Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Οι εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και της ΤΟ Αρτας - Φιλιππιάδας του ΚΚΕ για τη μάχη του ΔΣΕ στους Μελάτες και για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα (ΦΩΤΟ)


Με την υπόσχεση να κρατήσουν αναμμένη την φλόγα, να προχωρήσει η οργάνωση του λαού και η λαϊκή συμμαχία μέχρι την τελική νίκη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, οι οποίοι θα γίνουν αφέντες του πλούτου που παράγουν, εκατοντάδες κομμουνιστές, νεολαίοι, πρωτοπόροι μαχητές και αγωνιστές της εθνικής αντίστασης έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις για τη μάχη του ΔΣΕ στους Μελάτες αλλά και στην εκδήλωση μνήμης για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη, που συνδιοργάνωσαν η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και η ΤΟ Άρτας-Φιλιππιάδας του ΚΚΕ. 

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ παραιτείται και καταγγέλλει την επίσημη δεξιά στροφή της ηγεσίας και τη μετατροπή του κόμματος σε νέο ΠΑΣΟΚ


Την παραίτησή του από όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει γνωστή με ανακοίνωσή του ο Αναπληρωτής Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Νομού Ιωαννίνων Σωτήρης Σιαμανδούρας (αριστερά στη φωτό). Ο κ. Σιαμανδούρας κάνει λόγο για αλλοίωση αποφάσεων του Συνεδρίου και για καταστροφικές επιλογές, προειδοποιώντας και με παραίτηση από μέλος του κόμματος σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές χωρίς να έχει προηγηθεί συνέδριο «για να αποκατασταθούν η εσωκομματική δημοκρατία και οι αφετηριακές μας κοινωνικές συμμαχίες, για να αποκατασταθεί το καθημαγμένο νόημα των λέξεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Δύο ανέκδοτα κείμενα του Κομαντάντε Γκεβάρα


Το Ελληνικό Αρχείο Τσε Γκεβάρα δημοσιεύει για πρώτη φορά μεταφρασμένα δύο άγνωστα στο πλατύ κοινό κείμενα του Ερνέστο Γκεβάρα. Τα κείμενα περιέχονται στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του Κάρλος Ταμπλάδα «H πολιτική οικονομία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού» (Διεθνές Βήμα, 2014).

Όχι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Η απομόνωση είναι βασανιστήριο ― Απεργία πείνας κρατουμένων - στάσεις εργασίας σωφρονιστικών υπαλλήλων ― KKE: Η ασφάλεια και ο σωφρονισμός δεν είναι ανταγωνιστικά μεγέθη

Το νέο σχέδιο νόμου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας εισάγει ειδική κατηγοριοποίηση των κρατουμένων σε τρεις τύπους (Α, Β, Γ). Στην ειδική κατηγορία τύπου Γ θα ανήκουν όλοι οι φυλακισμένοι που κατηγορούνται για ληστεία ή εκβίαση στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης (αρθρο 187 ΠΚ), οι πολιτικοί κρατούμενοι (άρθρο 187Α ΠΚ – τρομονόμος), όσοι χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας ή της δημόσιας τάξης καθώς και όσοι στασιάζουν στις φυλακές, προερχόμενοι από φυλακές τύπου Α και Β, κατόπιν της αποκλειστικής κρίσης ενός μόνου εισαγγελικού λειτουργού.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Λαϊκή Συσπείρωση και Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α Ν.Ιωαννίνων απαιτούν την άμεση απόσυρση του Ν.4250/2014 (περί "αξιολόγησης του προσωπικού"...)


Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σε συμφωνία με τη τρόικα έφτιαξαν το νόμο 4250/2014 που αλλάζει και προσαρμόζει επί το αντιδραστικότερο λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης και χρησιμοποιεί παρελκυστικά για αυτό, τη λεγόμενη ¨αξιολόγηση του προσωπικού’. Με την «λεγόμενη αξιολόγηση», αξιοποιώντας και τις ποσοστώσεις (βαθμολόγηση ποσοστού έως 25%άριστη έως60%μετριοι και υποχρεωτικά 15% των υπαλλήλων με βαθμούς 1 έως 6) κάτω από τη βάση επιδιώκουν να χειραγωγήσουν, να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους ,να  ανατρέψουν  τις  εργασιακές σχέσεις και να επιβάλλουν νέες  απολύσεις.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Απύθμενη υποκρισία από το «Λιοντάρι της Χειμάρρας»…


«[…]Σε λιγότερο από τρεις μήνες το αθλητικό κέντρο Αγίου Κοσμά, προπονητήριο για πολλούς αθλητές υψηλού επιπέδου, κλείνει και ο ελληνικός αθλητισμός θα βρεθεί στο δρόμο. Από την επόμενη μέρα του αγώνα μου , το 2004, όπου βρεθώ κι όπου σταθώ φωνάζω για το πρόβλημα χώρων άθλησης, για τα Ολυμπιακά ακίνητα που είναι κλειδωμένα και ρημάζουν. Ευχομαι οι ποδοσφαιριστές να φωνάζουν δυνατότερα και να φωνάζουν μαζί μας.»!!!

