Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον…



Τα όσα ελεεινά ξεστόμισε στη Βουλή ο απόγονος των Χιτών, του Γκαίμπελς και των βασανιστών της Χούντας, βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς απλά αποδεικνύουν ότι η Χρυσή Αυγή είναι η εμπροσθοφυλακή του συστήματος, το μαντρόσκυλο που το λουρί του το βαστάνε γερά οι πλουτοκράτες. Ο αντικομμουνισμός ποτέ δεν αφορούσε μόνο τους κομμουνιστές. Στόχος των φασιστών είναι όποιος σηκώνει κεφάλι, όποιος δεν αντέχει κάτω από το ζυγό της ταξικής εκμετάλλευσης.

«Αιματηρή ιδεολογία», αλλά και πράξη είναι ο φασισμός. Αυτό μαρτυρούν το Άουσβιτς, το Νταχάου, το Σάξενχαουζεν, το Μπούχενβαλντ, το Φλόσενμπεργκ, το Μαουτχάουζεν, το Ράβενσμπρικ, το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, η Μακρόνησος, η Γυάρος, η Λέρος, η Ακροναυπλία, τα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ: Καταγγέλλει τη διακοπή ρεύματος σε άνεργο οικοδόμο μετανάστη




Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Λάρισας καταγγέλλει την απαράδεκτη διακοπή ρεύματος και νερού σε άνεργο οικοδόμο μετανάστη, από τη συνοικία Αμπελόκηπων, από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, εκβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο να φύγει από το σπίτι, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το νοίκι.

Φτηνό αίμα




Δεν μπορώ να το πιστέψω, ρε σεις! Ισόβια ο "ατσαλάκωτος"; Για πάντα στην ψειρού ο "γιος του ανέμου" (ναι! ναι! εμείς είχαμε "γιο του ανέμου" δεκαετίες πριν εμφανιστούν ο Καρλ Λιούις κι ο Γιουσέην Μπολτ!); Σοβαρά;

Τέχνη Εν Κινήσει: "Μέρες από ατσάλι". Εκδήλωση-παρουσίαση το Σάββατο 2 Μάρτη στο Βύρωνα




Δελτίο Τύπου που λάβαμε μέσω e-mail: Το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 7.30 μμ, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα παρουσιάζει στη Λαμπηδόνα (άλσος Αγίας Τριάδας), τη συλλογή της ΤΕΚ "Μέρες από ατσάλι". Τις αρχικές τοποθετήσεις θα τις κάνουν μέλη της ΤΕΚ. Θα ακολουθήσει συζήτηση και μετά συναυλία με τους:

Ανεργία και περικοπές μισθών αυξάνουν τις ψυχικές διαταραχές




Οι επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων, όπως έχουν καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία και όπως έχουν παρατηρηθεί σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, όπως το 1929 (κραχ των ΗΠΑ), αρχές 1990 (οικονομική κατάρρευση των πρώην σοσιαλιστικών χωρών), τέλος 1990 (οικονομική κρίση στην Ασία) συμποσούνται σε ανεργία, μειωμένο εισόδημα, αβεβαιότητα, μειωμένα κρατικά κονδύλια (συμπεριλαμβανόμενων και των κονδυλίων για την Υγεία και ιδιαίτερα για την Ψυχική Υγεία).

Τηλεοπτικό «ριάλιτι» με σαφάρι σπιτιών στην Ελλάδα



«Ελληνικό κυνήγι σπιτιών» λέγεται το ριάλιτι που προβάλλεται αυτή την περίοδο στο εξωτερικό. Το τηλεοπτικό σόου παρουσιάζει αγοραστές να κάνουν αυτοψία και να παζαρεύουν περιουσίες που λόγω της κρίσης στην Ελλάδα πωλούνται «κοψοχρονιά». Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η ιδέα ανήκει σε έναν ομογενή από τον Καναδά. Το ριάλιτι προβάλλεται από ελληνικό κανάλι που εκπέμπει στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα είναι στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους, αλλά δεν εκπέμπεται στην Ελλάδα. Το «σενάριο» έχει ως εξής: Πλούσιοι απ' όλο τον κόσμο αναζητούν στην Ελλάδα σπίτια και εξοχικά που πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Στα γυρίσματα του ριάλιτι οι συντελεστές της εκπομπής είχαν μπλουζάκια που έγραφαν «η Ελλάδα δεν είναι για πούλημα, τα ακίνητα όμως είναι». Πολλοί από τους υποψήφιους αγοραστές που παίρνουν μέρος στο ριάλιτι είναι ελληνικής καταγωγής και αναζητούν ένα σπίτι κοντά στον τόπο καταγωγής τους.

