα σπλάχνα της βγήκαν χιλιάδες μέλη και στελέχη, που πιστά στη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία ρίχτηκαν στον αγώνα με αυταπάρνηση. Θυσίασαν ακόμη και τη ζωή τους, για την υπόθεση του σοσιαλισμού, της κοινωνικής προόδου. Οι ηρωικοί της αγώνες, σε όλα τα επίπεδα, έδωσαν πνοή στη νεολαία, γράφοντας μερικές από τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας της.

Λαϊκή Καλλιτεχνική Συμμαχία: Κώστα Βάρναλη «Tο φως που καίει»



Η Λαϊκή Καλλιτεχνική Συμμαχία παρουσιάζει το σπουδαίο έργο του Κώστα Βάρναλη «Tο φως που καίει», μετά από δύο χρόνια επιτυχίας σε θέατρο της Αθήνας, την Δευτέρα 1 Δεκέμβρη, στις 08:00 μμ, για μια μόνο παράσταση , στο Βύρωνα, τη συνοικία των δύο συντελεστών,  Βασίλη Κολοβού και Χάρη Αρώνη, στο Κινηματοθέατρο ¨ Νέα Ελβετία¨ (Λούιζα), Ν. Ελβετίας 34, σε διασκευή δραματουργική, επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού.

Τελευταίες μέρες για δύο σημαντικές εκθέσεις


Μη χάσετε τις δύο σημαντικές εκθέσεις που διοργανώνει για λίγες μέρες ακόμα μέχρι την Κυριακή 30 Νοέμβρη, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, με το γενικό τίτλο «1936 - 2014 Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση». Με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Α (Γερμανικού και Μυλλέρου, Μεταξουργείο) παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο «Αντίσταση τώρα: Εκθεση σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας». 

Δυο γελοίοι αναλύουν την έννοια του γελοίου;



 ΥΓ: Ο τίτλος της ανάρτησης «λέγεται ρητορικό σχήμα».

Θρίλερ...


«Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Θα υπάρξει άραγε συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου;»… (αστικά ΜΜΕ)

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Αναγκαίο αντιΚΚΕ παραλήρημα...


Καταθέτοντας τα πιο «αξιόπιστα» σε αυτές τις περιπτώσεις διαπιστευτήρια, που δεν είναι άλλα από τον αντικομμουνισμό και την αντιΚΚΕ λάσπη, η βουλευτής  Θεοδώρα Τζάκρη, που εκλέχτηκε με το ΠΑΣΟΚ, κάνει θεαματικό μπάσιμο στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτώντας τη νέα μετα-ΠΑΣΟΚ εποχή της με ένα ―αναγκαίο για τα καλορίζικα― αντιΚΚΕ παραλήρημα.

Μαζική η απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα - Δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Με πορεία προς τη Βουλή ολοκληρώθηκε η απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, γυναικών, συνταξιούχων, μεταναστών, φοιτητών και μαθητών από την Ομόνοια, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα στου ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

«Έκανα ό,τι ακριβώς έχω εκπαιδευτεί να κάνω»

Κυκλοφορoύν στο διαδίκτυο δηλώσεις του Αμερικανού αστυνομικού που δολοφόνησε εν ώρα υπηρεσίας έναν άοπλο δεκαοχτάχρονο αφροαμερικανό, και απαλλάχτηκε από τη δικαιοσύνη (με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει «ι-καν-ός» λόγος να δικαστεί), κάνοντας την οργή χιλιάδων Αμερικανών να ξεχειλίσει στους δρόμους. Δεν προξενεί εντύπωση η προσπάθεια κακοποίησης της κοινής λογικής από τα «επιχειρήματα» («Ένιωσα σαν ένα 5χρονο που αντιστέκεται στον Χαλκ Χόγκαν»…) του δολοφόνου ―που προφανώς κάποιοι αδρά αμειβόμενοι δικηγόροι τον έβαλαν να πει. Ούτε ο κυνισμός στις περιγραφές ―που κάποιοι, και εδώ στον τηλεοπτικό μας μικρόκοσμο, θα αποκαλούσαν ρεαλισμό― που σοκάρει. (Εξάλλου το τι είναι σε θέση να σοκάρει σήμερα τη βυθισμένη στη νιρβάνα της  αποχαύνωσης και τη μιζέρια μεγάλη πλειοψηφία της  ελληνικής κοινωνίας χωράει πολλή συζήτηση).