Αιμίλιος Βεάκης (1884 - 1951)


Σαν σήμερα, στις 29 Ιούνη του 1951 έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, Αιμίλιος Βεάκης.

Τα ... συνταρακτικά ρεπορτάζ και η πραγματική ουσία (Μερικές σκέψεις με αφορμή την τραγική περίπτωση της δολοφονίας γυναίκας στη Γλυφάδα)


Οι πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με το λεγόμενο σατανιστή που φέρεται να δολοφόνησε μια γυναίκα αποτέλεσε άλλο ένα γεγονός που αντί να δώσει τροφή για σκέψη μετατρέπεται απλά σε ευκαιρία για να φτιαχτούν μερικά συνταρακτικά ρεπορτάζ που «πουλάνε».

Η φωτογραφία και η προσβολή


1. Είδα κι εγώ τις νέες φωτογραφίες που έκαναν το γύρο των εφημερίδων με τους γνωστούς χρυσαυγίτες αγκαλιά με τη σβάστικα. Απ' όλες, αυτή που με έκανε να τα χάσω ήταν εκείνη στην οποία απεικονίζεται το νούμερο δύο της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς. Ποζάρει με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο του γνωστού νεκροταφείου των πεσόντων Γερμανών κατακτητών κατά τη διάρκεια της κατοχής της πατρίδας μας.

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

«Έργα και ημέραι» των ασφαλιτών

Ήτανε Σεπτέμβρης του 1957. Τη χρονιά κείνη υπηρετούσα φαντάρος στις Σέρρες. Κάθε τόσο μου 'ρχονταν στη θύμηση οι όμορφες φθινοπωρινές ημέρες που περνούσα πολίτης στη γενέτειρά μου, το Σουφλί. Η συχνή ανάμνηση ευχάριστων γεγονότων της πατρίδας μου ήταν απόρροια της νοσταλγίας για τα αγαπημένα μου πρόσωπα και τα εκπληκτικά έθιμά μας. Η επιθυμία μου να πάω με άδεια, ειδικά το Σεπτέμβρη, στην πατρίδα μου και να πάρω, πώς και πώς, μέρος στου τρυγητού το πανηγύρι, που ήτανε ξακουστό σε ολόκληρο το νομό, ήταν έντονη.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Λίγα αγριολούλουδα στο πάντα νοτισμένο από το αίμα του πρωταντάρτη Άρη χώμα της Μεσούντας (ΦΩΤΟ)

Το μνημείο του Άρη, στην πλατεία της Μεσούντας Άρτας

Ψηλά στα περήφανα Τζουμέρκα. Στ’ απάτητα βουνά που πρόσφεραν καταφύγιο σε μια χούφτα κυνηγημένους ανυπόταχτους ΕΛΑΣίτες που αρνήθηκαν να παραδώσουν τα τιμημένα ντουφέκια τους στο αγγλόδουλο κράτος των δοσίλογων και των υποταχτικών των ναζί καταχτητών.

Έτσι σπάνε τα «ρεκόρ αφίξεων» – Έτσι χτίζεται η «ανάπτυξή» τους: Δουλέμποροι και σκλάβοι στα σύγχρονα κάτεργα του τουρισμού. Απειλές, ξύλο, τζάμπα δουλειά και η στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού


1. ΣΥΓΧΡΟΝΑ «ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΚΑ» ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Διαφημίζουν την πραμάτεια τους με το μανδύα της «πρακτικής άσκησης»
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους όρους απασχόλησης των «πρακτικάριων» στα ξενοδοχεία δίνει ιστοσελίδα εταιρείας που τους προωθεί σε ξενοδοχειακές μονάδες
Πηγή: Ριζοσπάστης

Μια αποκαλυπτική εικόνα για τον τρόπο που γίνεται η μετακίνηση χιλιάδων σπουδαστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να απασχοληθούν σε ξενοδοχειακές μονάδες, με το μανδύα της «πρακτικής άσκησης», δίνει ο ιστότοπος μιας εταιρείας που παίζει το ρόλο του «διαμεσολαβητή» και απευθύνεται σε επιχειρηματίες του Τουρισμού.Τα στοιχεία της συγκεκριμένης εταιρείας είναι στη διάθεση του «Ριζοσπάστη» και είναι μια από τις πολλές που κάνουν αυτήν τη δουλειά, με τους ίδιους πάνω - κάτω όρους.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Κοινωνική Ασφάλιση: Αιτία πολέμου και βήμα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος


Με αφορμή τις εξαγγελίες για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, οι συνταξιουχικές οργανώσεις και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πήραν μια σημαντική πρωτοβουλία, εδώ και δύο μήνες, για την πραγματοποίηση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 19 Ιούνη, αναδείχνοντας συνολικά το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, όλες τις ηλικίες.