Αλέκα Παπαρήγα: «Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν το κίνημα ήταν πιο μπροστά»



Πόσοι από αυτούς που θεοποιούν τους θεσμούς της δημοκρατίας «μας» νιώθουν περήφανοι μετά και από τον προχτεσινό «διάλογο» του πρωθυπουργού με τον  αρχηγό της  αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ποιο πρόβλημα αναδείχτηκε; Ποια επιχειρήματα ακούστηκαν; Ποιες προτάσεις; Οι δυο αρχηγοί με «ψευτοτσαμπουκάδες»   παραβγήκαν ποιος θα πει την πιο «έξυπνη» ατάκα, αντάλλαξαν «βαρύτατους» χαρακτηρισμούς, «τσακώθηκαν» για να μας δείξουν πόσο μοιάζουν οι πολιτικές που υπηρετούν και πόσο μακριά (χωρίς να είναι ίδιες οι αποστάσεις) από τα ουσιαστικά προβλήματα των αγροτών, των εργατών, του λαού, βρίσκονται τα κόμματά τους. Ο ένας με την «άνεση» που του δίνει η βεβαιότητα πως περνάει –ως τώρα- με καλό βαθμό στις εξετάσεις των αφεντικών, και ο άλλος, σαν άπειρος πρωτοετής, με την αγωνία να γράψει  άριστα, μπας και πάρει αυτός  το απουσιολόγιο. Ποιος αμφιβάλει πως, αν το κίνημα βρισκόταν πιο μπροστά, όλα θα ήταν διαφορετικά; (Οικοδόμος)

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Φιντέλ Κάστρο: Πως έγινα Κομμουνιστής




Το παρακάτω κείμενο είναι σύνθεση απαντήσεων που έδωσε ο Φιντέλ Κάστρο σε ερωτήσεις φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κονσεψιόν, στην Χιλή, στις 18 Νοέμβρη 1971. Το παραθέτουμε ως ενδιαφέρουσα – και διδακτική – μαρτυρία ενός ηγέτη που σημάδεψε όχι μόνο την Κουβανική και Παγκόσμια Ιστορία του 20ου αιώνα αλλά και τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα προσωπικά, μέσω της άρρηκτης φιλίας και συντροφικότητας που για 11 χρόνια συνέδεσε τους δύο άντρες.

Τα μεγάλα ιδανικά




«Τα μεγάλα ιδανικά, όταν ανθίζουν και ζουν στο σπίτι του καθενός, ο ποιητής τους χτίζει παλάτια. Τα μεγάλα εθνικά ιδανικά, όταν ξεπέφτουν και ο καθένας τα διώχνει από το σπίτι του, ο ποιητής τα παίρνει στο καλύβι του και άσυλο τους δίνει.»

Πατρίς, Θρησκεία, Εντιμότητα


«Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι ένας έντιμος άνθρωπος, ο οποίος έχει προσφέρει απίστευτα πολλά πράγματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης». (Αντώνης Σαμαράς)

ΙΤΑΛΙΑ - Όταν οι πολέμιοι του ΚΚΕ εκτίθενται για μια ακόμα φορά




Εκεί που τα ΚΚ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συνεργάζονται
με ναυάγια της ταξικής πάλης, όπως ο γνωστός Ντ' Αλέμα...

Όσοι συχνά το τελευταίο διάστημα επικαλούνται με αυθαίρετο τρόπο ένα εκλογικό αποτέλεσμα για να δικαιώσουν ή να απορρίψουν τη στρατηγική που ακολουθεί ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, και εν προκειμένοις το ΚΚΕ, ας ξανασκεφτούν πλέον με βάση και το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών, με βάση τη δική τους λογική…

Σχετικά με το αλογίσιο κρέας




Και η ιστορία με τα ψοφάλογα αποδεικνύει: Κίνδυνος για την υγεία του λαού τα μονοπώλια.  Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει στην Ευρώπη – μέχρι στιγμής – το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας που μοσχοπωλούνταν ως μοσχαρίσιος κιμάς και το οποίο, επιπλέον, ελέγχεται για ουσίες βλαβερές για τον άνθρωπο. Χτες, η πολυεθνική ΙΚΕΑ απέσυρε από 13 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, κατεψυγμένα κεφτεδάκια καθώς στην Τσεχία βρέθηκε κρέας ψοφάλογου στα κεφτεδάκια της ΙΚΕΑ.