Απεργία και ταξική πάλη


Ο αγώνας δρόμου από την ΕΕ, τα μονοπώλια και την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τη συνέχιση του προγράμματος επιτήρησης της οικονομίας της χώρας από την τρόικα (ΕΚΤ - ΕΕ - ΔΝΤ), είτε με την παράταση του προγράμματος του μνημονίου, είτε με νέα μορφή της συμφωνίας, σηματοδοτεί την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής και της καταστολής του εργατικού κινήματος.

Τα δίνουμε όλα για να κερδηθεί η μάχη της αυριανής απεργίας! ― Οι διεκδικήσεις των απεργών ― Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας ― Απεργιακές συγκεντρώσεις σε 67 πόλεις ― Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μεγαλώνει η ευθύνη των ταξικών δυνάμεων, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και την υπονόμευση από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό


Η αυριανή, πανεργατική πανελλαδική απεργία είναι μια μάχη που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί. Κόντρα στις δυσκολίες και την υπονόμευση από την πλευρά του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι κρίσιμο ζήτημα να καταγραφεί η διάθεση και η ετοιμότητα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να δώσουν με ταξικούς όρους τη μάχη, για να μην περάσουν τα μέτρα που σχεδιάζουν κυβέρνηση - βιομήχανοι - τρόικα, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα που συντρίβονται από τον ίδιο αντίπαλο: Τα μονοπώλια και τη στρατηγική τους, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση και με ποιο μείγμα διαχείρισης αναλαμβάνει να την προωθήσει κάθε φορά.Το ΠΑΜΕ καλεί σε 67 συνολικά απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Γίνεται


Γίνεται να σκοτώνεις έναν άοπλο έφηβο γαζώνοντάς τον με έξι σφαίρες και το δικαστήριο να υιοθετεί τις αιτιάσεις σου ότι ήσουν σε αυτοάμυνα φοβούμενος για τη ζωή σου, και να αποφασίζει ότι δεν υπάρχει κ α ν έ ν α ς λόγος η υπόθεση να παραπεμφθεί σε κανονική δίκη;

Δεκάδες οργανώσεις καταδικάζουν τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο που έχουν στόχο να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία


Τον πρώτο κατάλογο οργανώσεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για καταδίκη της προσπάθειας επιχειρηματικών ομίλων, κυβέρνησης και ΕΕ να καταργήσουν το δικαίωμα στην απεργία, δίνει στη δημοσιότητα η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου. Αναλυτικά στο δελτίο τύπου αναφέρει: 

Ενδιαφέροντα στοιχεία για «ατυχήματα» και ασθένειες στη δουλειά...


Σε 68.850 (1,8% επί του συνόλου των απασχολουμένων) εκτιμάται ότι ανέρχονται τα μη θανατηφόρα «ατυχήματα» στους χώρους δουλειάς τους τελευταίους 12 μήνες και σε 605.392 (8,5% επί του συνόλου) όσοι «αντιμετώπισαν τους τελευταίους 12 μήνες προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την εργασία», την ίδια περίοδο.