Οι κανόνες και η ηθική τους...


«Το πρόσθετο κέντημα στην ούγια ενός ολοκαίνουργιου φουστανιού που αγόρασε για 10 λίρες η Ρεμπάκα Γκάλαχερ από κατάστημα της Primark στο Σουόνσι της Ουαλίας: "Forced to work exhausting hours" (Αναγκασμένος / η να δουλεύω εξοντωτικές ώρες).

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου για την πώληση του φράγματος Πουρναρίου 1 και 2, στα πλαίσια της παραχώρησης της λεγόμενης ''μικρής ΔΕΗ'' στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Προς τον Πρόεδρο
                           Του    Περιφερειακού Συμβουλίου  
Κύριε πρόεδρε, ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ήπειρο, θεωρούμε ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πρέπει να συζητήσουμε το σοβαρότατο πρόβλημα της πώλησης του φράγματος Πουρναρίου 1 και 2, στα πλαίσια της παραχώρησης της λεγόμενης '' μικρής ΔΕΗ'' στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δηλαδή της πώλησης αρχικά του 30% της ΔΕΗ.

Από τη συγκέντρωση για μέτρα προστασίας των ανέργων που οργάνωσε σήμερα το Συνδικάτο Οικοδόμων (ΦΩΤΟ-VIDEO)


Κινητοποίηση για τα προβλήματα των ανέργων στα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του ΟΑΕΔ στον Άλιμο οργάνωσε την Πέμπτη 26 Ιούνη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

"Αυτό το φιλμ μάθημα ας μας γίνει"...


«Ούτε το έγκλημα ούτε η βία μπορούν να διακόψουν την κοινωνική εξέλιξη. Η ιστορία είναι δική μας. Γράφεται από τους λαούς...», είναι μερικά από τα τελευταία λόγια του Σαλβαδόρ Αλιέντε που γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 26 Ιούνη του 1908.

Πρόσκληση για την παρουσίαση βιβλίου από τις εκδόσεις "Διεθνές Βήμα"


Οι εκδόσεις Διεθνές Βήμα σας προσκαλούν σε παρουσίαση του βιβλίου:
Η εργατική τάξη και ο μετασχηματισμός της μόρφωσης
Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ
του Τζακ Μπαρνς

«Ώσπου να αναδιοργανωθεί η κοινωνία έτσι  ώστε η παιδεία να αποτελεί πανανθρώπινη δραστηριότητα εφ’ όρου ζωής, δεν πρόκειται να υπάρξει παιδεία άξια των ανθρώπων που εργάζονται και δημιουργούν. Το μόνο που θα υπάρχει είναι η επίφαση της εκπαίδευσης ή της τεχνικής κατάρτισης για μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Αυτή είναι μια ιστορική πραγματικότητα.»

Πανευρωπαϊκή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Μπολιβαριανό λαό στην Νέα Ιωνία

Την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014, και ώρα 20:30

Στον Πεζόδρομο Παλαιών Πατρών Γερμανού, στην Νέα Ιωνία

«Η Εύελπις του αιώνα» - Θεατρική παράσταση στη μνήμη του Θύμιου Καρακατσάνη


Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και η νεοσυσταθείσα Θεατρική Ομάδα του σας καλούν στην (πρώτη τους) παράσταση «Η Εύελπις του αιώνα» της Ρούλας Καρακατσάνη (από το ομώνυμο βιβλίο, εκδόσεις Καστανιώτη).

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Θάνατος στα «ψιλά»...

Εφαγε μουχλιασμένο κρέας από τα σκουπίδια και πέθανε
Ακόμα ένας μετανάστης που πέθανε λόγω της πείνας και της ανέχειας, ακόμα ένας μετανάστης που πέθανε μακριά από την πατρίδα του αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας. Η είδηση που περνά στα ψιλά συγκλονίζει.
Πέθανε, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό, αναζητώντας υπολείμματα τροφών στα σκουπίδια και στους κάδους. Ο 45χρονος Βούλγαρος βρέθηκε νεκρός σε μία καλύβα, στην περιοχή της Ανδραβίδας όπου διέμενε. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή που τον εξέτασε ο θάνατός του οφείλεται σε αιμορραγία του πεπτικού συστήματος.