Κατηχητικό από τη Χρυσή Αυγή για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών - «Αυτή η ηλικία είναι κατάλληλη να φυτέψεις στο παιδί ένα πρότυπο»!




Από τον «κύκλο πνευματικής αφύπνισης» παιδιών του Δημοτικού,
στην Αρτέμιδα, το περασμένο Σάββατο. Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν
χθες το απόγευμα στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής

Κατήχηση παιδιών από την ηλικία των 6 ετών, τους οποίους αποκαλεί «μικρούς φίλους του κινήματος», έχει ξεκινήσει η Χρυσή Αυγή, όπως φαίνεται από φωτογραφίες και ανακοίνωση που δημοσιεύθηκαν χθες στην επίσημη ιστοσελίδα της. Παράλληλα, σε κείμενό της τοπική οργάνωση του κόμματος τονίζει ότι «η παιδική ηλικία είναι κατάλληλη για να φυτέψεις πρότυπα».

Γιατί θέλουν (κι άλλη) μείωση του μισθού;




Η αποκάλυψη και μάλιστα από την επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ ότι συζητούν την παραπέρα μείωση του κατώτατου μισθού, δείχνει ότι ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών δεν το έθεσε την περασμένη βδομάδα τυχαία. Ας μην ξεχνάμε ότι στο μεσοπρόθεσμο του δεύτερου μνημονίου, υπάρχει, στα πλαίσια ελέγχου της εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων, απόφαση για επανεξέταση της πορείας των μισθών, στα πλαίσια της πορείας αύξησης της ανταγωνιστικότητας.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Η πασοκική αντίληψη για τον «ανεξάρτητο» συνδικαλισμό – Το πραξικόπημα στη ΓΣΕΕ το 1985


Με αφορμή  πρόσφατη ανακοίνωσή της ΓΣΕΕ που καλεί τους εργάτες να συστρατευτούν  «μακριά από χρώματα και κόμματα», το ιστολόγιο ανέσυρε από το αρχείο της μνήμης του (με τη βοήθεια της "Πανοικοδομικής")  μια σειρά από γεγονότα που αποκαλύπτουν στους νεώτερους αναγνώστες και θυμίζουν στους παλιότερους, πως αντιμετώπιζαν από καταβολής του τον συνδικαλισμό οι αστικές κυβερνήσεις και τον διασπαστικό ρόλο που έπαιζαν στο εργατικό κίνημα οι ελεγχόμενοι από αυτές συνδικαλιστές. Και επειδή αποτελεί πρόκληση να επικαλούνται συνδικαλισμό «μακριά από χρώματα και κόμματα» ο πρόεδρος -κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ- της ΓΣΕΕ Παναγόπουλος και η παράταξή του, θεωρήσαμε χρήσιμο να θυμηθούμε με ποιον τρόπο αντιμετώπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1985, τον –με δημοκρατικές διαδικασίες- απεγκλωβισμό της διοίκησης ΓΣΕΕ από τον έλεγχό της και το πέρασμα της Συνομοσπονδίας στο πλευρό των εργαζομένων (μια ακόμη αναφορά μας, στην οποία παρουσιάζεται συνοπτικά η «ακομμάτιστη» πορεία των διοικήσεων της ΓΣΕΕ τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ). Για την ΠΑΣΚΕ και το ΠΑΣΟΚ «ανεξάρτητος» συνδικαλισμός σήμαινε και σημαίνει πρόσδεσή του στο άρμα των αστικών κυβερνήσεων και των συμφερόντων που υπηρετούν, σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ- Δράση για την αξιοποίηση των ιστορικών διδαγμάτων




Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου ΚΥΒΕ στο Περιστέρι έγινε χτες η παρουσίαση του βιβλίου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, με τίτλο «Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων».