Έπεσαν οι μάσκες! ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ, τσιράκια Μάνεση στο ίδιο ψηφοδέλτιο στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου φιγουράρουν
δίπλα - δίπλα τα πρωτοπαλίκαρα του Μάνεση 
και αυτοί που έκαναν πλάτη σε εφοπλιστές και
εργολάβους της Ζώνης

Επεσαν οι μάσκες των εργοδοτικών, παρά την προσπάθεια να τα «μαζέψουν» άρον άρον μετά την κατακραυγή

Συναγερμός σήμανε στις τάξεις της εργοδοσίας, μετά τη μαζική Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του νεοσύστατου Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την περασμένη Τετάρτη. Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων από πολλούς μεγάλους χώρους δουλειάς, ο ενθουσιασμός για το νέο σωματείο, που καταγράφηκε και στη Συνέλευση, έβαλαν «φωτιά στα μπατζάκια» των εργοδοτικών συνδικαλιστών.

Ο πρώτος πληθυντικός και το «τέλος των μνημονίων»


Με αφορμή τα παζάρια μεταξύ συγκυβέρνησης και τρόικας στήνεται για πολλοστή φορά το γνωστό γαϊτανάκι: Θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα; Θα προλάβουμε τις προθεσμίες για την επίτευξη νέας συμφωνίας; Με ποιον θα τα καταφέρουμε ως χώρα; Με την τωρινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που παίζει το χαρτί της «υπευθυνότητας» και της «εμπειρίας»; 'Η με τους επίδοξους διαχειριστές της αστικής διακυβέρνησης, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους προαλειφόμενους συμμάχους του, που θα κάνουν «πραγματική διαπραγμάτευση» και δε θα είναι «καρπαζοεισπράχτορες», όπως κατηγορούν την τωρινή κυβέρνηση;

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ: Η περιγραφή της μάχης όπως την έγραψε ο Κωστούλας και τη διόρθωσε ο Άρης (25 Νοέμβρη 1942)


Ο Κωστούλας με τον Άρη
Μεταφορά στο διαδίκτυο: “Οικοδόμος”

Πριν 72 χρόνια, στις 25 Νοέμβρη του 1942, με τη συνεργασία των ανταρτών ΕΛΑΣ – ΕΔΕΣ και Άγγλων σαμποτέρ έγινε η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, που διέκοψε για αρκετές μέρες τον ανεφοδιασμό του «Άφρικα κορπς» του Ρόμελ και επηρέασε σοβαρά την έκβαση των επιχειρήσεων στη Βόρεια Αφρική. Η επιχείρηση του Γοργοπόταμου έγινε τη στιγμή που η πατρίδα μας σφάδαζε κάτω από τη χιτλερική μπότα. Οι φλόγες των εκρήξεων σκόρπισαν τα πυκνά σκοτάδια της κατοχής και ξεσήκωσαν στ’ άρματα τον υπόδουλο λαό για τη συντριβή του φασισμού, για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά. Στις 21 Νοέμβρη στο χωριό Καστριώτισσα αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη των αρχηγών ΕΛΑΣ – ΕΔΕΣ και των Άγγλων συνδέσμων να χτυπηθεί η φρουρά και να ανατιναχτεί η γέφυρα του Γοργοπόταμου και αμέσως οι αντάρτες κινήθηκαν προς τη γέφυρα. Δίνουμε παρακάτω την περιγραφή της μάχης του Γοργοπόταμου, όπως την έγραψε το Νοέμβρη του 1944 ο Κωστούλας (Κ. Ν. Καβρέτζης) και τη διόρθωσε ο Άρης στη Λαμία, έδρα τότε του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Σημειώνουμε ότι ο Κωστούλας, έφεδρος αξιωματικός, έγραψε τη διαταγή της επιχείρησης που υπαγόρευσε ο Άρης και ήταν επικεφαλής των τριών ομάδων του ΕΛΑΣ που χτύπησαν την κύρια δύναμη της φρουράς.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το Υπουργείο Πολιτισμού


Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την στάση του Υπουργείου Πολιτισμού προσπαθώντας να υλοποιήσει τις αποφάσεις της Τρόικας και της ΕΕ προχώρησε στις συγχωνεύσεις των Εφοριών Αρχαιοτήτων σε Περιφερειακές, πιστεύοντας ότι θα «εξοικονομηθούν κονδύλια» για τον πολιτισμό.