«Φάκελος Ασφαλιστικό» στο portal και το webradio 902.gr (που αλλού;...)


Τον «Φάκελο Ασφαλιστικό» ανοίγει το portal 902.gr με αφορμή την κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου.

Οι οικοδόμοι της Αθήνας διαδηλώνουν για μέτρα προστασίας των ανέργων - ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΝΗ, στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο


Κινητοποίηση για τα προβλήματα των ανέργων οργανώνει την Πέμπτη 26 Ιούνη, στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Καλεί τους ανέργους να πάρουν μέρος, με προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στη στάση του μετρό στον Αλιμο.

Αν…


Αν όλος αυτός ο κόσμος που με τόση ευκολία τινάζεται από τον καναπέ του και γεμίζει τους δρόμους πανηγυρίζοντας για μια –ναι, μεγάλη- νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, έβγαινε στο δρόμο και για τα πολύ σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν καταστροφικά την ίδια του τη ζωή, τότε οι «Σαμαράδες» (όχι οι ποδοσφαιριστές…εννοείται) και τα αφεντικά τους δεν θα έκαναν «πανηγύρι» σε βάρος του λαού.

Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Παραλήρημα και μίσος στο ταξικό κίνημα

Το προχτεσινό παραλήρημα του γραμματέα της ΝΔ και πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, σε πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή του «ΣΚΑΪ», δεν είναι ζήτημα ιδιοσυγκρασίας. Τα όσα είπε δεν εκφράζουν τίποτα άλλο από το βασικό οπλοστάσιο επιχειρημάτων του κεφαλαίου. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται όλη αυτή η τρομοκρατική χυδαιολογία εις βάρος του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, με αφορμή την κατάσταση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη: Οτι οι συνδικαλιστές της Ζώνης «σκοτώνουν τις επενδύσεις» και «διώχνουν τα καράβια». Οτι για να βρει κανείς δουλειά στη Ζώνη «πρέπει να περάσει πρώτα από τα γραφεία του ΠΑΜΕ», ότι εκεί «δουλεύουν 3 ώρες τη μέρα και το μεροκάματο είναι 220 ευρώ» κ. ά.

Στις 27 και 28 Ιούνη Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενώνουμε τη δύναμή μας

«Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενοι ενώνουμε τη δύναμή μας κατά της ταξικής αδικίας, του φασισμού και του πολέμου».
Αυτό είναι το σύνθημα για το Πολιτικό – Πολιτιστικό Διήμερο Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων στις 27 και 28 Ιούνη στο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.
Φέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια από το 1ο Διήμερο, ενώ και τις 2 μέρες θα λειτουργεί στον παιδότοπο χώρος με πλούσιες δραστηριότητες για παιδιά.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»: Όταν τα έργα προχωράνε και οι εργάτες συνεχίζουν να πεινάνε. Οσα δεν δείχνουν οι κάμερες


Η τεχνολογία προχωράει και νέες εφαρμογές μπαίνουν στην ζωή μας. Το είδαμε με τη νέα εφαρμογή που «προσφέρει» το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού όπου με κάμερα μπορεί ο καθένας να δει πως προχωράνε οι εργασίες.

Οι οικοδόμοι της Αθήνας διαδηλώνουν για μέτρα προστασίας των ανέργων - ΠΕΜΠΤΗ 26 ΙΟΥΝΗ, στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Άλιμο


Κινητοποίηση για τα προβλήματα των ανέργων οργανώνει την Πέμπτη 26 Ιούνη, στις 11 π.μ., στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στον Αλιμο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Καλεί τους ανέργους να πάρουν μέρος, με προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στη στάση του μετρό στον Αλιμο.

Τα ΜΜΕ έκρυψαν τη μεγάλη συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό


Μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος πραγματοποίησαν την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, που παλεύουν ενάντια στην κατάργηση των επικουρικών και τη μείωση των κύριων συντάξεων, που κυριολεκτικά καταδικάζει στην ανέχεια και την πείνα χιλιάδες συνταξιούχους. Δεν συγκίνησε όμως τα Μέσα Ενημέρωσης που κάναν πως δεν την είδαν, καθώς η μεγάλη -και μάλιστα πανελλαδική- συγκέντρωση για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων «δεν πέρασε ούτε στα ψιλά» της συντριπτικής πλειοψηφίας των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των καναλιών και των φύλλων των εφημερίδων την επόμενης μέρας.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Να βγουν συμπεράσματα από τις εξελίξεις στη «Χαλυβουργία»