Εφτάψυχοι και σκατόψυχοι




Η φυλλάδα της μνημονιοκατοχικοπασοκικής προπαγάνδας είχε για σήμερα αυτό το πρωτοσέλιδο, το οποίο δημοσίευε με θριαμβευτική μουσική υπόκρουση.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Όποιος δεν βγάζει τα έξοδά του ας πεθάνει!




Υπάρχει μια χώρα στον καπιταλιστικό μας πλανήτη που δεν ξέρει τι θα πει κρίση. Σύμφωνα με τους «δείκτες» οι οικονομία της βρίσκεται διαρκώς σε ανάπτυξη, εισάγει κάθε τόσο φουρνιές (και ελλήνων) εργαζομένων, αφού οι ντόπιοι δεν καλύπτουν την συνεχώς  αυξανόμενη ζήτηση και κάθε Κυριακή οι κάτοικοί της, γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, ευγνωμονούν τον Ύψιστο για την γενναιοδωρία του.

«Αριστερή» αλητεία και αφασία


Μερικές φορές, όταν συζητώ με κάποιον ψηφοφόρο άλλου κόμματος, πειραματίζομαι. Μπαίνω στο μυαλό του συνομιλητή  που  ξεχωρίζει τους πολιτικούς σε καλούς και κακούς, σε δεξιούς και αριστερούς, σε έντιμους και σε ανέντιμους και προσπαθώ να  ακολουθήσω τον δικό του δρόμο σκέψης. Ο ένας, λέει,  είναι «καλός», ο άλλος είναι «λίγος», ο χ είναι «σοβαρός», ο ψ είναι «λαμόγιο» κοκ. Η σημερινή κουβέντα έγινε  με πρώην φανατικό ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ που τώρα ψηφίζει -με τον ίδιο σχεδόν φανατισμό- Κουβέλη. Στην ερώτηση «σε τι διαφέρει η ΔΗΜΑΡ από το ΠΑΣΟΚ και δεν ψηφίζει ακόμα ΠΑΣΟΚ, η απάντηση είναι πως το ΠΑΣΟΚ γέμισε λαμόγια, ενώ οι άνθρωποι της ΔΗΜΑΡ ξεχωρίζουν για το ήθος τους. «Ενίσχυσε» κιόλας την άποψή του με το επιχείρημα των «αριστερών» καταβολών. Άρα «αριστερό ήθος».

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Κένταυροι – Rangers οι “χρυσαυγίτες” της ΟΝΝΕΔ




…απλά μαθήματατα τραμπουκικής νεοδημοκράτικης ιστορίας …μιας ιστορίας ταγμάτων ασφαλείας που η τωρινή δήθεν κεντροδεξιά Ν.Δ. θέλει να ξεχάσει ή κάνει πως δεν θυμάται αλλά για κακή της τύχη δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου ιδιαίτερα εμείς που δεχτήκαμε τις επιθέσεις των πρωτοπαλήκαρών της…!

Φόβος



1. Στη ζωή μας το μόνο αληθινό που υπάρχει και διαχέεται παντού είναι ο φόβος. Τα κατάφεραν! Οι ανυπόφορες συνθήκες δεν είναι πλέον αποσπασματικές και μόνες τους, έχουν ενωθεί και σχηματίσει μέσα και έξω από τον πολίτη το φόβο. Αυτός ο κακοήθης όγκος παρουσιάζεται από το κράτος σαν φυσική κατάσταση.

2. Ο φόβος είναι η αρχή της προσωπικής διάλυσης και συνδέεται άμεσα με την αποσύνθεση που ζούμε. Ο φόβος μπροστά στη βία και στον εξευτελισμό που ακολουθεί δημιουργεί εκείνες τις συναισθηματικές αποχρώσεις που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να ζήσει με την ευπρέπεια που του αξίζει.

«Δώστε το κρέας αλόγου στους φτωχούς»




Yπέρ της διανομής στους φτωχούς τροφίμων στα οποία έχει εντοπιστεί κρέας αλόγου τάχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας, Ντερκ Νίμπελ, προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Όπως είπε, θα ήταν ανεύθυνο να πεταχτεί ασφαλές φαγητό.