Κυβέρνηση - χορηγός της Digea. O λογαριασμός στους πολίτες


Η Digea, τα ήθελε όλα για να ελέγξει σε απόλυτο βαθμό το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας. Κατόρθωσε να το πετύχει, αφού σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση έστησαν μια υποτιθέμενη δημοπρασία, έναν "πλειοδοτικό" διαγωνισμό, στον οποίο δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει κανένας άλλος, λόγω των πολυάριθμων διατάξεων των προδιαγραφών που φωτογράφιζαν με ακρίβεια την Digea. Θα μου πείτε, αυτό έρχεται σε σύγκρουση και με τον ίδιο τον ορισμό της δημοπρασίας ή του πλειοδοτικού διαγωνισμού, αφού για να πλειοδοτήσει κάποιος απαιτούνται τουλάχιστον δύο συμμετέχοντες. Και τί μ' αυτό;

Σωματεία "μαϊμού" στήνει η ΠΑΣΚΕ στην Πάτρα για να ελέγξει τις εκλογές για νέα διοίκηση του Εργατικού Κέντρου


Πάτρα: Μαϊμουδιές στο Εργατικό Kέντρο
Έφτιαξαν σωματείο φάντασμα για να κερδίσουν τις εκλογές

Σε καζάνι που βράζει έχει μετατραπεί  το σύνολο της αντιπολίτευσης στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας λόγω των μεθόδων που χρησιμοποιεί η «πλειοψηφία» της Διοίκησης που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ, προκειμένου στις επερχόμενες εκλογές να εμφανιστεί πως πλειοψηφεί.

Σοσιαλισμός και Ξερό Ψωμί


O νεοσυντηρητισμός πολιτικά, ο νεοφιλελευθερισμός οικονομικά της Νεας Δημοκρατίας, εκφράζονται με ένα καταλυτικό για το λαό τρόπο. Όλοι βλέπουμε ότι οι μόνοι οι οποίοι οφελούνται απ τη δική σας διακυβέρνηση και τη δική σας πολιτική εδώ και τρία χρόνια είναι το Κεφάλαιο, είναι η Αγορά, είναι οι Οικονομίες, είναι τα συμφέροντα τα οποία ταυτίζονται ουσιαστικά με την εκμετάλλευση της Αγοράς.

«Ανάγκα και θεοί πείθονται»...


Οι συχνές πυκνές πια παραινέσεις αστικών επιτελείων προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να συναινέσουν σε ζητήματα που η αστική τάξη ιεραρχεί ψηλά ως καίριας σημασίας για τα συμφέροντά της, δε γίνονται εν κενώ αλλά στη βάση του κοινού στρατηγικού πλαισίου εντός του οποίου κινούνται τα κόμματα αυτά. Κοινή είναι η στρατηγική, κοινά και τα προτάγματα, άρα γιατί όχι συναίνεση, που μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη προώθησή τους.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Στα «σκουπίδια της Ιστορίας» ― Η δοσιλογική - φασιστική οργάνωση "Χ"


Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά, που οι "υμνωδοί" του Γ. Γρίβα επιχειρούν να παρουσιάσουν την πασίγνωστη φασιστική και δοσιλογική οργάνωση, τη "Χ", σαν πατριωτική, αντιστασιακή και να σκεπάσουν, έτσι, την τρομοκρατική εγκληματική δράση της στα χρόνια της Κατοχής, τότε που εξορμούσε σε λαϊκούς συνοικισμούς, παρέα με τους Γερμανούς και τα φουσάτα τους ταγματασφαλίτες.

Τα πάντα για την ΑΠΕΡΓΙΑ στις 27 Νοέμβρη (27 links)


Κανείς στη δουλειά!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 27 Νοέμβρη
ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ, ΠΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ, με ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα να συνεχίσουμε την πάλη

Νίκος Γόδας: Ο ΕΛΑΣίτης κομμουνιστής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού (VIDEO)


Στις 19 Νοέμβρη 1948 εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας από το αστικό κράτος, αρνούμενος να υπογράψει «δήλωση μετανοίας», ο Νίκος Γόδας, ο ΕΛΑΣίτης κομμουνιστής, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Ηταν μόλις 27 χρονών.