Με ανακοίνωσή της, η «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Χαλυβουργίας Ελλάδας» απευθύνεται σε όλους τους εργαζομένους, μετά από τις 45 απολύσεις που έγιναν τη Δευτέρα
Πριν δύο χρόνια, η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ «για ν' ανοίξει το εργοστάσιο». Τώρα, επικύρωσε τις ομαδικές απολύσεις «για να σωθεί το εργοστάσιο». Ψέματα είπε τότε, ψέματα λέει και τώρα

Icon
Ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται προς όλους τους εργάτες της «Χαλυβουργίας» εξέδωσε η παράταξη «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Χαλυβουργίας Ελλάδας», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Συνάδελφοι, σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 16/6/2014, ο Μάνεσης υλοποίησε την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) να γίνουν ομαδικές απολύσεις στη Χαλυβουργία. Απέλυσε 45 εργάτες, ανάμεσά τους και συνδικαλιστές, εργάτες με σοβαρά οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα.

"Χορός στα ποτήρια" - Παρουσιάσεις του βιβλίου της Γεωργίας Τάτση σε Κομπότι και Κλειστό Άρτας


Την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 και ώρα 8.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων Κομποτίου ,η Λέσχη Ανάγνωσης Κομποτίου,παρουσιάζει το βιβλίο "Χορός στα ποτήρια " της Αρτινιάς Γεωργίας Τάτση.

Άμεση, έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων του Νομού Άρτας, για το ζήτημα της «αξιολόγησης» ζητάει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Πρέπει να γίνει άμεση, έκτακτη σύγκληση τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων του Νομού Άρτας για το ζήτημα της «αξιολόγησης», δηλαδή του Δούρειου ίππου των απολύσεων, υπογραμμίζει  ο Περιφερειακός Σύμβουλος,της «Λαϊκής Συσπείρωσης»   Βασίλης Ζιώβας.  

Αυτό πρέπει να γίνει διότι:
«Με την ψήφιση του νόμου 4250/26-3-204 η κυβέρνηση προχωρά σε ακόμα αντιδραστικότερα μονοπάτια. Μέσω της αξιολόγησης η κυβέρνηση προωθεί τη διαμόρφωση ενός κράτους μικρού, ευέλικτου, που δεν θα υπηρετεί τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων αλλά και οι απολύσεις.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Αναζητώντας τον «αγαθό γίγαντα»

Τον Ιούνη του 1987, στον μικρόκοσμο του ΚΨΜ λίγο πολύ όλοι γνωρίζαμε τι καπνό ―πολιτικό― φουμάρει ο διπλανός. Τηλεόραση δεν είχαμε, όμως σε «εξαιρετικές» περιπτώσεις (βλ. αθλητικές μεταδόσεις) ο διοικητής του στρατοπέδου φρόντιζε να μη μας αφήνει «ανενημέρωτους». Όχι πως μας έλειπε η τηλεόραση. Άλλα, πιο σοβαρά ενδιαφέροντα γέμιζαν τον ελεύθερο χρόνο της φανταροπαρέας.

Εκείνες τις μέρες γινόταν στην Αθήνα το Ευρωμπάσκετ. Ένα σημαντικό  αθλητικό γεγονός σήμερα, πόσο μάλλον για κείνα τα χρόνια που η μικρή Ελλάδα δεν ήταν συνηθισμένη στα «μεγαλεία». Ήταν η εποχή που άρχιζε να φαντασιώνεται λαμπερές φιέστες και μεγάλες διοργανώσεις, από κείνες που φουσκώνουν τα πνευμόνια του λαού με εθνική περηφάνια και τις τσέπες των επιχειρηματικών ομίλων με ατόφιο χρυσάφι, και από τα ΜΜΕ γινόταν έντονη προσπάθεια να περάσει περίπου ως εθνική υπόθεση ο καημός της κυβέρνησης για την ανάληψη της διοργάνωσης των «χρυσών ολυμπιακών αγώνων» του 1996.

Εκδήλωση για τον ΔΣΕ και τον Αρη Βελουχιώτη, στα Τζουμέρκα


Η ΚΟ Αρτας του ΚΚΕ και τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ συνδιοργανώνουν, την Κυριακή 29 Ιούνη, το πρωί, εκδήλωση τιμής αρχικά στο μνημείο του ΔΣΕ για το Αρχηγείο Τζουμέρκων που βρίσκεται στις Μελάτες της Αρτας και, στη συνέχεια, στον τόπο όπου έπεσε, κυκλωμένος από τους μοναρχοφασίστες, ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης στο χωριό Μεσούντα της Αρτας. Μετά το τέλος των εκδηλώσεων, θα οργανωθεί λαϊκό γλέντι από την ΚΟ Αρτας.