Omar Faruk Tekbilek - Why


Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ο «ναός της δημοκρατίας» μπάζει νερά…




Μια υπάλληλος της Βουλής ανέβηκε χτες στο θόλο της αίθουσας της ολομέλειας για να βγάλει τα νερά που έσταζαν (!) στα υπουργικά έδρανα. Ο θόλος είναι φτιαγμένος από μεταλλικό σκελετό που στηρίζει κομμάτια γυαλιού. Μόλις η υπάλληλος πάτησε πάνω του, ένα κομμάτι γυαλιού έσπασε (!) και η γυναίκα βρέθηκε να αιωρείται στην οροφή της αίθουσας σε ύψος μεγαλύτερο των 20 μέτρων. Τελικά πρόλαβαν κάποιοι και την τράβηξαν και γλίτωσε από την πτώση, έχοντας μόνο κοψίματα στα χέρια της από τα σπασμένα γυαλιά.

70 χρόνια ΕΠΟΝ: Καλότυχη γενιά!




Είναι 70 χρόνια. Κι είναι τιμή ζωής! Καλότυχη γενιά! Και έζησε, και πείνασε, και δίψασε, και βασανίστηκε, και εξορίστηκε, και πόνεσε, και θυσιάστηκε, και μετερίζια έστησε, και σε κάστρα ταμπουρώθηκε, και πολέμησε, και αντιστάθηκε κι ανέβηκε ψηλά στη συνείδηση του λαού, κι έσουρε άρματα δόξας και θανάτου, και πλήρωσε βαρύ φόρο τιμής για τη σωτηρία, την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Όχι στη δίωξη της Ευγενίας Λυλάκου - Όχι στη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης




Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί σε πολλούς εργασιακούς χώρους τους τελευταίους μήνες, όπου πολλοί εργοδότες, στηριζόμενοι και στους αντεργατικούς νόμους που σωρηδόν ψηφίζει η κυβέρνηση, έχουν κυριολεκτικά ξεσαλώσει, είναι η δίωξη της εργάτριας  Ευγενίας Λυλάκου. Για το περιστατικό μας ενημέρωσε το φιλικό ιστολόγιο Αντίσταση στις γειτονιές και το αναδημοσιεύουμε. (Οικ.):

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Θ’ ανοίξουν οι ορίζοντες



Είναι ανταριασμένος ο ορίζοντας, είπες... Μην παραξενεύεσαι, καλή μου. Ετσι είναι ο Κόζιακας. Ανταριάζει. Από πού λες ότι βγήκε η λέξη αντάρτης; Αλλά, μην στενοχωριέσαι. Θα δεις. Μήπως ο άνθρωπος βλέπει με τα μάτια; Με το νου του θωρεί και την καρδιά. Κλείσε τα μάτια σου. Και δες. Εκεί, στην πλαγιά. Οι κόκκινοι καβαλάρηδες καλπάζουν στην ανηφοριά, πάνου στα άτια του ανέμου. Ερχονται οι μαυροσκούφηδες, γοργόφτεροι αετοί, γερακομάτηδες. Να, ο Αρης, σαν ένας Χριστός ζωσμένος στ' άρματα. Κοίτα πώς γέρνουν οι κορφές των ελατιών, πώς αναδεύονται τα κλωνάρια της σφενδάμης. Ακου πώς τρίζουν οι ρίζες των πεύκων και των βελανιδιών. Τον ΕΛΑΣ υποδέχονται και χαιρετούν. Οι αντάρτες δε χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Πολλοί είναι ανάμεσά μας. Κι όσοι έφυγαν, εδώ είναι. Η θύμησή τους δε σβήνει ποτέ. Κι είμαστε πολλοί να τους θυμόμαστε. Θα γίνουμε περισσότεροι. Κοίτα το Μνημείο που στήθηκε εδώ. Αιώνιο σύμβολο να θυμίζει εκείνους που έκαναν την επιδρομή στον ήλιο.