Ο ετοιμόρροπος πρύτανης


Επιτέλους τα ΜΑΤ απέκτησαν πρύτανη. Ο Θεόδωρος Φορτσάκης, με εμφάνιση Εγγλέζου νεκροθάφτη, είναι πρώτος αχθοφόρος των ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο. Αχθοφόρος των γνωστών μολοσσών, φανατικός συντηρητικός, στον οποίο το ελληνικό κράτος έδωσε το δικαίωμα να επιτεθεί στο φοιτητικό κίνημα, με προετοιμασμένα λογύδρια, χειρονομίες και φωνές που συχνά θυμίζουν λοχία της δικτατορίας, εισέρχεται στη σημαντικότερη μάχη που δίνεται για το μέλλον της Παιδείας.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Αλλά μην το πιείτε! Λουστείτε!


Καθαρό και πόσιμο το νερό στο Νεοχώρι Χαλκιδικής
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Καθαρό και πόσιμο είναι το νερό ύδρευσης του Νεοχωρίου Χαλκιδικής και σύμφωνα με ανακοίνωση της νέας δημοτικής αρχής Αριστοτέλη, που ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου και υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι χημικές αναλύσεις για βαρέα μέταλλα και τοξικά στοιχεία στο νερό με το οποίο υδρεύεται το χωριό έδειξαν ότι τα επίπεδα αρσενικού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

76 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Χρήστου Μαλτέζου

Σαν σήμερα, στις 22 Νοέμβρη του 1938, δολοφονείται από τα όργανα της μεταξικής δικτατορίας, με άγρια βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας, ο Χρήστος Μαλτέζος, Γραμματέας της ΟΚΝΕ. Τον Φλεβάρη του 1967 δημοσιεύεται στο περιοδικό του ΚΚΕ «Νέος Κόσμος» ένα κείμενο-αφιέρωμα του Κώστα Μπόση στον κομμουνιστή ήρωα, ενταγμένο στον κύκλο αφιερωμάτων του περιοδικού με τίτλο «Μορφές αγωνιστών». Πολλά μεταγενέστερα άρθρα που αναφέρονται στην ΟΚΝΕ και στον Χρ. Μαλτέζο έχουν σαν πηγή τους το κείμενο του Κ. Μπόση, όμως το ίδιο το κείμενο, ολόκληρο, δεν είχε ξαναδημοσιευτεί ποτέ ολόκληρο, μέχρι πέρυσι που το ανακάλυψε και το έδωσε στη δημοσιότητα (46 χρόνια μετά) το ιστολόγιο "Κώστας Πουρναράς (Μπόσης)."

Παραθέτουμε το κείμενο:

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ.


Από τη Χούντα… στη Μεταπολίτευση… του Σήμερα…..

 Στα αυστηρά ‘χωρικά’ περιθώρια ενός άρθρου για διαδικτυακή χρήση θα προσπαθήσουμε ν’ ανιχνεύσουμε-από την ταξική σκοπιά-ορισμένους παράγοντες που ερμηνεύουν την εκλογική, πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού Σήμερα.

Εκδήλωση στο Πολυτεχνείο για τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο (ΦΩΤΟ)


Μαζικά ανταποκρίθηκαν οι φοιτητές στο κάλεσμα της Τομεακής Οργάνωσης Μετσόβιου Πολυτεχνείου της ΚΝΕ και των Οργανώσεων του ΚΚΕ στην εκδήλωση με θέμα «Η εξέλιξη στον κλάδο των κατασκευών και το μέλλον του απόφοιτου μηχανικού», με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ιστορία των αντιβιοτικών και το ... τέλος τους!