«Μικρές Πατρίδες» - Εκδήλωση και παρουσίαση φωτογραφιών του Μάρκου Δολόπικου - Βερολίνο, Σάββατο 21 Ιούνη


Τρίκαλα, 16 Ιούνη 1945. Με τα μάτια ενός 15χρονου μαθητή - Ενα αναδρομικό ρεπορτάζ

Τρίκαλα, 16 Ιούνη του 1945. Μια Δευτέρα, ξεχωριστή μέρα για την Εθνική Αντίσταση, για το αριστερό κίνημα, μέρα ιστορική. Ηταν η μέρα που έφεραν, στα Τρίκαλα, τα κομμένα κεφάλια του Αρη Βελουχιώτη και του καπετάν Τζαβέλα και τα κρέμασαν στους φανοστάτες της κεντρικής πλατείας.
Ημουν, μόλις, 15 χρονών μαθητής στο Γυμνάσιο. Η σχολική χρονιά είχε τελειώσει. Εκείνη τη μέρα πήγα με τον πατέρα μου στην πόλη για τη βδομαδιάτικη αγορά, το παζάρι όπως το λέμε. Το χωριό μου, 5 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα, προς την πλευρά των Χασίων. Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν τυχερός που βρέθηκα εκείνη τη μέρα στην πόλη, μα δεν μπορώ να πω ότι ήμουν και άτυχος...

«Θα πεθάνω όπως έχω ζήσει» - Συνεχίζεται η παρουσίαση των έργων του Κουβανού αγωνιστή Αντόνιο Γκερέρο. Σάββατο 21 Ιούνη, Ελευσίνα


"Bon viveur" ο Άρης!

"Ε, ζαγάρια, η ιστορία δεν γράφεται με αστειάκια, κίτρινη μελάνη και αντικομμουνισμό", είπε ο Αρης Βελουχιώτης, σε όλους τους "εθελοντές" ιστοριογράφους του, που τους μάζεψε γύρω του για να τους ειδοποιήσει, γιατί ήξερε τι θα του συνέβαινε στο μέλλον. "Την πατρίδα δεν τη "χαλάει" μόνον ο κατακτητής", τους φώναξε, "τη "χαλάει" και το ψέμα, η συκοφαντία, η διαστρέβλωση. Τα παραμύθια που πουλιούνται για αλήθεια". Τη "χαλάει" ο φασισμός, γενικά!

Δίπλα του στέκονταν όλοι αυτοί, που θα μέναν και στο μέλλον πιστοί και κουνούσαν περίλυποι το κεφάλι, καθώς και άλλοι, που θα τράβαγαν - ο καθένας για τους "λόγους" του - άλλους δρόμους. Και τον άκουσαν όλοι, έτσι που να μην υπάρχει δικαιολογία, "που εγώ δεν άκουσα, δεν ήμουν εκεί, έτσι μου είπαν". Ηταν ακόμα εκεί που όλοι οι άλλοι! Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι... όλα αυτά τα "μολύβια", που - από την πρώτη στιγμή του Αντάρτικου - κόλλησαν πάνω στον αγώνα σαν τις βδέλλες και ρουφάνε - από το τότε - το αίμα των αγωνιστών κάνοντας τη νύχτα - μέρα. Ηταν εκεί η ίδια η πραγματικότητα, που κανένας "ιστορικός" δεν μπορεί να την αλλάξει.

Από τον Θανάση Κλάρα στον Αρη Βελουχιώτη


16 Ιούνη 1945. Σαν σήμερα, πριν 69 χρόνια, ο κομμουνιστής, ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, ο πρωτοπόρος αγωνιστής στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού και του φασισμού, για μια Ελλάδα λεύτερη, ανεξάρτητη, της λαοκρατίας και όχι της πλουτοκρατίας, για την Ελλάδα της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, θα φύγει από τη ζωή. Ο Αρης, κυκλωμένος, λένε οι μαρτυρίες, από τους διώκτες του, θα δώσει ο ίδιος το τέλος με το ατομικό του περίστροφο, για να περάσει στην αιωνιότητα ως σύμβολο αντίστασης.

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Ανεκτίμητο φωτογραφικό αρχείο για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΦΩΤΟ) - Το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, οπερατέρ του ΔΣΕ, παραδόθηκε από την οικογένειά του στην ΚΕ του ΚΚΕ


Ένα ανεκτίμητης αξίας φωτογραφικό υλικό παραδόθηκε στην ΚΕ του ΚΚΕ, για να συμπληρώσει τα υλικά του Αρχείου του ΚΚΕ και ειδικότερα την περίοδο δράσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, όπως επίσης και τη ζωή στην προσφυγιά.