«Μαγκιά, κλανιά κι απόστημα», Τζιμάκο…




Βγήκε κι ο Τζίμης Πανούσης απ’ το μπαούλο για να διαφημίσει το σόου του και παρεμπιπτόντως να αμολήσει και κάμποσες μπαρούφες που βρωμάνε ναφθαλίνη. Δεν θα ασχολούμασταν, αν αυτά που έλεγε δεν έδειχναν την κατάντια ορισμένων «αντισυστημικών» τροφίμων του συστήματος και των Μέσων του. Γιατί αν ρωτούσες κάποιον ποιος είπε τα παρακάτω:

Θύματα



Του Κώστα Γρηγοριάδη

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Δώσ’ μου το χέρι σου σύντροφε




Έργο του Στρ. Σαραντίδη

Κοίταξε γύρω σου. Είναι πολλοί αυτοί που υποφέρουν, μα όχι όλοι. Θα δεις πολλά κεφάλια σκυμμένα, πολλά μάτια ανέκφραστα, πολλά πρόσωπα πρόωρα γερασμένα. Κάποιοι λένε πως η ψυχή βγαίνει στο βλέμμα. Αν είναι έτσι τότε θα δεις χιλιάδες μαυρισμένες ψυχές. Μην αφήνεσαι.

Κρατήστε τις ναζιστικές θεωρίες σας για τους «άριστους»!



Ένα σχόλιο με αφορμή ένα σεμινάριο για «χαρισματικά» παιδιά. Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) διοργανώνει ένα πρόγραμμα Επιμόρφωσης για τους Χαρισματικούς Μαθητές. Σκοπός του σεμιναρίου – σύμφωνα με τους διοργανωτές - είναι «η μελέτη της Ειδικής Κατηγορίας των Μαθητών με αυξημένες Νοητικές και Μαθησιακές Ικανότητες. Οι Μαθητές αυτοί φοιτούν στα Γενικά Σχολεία, αλλά χρειάζονται Διαφοροποιημένη Εκπαίδευση. Οι Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και Ειδικοτήτων χρειάζεται να γνωρίζουν τα Ιδιαίτερα Γνωρίσματα αυτών των Μαθητών προκειμένου να τους βοηθήσουν σε ομαδικό ή Εξατομικευμένο Επίπεδο. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση των Ειδικών Αναγκών αυτών των Μαθητών αποτελεί πρώτιστο στόχο και προτεραιότητα στο Σύγχρονο Εκπαιδευτικό Σύστημα».

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Μήτσος Παπαρήγας


Ένα αφιέρωμα στον κομμουνιστή ηγέτη-μάρτυρα της εργατικής τάξης, Μήτσο Παπαρήγα που θα ολοκληρωθεί σε δυο μέρη. (1ο μέρος). Στις 21 του Φλεβάρη 1949, με  ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ αναγγέλει τη δολοφονία του στελέχους της και Γενικού Γραμματέα της ΓΣΕΕ Μήτσου Παπαρήγα, μετά από βασανιστήρια στα μπουντρούμια της Ασφάλειας: «Με μεγάλη θλίψη η ΚΕ και η Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου του ΚΚΕ  αναγγέλλουν,  ότι  στις 20 του  Φλεβάρη  στα  υπόγεια  της Γενικής Ασφάλειας της Αθήνας δολοφονήθηκε άνανδρα ο Μήτσος Παπαρήγας, Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής  Ελέγχου  του  ΚΚΕ,  ένα  από  τα  παλιά  μέλη  του κόμματός μας. Στο πρόσωπο του Μήτσου Παπαρήγα η εργατική τάξη  και  ο  λαός  της  Ελλάδας  χάνουν  έναν  από  τους  πιο πρωτοπόρους  αγωνιστές,  ένα  από  τα  ανώτατα  καθοδηγητικά στελέχη στον Λαϊκοαπελευθερωτικό αγώνα μας.

Το αίμα των διαδηλωτών έριξε την κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Ομοιότητες και μια διαφορά με την Ελλάδα




Ο βουλγαρικός  λαός ζει κάτω από σκληρή λιτότητα, με κατώτατο μισθό 123 ευρώ. Με αφορμή την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις, που κατέληξαν σε ογκώδεις διαδηλώσεις. H αστυνομία προχώρησε σε ματοκύλισμα των διαδηλωτών (βίντεο εδώ).

ΑΠΕΡΓΙΑ! - Κάνε πράξη την αλληλεγγύη!