Τα αντιβιοτικά, γνωστά και ως αντιμικροβιακά φάρμακα, είναι φάρμακα τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκεται μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών - καθώς η 18 Νοέμβρη έχει καθιερωθεί ως τέτοια μέρα. Κοινή επισήμανση είναι πως η συνεχόμενη και χωρίς - όπως υποστηρίζεται - τις απαραίτητες ενδείξεις χρήση των αντιβιοτικών, οδηγεί στην κατάργησή τους, καθώς τα μικρόβια γίνονται πια ανθεκτικά στη χορήγησή τους.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ένα Επαναστατικό Όνειρο που Έγινε Πραγματικότητα: Η Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή στην Κούβα


Η Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή (ELAM) βρίσκεται στην Κούβα, στην περιοχή Santa Fe στη δυτική Αβάνα, και έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη ιατρική σχολή στον κόσμο. 

Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας: Προκλητικός ο υπουργός Εργασίας αρνείται να συναντηθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις


Την άρνηση του υπουργού Εργασίας να συναντηθεί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις εδώ και δύο μήνες καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Εκβιασμοί της «Coca Cola 3Ε» για να σπάσει η πολύμηνη απεργία


Εκβιάζει η διεύθυνση της «Coca Cola 3Ε», και μάλιστα συστηματικά, απεργούς - εργαζόμενους να διαγραφούν από το Σωματείο του εργοστασίου εάν θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Ζητάει ακόμα και υπογραφή που να βεβαιώνει ότι θα διαγραφούν από τα μητρώα του.

Καιρός φέρνει τα λάχανα...


Πρωτοστάτησε στον αντικομμουνισμό, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συκοφάντηση του ΚΚΕ για τα οικονομικά του, αποτέλεσε ενορχηστρωτή της προβοκάτσιας ότι το ΚΚΕ δήθεν είχε μετοχές στην επιχείρηση «Γερμανός». Κόμπαζε οτι είναι ο μοναδικός πολιτικός - επιχειρηματίας που έχει βάλει τάξη στις επιχειρήσεις του!

Σήμερα η έκθεση με έργα μαθητών για την Αντίσταση ― Εως τις 30 Νοέμβρη η έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση» (+VIDEO)


Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «Αντίσταση τώρα», το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) διοργανώνει, σήμερα, έκθεση με έργα μαθητών για την Αντίσταση. Από το 7ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, έργα παιδιών που δούλεψαν με την εικαστικό-εκπαιδευτικό Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, με θέμα: «Οι εικαστικές τέχνες κατά του φασισμού», καθώς και της δουλειάς που έγινε στο Γυμνάσιο Παμφίλων (στη Μυτιλήνη) με τα παιδιά, από την εικαστικό-εκπαιδευτικό Μάγδα Λαμπροπούλου, με έργα και εικαστική δράση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας για την ολοκλήρωση των αρχαιρεσιών


"Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 14 Νοέμβρη οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, και σήμερα η καταμέτρηση της σταυροδοσίας.

«Λαϊκή Συσπείρωση» Καισαριανής: «Ψήφισε για δήμο-στήριγμα στην πάλη του λαού» στις επαναληπτικές εκλογές (VIDEO)


«Ψήφισε για δήμο-στήριγμα στην πάλη του λαού». Αυτό είναι το σύνθημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν στο Δήμο Καισαριανής στις 30 Νοέμβρη μετά την ένσταση που κατέθεσε η παράταξη.

Ο Γιώργος Σεβαστίκογλου και ο θίασος πολιτικών προσφύγων Τασκένδης


Γιώργος Σεβαστίκογλου
Ο Γιώργος Σεβαστίκογλου τροφοδότησε το νεοελληνικό θέατρο με σημαντικό συγγραφικό, μεταφραστικό, σκηνοθετικό και παιδαγωγικό έργο. Υπηρέτησε το θέατρο με συνέπεια και ήθος, συνδυάζοντας πάντα την καλλιτεχνική δημιουργία με την κοινωνική ευθύνη. Η θεατρική του διαδρομή ανακαλεί, συχνά, δραματικές ιστορικές μνήμες της νεότερης Ελλάδας, που διαποτίζουν κάθε πτυχή της πνευματικής του κατάθεσης και σφραγίζουν τις αναζητήσεις της καλλιτεχνικής του πορείας.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 12 του Οκτώβρη 1913. Το 1924 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου σπούδασε νομικά και παράλληλα εργάστηκε ως μεταφραστής σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.