Έτσι μοιράζουν τις καρέκλες. Κατάπιαν τη γλώσσα τους στο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη από τον Ριζοσπάστη της επιστολής Φωτόπουλου...

"Τα παιδιά, τα παιδιά τα φιλαράκια τα καλά…"


Από την περασμένη Πέμπτη, ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε την επιστολή του Ν. Φωτόπουλου, επικεφαλής του ΕΜΕΙΣ και πρώην πρόεδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με την ΠΑΣΚΕ, προς στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην επιστολή τούς ανέλυε τη συμφωνία που είχε κάνει με τις δυο παρατάξεις που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα σωματεία της ΔΕΗ και τα οποία μετείχαν με εκπροσώπους στο συνέδριο που γινόταν από Πέμπτη μέχρι Σάββατο.

Σκόρπιες σκέψεις

1. Από το νέο νευρωτικό σχήμα του καθεστώτος, εκτός από τις κοινότοπες προτάσεις που αφειδώς μοίρασε στους δημοσιογράφους για τους ακαθόριστους κινδύνους που μας απειλούν, μόνο η παρουσία του Σαμαρά κατάφερε να με ξαφνιάσει. Παρά τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση φυγής έξω από την πραγματικότητα. Επιθυμεί από τους νέους υπουργούς του να κλείσουν τ' αυτιά τους στις τερατώδεις απόψεις της κοινής γνώμης και να αφοσιωθούν στο θεάρεστο έργο: Να πείσουν τους πάντες να παραιτηθούν από κάθε απαίτηση. Οι άνθρωποι έχουν διαψεύσει οικτρά τον Σαμαρά! Η ακαμψία τους τον αναστατώνει και τον κάνει θύμα τους. Οσο για την κυριαρχία του στην κοινωνία, αυτή αποτελεί παρελθόν. Δεν του αναγνωρίζουν ούτε το ελαφρυντικό των περιστάσεων, και του καταλογίζουν ότι συμβάλλει στην παρακμή, που επιτείνεται διαρκώς, ότι δεν έχει ισορροπία, ούτε λογική, και σε σχέση με τους Ευρωπαίους καμία ελεύθερη βούληση. Το παρελθόν είναι το μέλλον του Αντώνη. Οσο για τη νέα μορφή του καθεστώτος, το μόνο που επιβάλλεται είναι η εξαφάνισή του. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μας ερμηνεύσει σαν να ήμασταν δικό του προϊόν, πιστεύοντας, όπως κάθε ερασιτέχνης, ότι καταφέρνει τα πάντα. Το μόνο που σίγουρα μπορεί να κάνει ο «επιδέξιος», είναι να μας εκθέσει σε νέους κινδύνους.

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Τι σημαίνει πόλεμος πατέρα;


Θυμάμαι όταν ήμουν μαθητής στο Δημοτικό Σχολείο, ο δάσκαλος στο μάθημα της Ιστορίας μάς είχε μιλήσει για το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις συνέπειές του. Ο λόγος του δασκάλου, όμως, ήταν ανούσιος - στερεότυπος - στεγνός και σύντομος. Ο δάσκαλος, παρά τις καλές του προθέσεις, με τη σύντομη αναφορά του, δεν έδωσε τη δυνατότητα σε εμάς τους μικρούς του μαθητές να καταλάβουμε:

«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ»: Όργιο εκβιασμών για να τσακίσουν τους εργάτες στο Βόλο - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της Χαλυβουργίας


Τα στελέχη της επιχείρησης ανέλαβαν να αντιστρέψουν την απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης, που απέρριψε τις μειώσεις στους μισθούς

Επιστρατεύοντας λυτούς και δεμένους, η εργοδοσία του Μάνεση κλιμάκωσε χτες τις απειλές και τους εκβιασμούς στο εργοστάσιο του Βόλου, προκειμένου να ανατρέψει την απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης, όπου οι εργαζόμενοι απέρριψαν τη νέα παράταση στη μείωση των μισθών τους. Χτες, σε νέα Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν τελικά κατά πλειοψηφία να δουλέψουν για ένα οκτάμηνο με μισθούς μειωμένους κατά 12% σε σχέση με την επιχειρησιακή σύμβαση.

14 Ιούνη 1928


Σαν σήμερα, στις 14 Ιούνη του 1928, γεννήθηκε ο Αργεντινός κομμουνιστής επαναστάτης Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα. Ο Τσε σπούδασε Ιατρική από το 1947 ενώ το 1950 μαζί με το φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο πάνω σε μια θρυλική μοτοσικλέτα «Νόρτον» ταξιδεύουν στη Χιλή, το Περού, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό και τον Παναμά.