Βγες έξω, σύντροφε! Ρίσκαρε
Τη δεκάρα, που ούτε δεκάρα πια δεν είναι
Τον τόπο για ύπνο που πάνω του πέφτει η βροχή
Και της δουλιάς τη θέση που αύριο θα χάσεις!
Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αυτά τα κτήνη μας κυβερνούν…




Είναι απ’ τις σπάνιες φορές που το ελληνικό λεξιλόγιο αδυνατεί να βρει λέξεις να σχολιάσει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά όπως αυτή που προέρχεται από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, και υποψήφιο βουλευτή της Ν.Δ, Φαήλου Κρανιδιώτη.

Δεν υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική μέσα σε αυτό το σύστημα




Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι του μόχθου μπροστά στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, τα συνεχή μέτρα στο όνομα της αντιμετώπισης των δημοσίων ελλειμμάτων και του κρατικού χρέους που προβάλλονται ως προαπαιτούμενα για το δανεισμό της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χρέη και να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Αλλοι λένε να μην έρθουν χειρότερα μέτρα. Αλλοι λένε ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί μια πολιτική που να επανέλθουμε στην προ της κρίσης κατάσταση.

Έξαλλος ο κ. Κουβέλης με τις απειλητικές διαστάσεις του φαινομένου της ανεργίας




Απειλητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της ανεργίας

Φανερά εκνευρισμένος εμφανίστηκε χτες το πρωί στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ  ο πρόεδρος του κόμματος κ. Φώτης Κουβέλης. Παρήγγειλε έναν σκέτο καφέ, καθώς ο θυρωρός, ανήσυχος (ο πρόεδρος δεν παρήγγειλε και κουλουράκι όπως συνήθιζε), έκλεινε πίσω του την μεταλλική πόρτα του ασανσέρ.

ΑΥΡΙΟ ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και διαδηλώνουμε με το ΠΑΜΕ




Συγκεντρώσεις σε 73 πόλεις   
Αθήνα, 10.30 π.μ., Ομόνοια   
Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου   

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Η «έξω από κόμματα και χρώματα» ΓΣΕΕ. Οι πρόεδροι και η παράταξή τους από το 1981 μέχρι σήμερα



Να κατάλαβε άραγε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος πως οι πολλές «διαβουλεύσεις» (στα πλαίσια του «κοινωνικού διαλόγου»), με τους εκπροσώπους της άρχουσας τάξης και τους υπουργούς της κυβέρνησής της είναι αδιέξοδες και ξαφνικά σήκωσε την παντιέρα του πανεργατικού ξεσηκωμού;... Οι εργάτες λέει μπορούν να επιβάλλουν τη δύναμή τους, αρκεί να συστρατευτούν και να μείνουν «μακριά από κόμματα και χρώματα».  Μήπως  με αυτό εννοεί κάτι σαν τη δική του στάση ως συνδικαλιστής, ή τη στάση των προηγούμενων «αχρωμάτιστων» συναδέλφων του στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και την συνεισφορά τους –πάντα «μακριά από κόμματα»- στην υπόθεση των συμφερόντων της εργατικής τάξης;… Ας πάμε λίγο πίσω και ας θυμηθούμε κάποια στοιχεία για τους προέδρους της ΓΣΕΕ, τη διαδρομή τους και την παράταξη από την οποία προέρχονται, την περίοδο της –πάλι μακριά από χρώματα- πράσινης «αλλαγής» μέχρι τις μέρες μας και θα επανέλθουμε στα «χρώματα» και τα κόμματα για να δούμε τι εννοεί ο κ. Παναγόπουλος.

Αφού το ΚΚΕ είναι συστημικό, τότε όλα επιτρέπονται! (Τζιμάκος & ΣΙΑ)



«Ήταν γλυκό να βγάζεις λεφτά, να κερδίζεις φήμη και να περνιέσαι για αριστερότερος των κομμουνιστών, πιο ριζοσπάστης από αυτούς, λιγότερο κομφορμιστής από αυτούς. Γλυκό και εύκολο. Όλο και πιο εύκολο. Αφού το ΚΚΕ είναι συστημικό, τότε όλοι όσοι το αφήσαμε πίσω ή δεν το ακουμπήσαμε ποτέ είμαστε "αριστεροί" και "εναλλακτικοί" και μπορούμε ταυτόχρονα να είμαστε δημοφιλείς, πλούσιοι και επιτυχημένοι. Αφού το ΚΚΕ είναι συστημικό, τότε όλα επιτρέπονται!». Κρατάω αυτή την παράγραφο από ένα δυνατό κείμενο που, με αφορμή συνέντευξη του επονομαζόμενου «Τζιμάκου» Πανούση, αναφέρεται (και εξηγεί) την περίπτωση κάποιων καλλιτεχνών που τις τελευταίες δεκαετίες έχτισαν καριέρες… «πολεμώντας» το σύστημα από «αριστερά» μετερίζια, με όπλο τον «χαβαλέ». Παρεμπιπτόντως,  στα «μετερίζια» τους αλλά και στη δική τους (πιο... αριστερή) «αριστερά» δεν χώρεσε ποτέ το ΚΚΕ. Προς τιμή του. (Οικοδόμος)