Γιατί επιμένουν στις νέες εργασιακές ανατροπές;

Η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων
βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής του
κεφαλαίου, πριν και μετά τα μνημόνια

Από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της καπιταλιστικής κρίσης και της λήψης επώδυνων μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, κυβερνητικοί και δημοσιολογούντες υπέρ των αντιλαϊκών ανατροπών πρόβαλλαν ξανά και ξανά το επιχείρημα για την ανάγκη εξάλειψης των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού και της «δημοσιονομικής σταθερότητας» του κράτους.

Συνέντευξη του Γ. Τασιούλα στο web radio του 902.gr για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο (AUDIO)


Ακούστε τη συνέντευξη που έδωσε στο web radio του 902.gr o Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων σχετικά με τις αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

50 Κουβανοί γιατροί στο "Κόπα Άφρικα", στη μάχη κατά του "Έμπολα" ― Κουβανός διεθνιστής γιατρός προσβλήθηκε από τον ιό στη Σιέρα Λεόνε


Τις υπηρεσίες τους στη μάχη που δίνεται κατά του ιού «Εμπολα» θα προσφέρουν 50 γιατροί από την Κούβα κατά τη διάρκεια του επερχόμενου Παναφρικανικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος (Κόπα Αφρικα), που θα διεξαχθεί στην Ισημερινή Γουϊνέα από τις 17 Γενάρη έως τις 8 Φλεβάρη του 2015. 

Αυτές οι δυνάμεις υπονομεύουν την απεργία ρίχνοντας στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, φοβούνται την αντιπαράθεση με τις ταξικές δυνάμεις. Οι εργαζόμενοι να τους προσπεράσουν, να πάρουν στα χέρια τους την τύχη τους


Υπονομεύουν την απεργία
Μια βδομάδα ακριβώς απέμεινε μέχρι την απεργία στις 27 Νοέμβρη και η συνδικαλιστική πλειοψηφία κάνει ,ότι περνάει από το χέρι της, για να μη γίνει γνωστή η πανεργατική κινητοποίηση, να αδυνατίσει και να εμποδιστεί κάθε προσπάθεια για την καλύτερη οργάνωσή της.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ένα λεπτό, περιπτερά…

σημειώσεις
Η ιστορία είναι πλέον γνωστή. Οι ΜΑΤατζήδες φαίνονται σε σχετικό βίντεο αφενός να κάνουν πλιάτσικο σe περίπτερο, αφετέρου να χτυπούν με κλομπ εργαζόμενους σε αυτό.

Ε και; Ποιο είναι το πρόβλημα;
Ο εκπρόσωπος των αστυνομικών είπε: «Έπρεπε να είχε συλληφθεί ο περιπτεράς».
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Στ.Μπαλάσκας, τόνισε: «Κατάκοποι οι συνάδελφοι, έδωσαν το 20ευρω για τα νερά και τότε άρχισαν τα λάθη».

Άφαντος ο Μπέος...


Βόλος: Παράσταση σωματείων στο Δημαρχείο - Άφαντος ο δήμαρχος
Παράσταση πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία συνδικαλιστών - μελών ΔΣ Εργατικών Σωματείων στο Δημαρχείο Βόλου, με σκοπό να δώσει εξηγήσεις ο δήμαρχος Μπέος για την «απειλή» που ξεστόμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Νοέμβρη ότι «θα τον βρει μπροστά» όποιος εργαζόμενος του δήμου ασκήσει τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα. Ωστόσο, ο δήμαρχος απουσίαζε, παρότι είχε ενημερωθεί για την παράσταση.