Προδημοσίευση: «Τσε Γκεβάρα: Η πολιτική οικονομία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού» (του Κάρλος Ταμπλάδα)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ:
“Τσε Γκεβάρα: Η πολιτική οικονομία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού”. Συγγραφέας: Κάρλος Ταμπλάδα. Εκδόσεις: Διεθνές Βήμα, Αθήνα, 2014.
Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ως κομμάτι της ηγεσίας της Κουβανικής Επανάστασης, χάραξε μια προοπτική προς την απελευθέρωση του κόσμου από το καπιταλιστικό σύστημα και όλες τις φρικαλεότητές του. Θέλησε να ανοίξει τον δρόμο ώστε οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να ξεκινήσουν την μετάβαση προς μια κοινωνία, πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη, μια σοσιαλιστική κοινωνία, αλλάζοντας και οι ίδιοι μέσα από αυτή την διαδικασία.
Βασισμένο στις ομιλίες και τα γραπτά του Γκεβάρα της δεκαετίας του 1960, το βιβλίο αυτό εξετάζει την πρακτική και θεωρητική συμβολή του, και την επικαιρότητα της σκέψης του.
Για το βιβλίο αυτό απονεμήθηκε στον Κάρλος Ταμπλάδα το Ειδικό Βραβείο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα του οργανισμού Casa de las Americas το 1987. Έκτοτε το έργο έχει δημοσιευτεί σε 14 χώρες και 9 γλώσσες, σε μισό εκατομμύριο αντίτυπα.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Βαμμένα κόκκινα μαλλιά


Μετά τον εμφύλιο… Ανάμεσα σε δυο Ελλάδες ένας λαός που οι προσδοκίες του προδόθηκαν, προσπαθεί ν’ αφήσει πίσω τη φρίκη του πολέμου. Αφού έδεσε πρόχειρα τις πληγές και έθαψε τα σκοτωμένα του όνειρα δίπλα στους νεκρούς, πασχίζει να σταθεί όρθιος και να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Η Ελλάδα του μεροκάματου και του μόχθου που δεν ξεχωρίζει στα σπλάχνα της νικητές και νικημένους,  η Ελλάδα που δεν ξεχνά, έρχεται αντιμέτωπη σε κάθε της βήμα  με το σιδερένιο κράτος των νικητών. Αναζητά, παλεύει, διεκδικεί τον δικό της ουρανό. Λίγο παραπέρα από τα φωτισμένα μέγαρα της πρωτεύουσας, η ζωή βαριανασαίνει στις φτωχογειτονιές. Στα σοκάκια τους, ανάμεσα στα νυχτολούλουδα και στους ασβεστωμένους ντενεκέδες με τα βασιλικά,  ανθίζει και μοσχοβολά η ελπίδα. Και ο έρωτας…

Μουντιάλ 2014: Πάρτυ εκατομμυρίων στις πλάτες των καταπιεσμένων...


Μουντιάλ. Μας έρχονται πολλά στο μυαλό. Πέρα του ότι θα δούμε μπάλα και ωραία ματς. Πέρα του ότι θα στραφούν όλα τα βλέμματα από όλο τον κόσμο στα γήπεδα της Βραζιλίας από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 13 Ιουλίου 2014. Πέρα του ότι θα πανηγυρίσουμε τα ωραία γκολ και θα μείνουμε με το στόμα ανοιχτό από κινήσεις μεγάλων παικτών υπάρχει και μία άλλη πλευρά που δεν περνά απαρατήρητη ούτε στη χώρα μας, αλλά πολύ περισσότερο δεν περνάει απαρατήρητη από τους νέους και τους εργαζομένους στη χωρά που φιλοξενεί τη διοργάνωση, τη Βραζιλία.

ΠΣΟ - ΠΑΜΕ: Πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη αλληλεγγύης υπέρ του Κουβανέζικου λαού (VIDEO-ΦΩΤΟ)


«Η χώρα μας δεν παραδίνεται», τόνισε ο Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας, Ulises Guilarte Nacimiento, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη αλληλεγγύης στον κουβανέζικο λαό, που οργάνωσαν η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και το ΠΑΜΕ, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συνεχείς οι παρεμβάσεις αλληλεγγύης του ΚΚΕ για την Κούβα

Με τον ΓΓ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με τον Ulises Guilarte Nacimiento, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και ΓΓ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο Πρέσβης της Κούβας Osvaldo Martinez, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας, Raymondo Navarro, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Μαυρίκος και ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά της ΚΕ.