Ζάμπλουτοι οι Έλληνες εφοπλιστές. ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!



Από την αρχή του χρόνου και «μέσα σε 40 μέρες οι Έλληνες εφοπλιστές απέκτησαν 40 πλοία επενδύοντας 453,4 εκατ. δολάρια, ενώ το 2012 είχαν αγοράσει 19 πλοία επενδύοντας 402 εκατ. δολάρια». Δηλαδή από την αρχή του 2013 μέχρι και τώρα οι Έλληνες εφοπλιστές αγοράζουν ένα πλοίο την ημέρα! Πρόκειται για στατιστικά στοιχεία της εταιρίας Allied Shipbroking που δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες πλοίων και τα οποία δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το ναυτιλιακό Τύπο οι εφοπλιστές έχουν «ορμήσει» γιατί διαβλέπουν ότι «οι αξίες των πλοίων τείνουν να "προσγειωθούν" στα χαμηλότερα επίπεδά τους». Τα στοιχεία αυτά είναι μία ακόμα απτή επιβεβαίωση του αμύθητου πλούτου που έχουν συσσωρεύσει οι εφοπλιστές, τέτοιου μεγέθους ώστε να κατατάσσονται στους πλουσιότερους καπιταλιστές της γης.

Πού είσαι δάσκαλε;


Σχολικές τσάντες με το σήμα της Χρυσής Αυγής, μαθητές με μπλούζες με το λογότυπο αυτού του μορφώματος, εθνικιστικά συνθήματα γραμμένα με μαρκαδόρο σε σχολικά θρανία και τετράδια, επιθέσεις σε μαθητές που αντιδρούν.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Είδα κι εγώ τον Χατζηπαναγή να παίζει!


Ήμουν έντεκα όταν ήρθε ο θείος από τον Καναδά. Ερχόταν κάθε χρόνο τον Αύγουστο για διακοπές, όμως εκείνη τη φορά είχε έρθει στην Ελλάδα για κάτι άλλο που δε θυμάμαι. Θυμάμαι πάντως πως ήταν άνοιξη και ο καιρός γλυκός. Ένα απόγευμα έπιναν καφέ με τον πατέρα και τη μάνα μου στην αυλή. Είχα διάβασμα και ήμουν στο δωμάτιό μου, όμως άκουγα τι έλεγαν και είχα οπτική επαφή από το ανοιχτό παράθυρο. Κάποια στιγμή έπιασα να λέει στον πατέρα μου κάτι για τη Νέα Φιλαδέλφεια, πως έχει χρόνια να πάει, κάτι τέτοιο. Είδε πως τους κοίταζα, χαμογέλασε και μου λέει: «τι λες, πάμε στο γήπεδο αύριο;». Πετάγομαι έξω πηδώντας πάνω από το παράθυρο και  πέφτω πάνω στον πατέρα μου ικετεύοντας. Με άφησε.

KORAKI BANK




Πρόστυχες πρακτικές μιας ανήθικης οικονομίας. Μάθανε ότι διασπαζόμαστε, πλακώσαν και οι τράπεζες. Δε μας έφταναν οι υπόλοιποι διαχωρισμοί που κατακερματίζουν τους πολίτες κάνοντας αδύνατη κάθε συλλογική, δυναμική αντίδραση, χώθηκαν και οι τραπεζίτες να επιδιώξουν έναν ακόμη διαχωρισμό. Σε «μελέτη» της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αναφέρεται ότι «Οποιαδήποτε οριζόντια, γενικευμένη και χωρίς κριτήρια περικοπή του τραπεζικού χρέους του ιδιωτικού τομέα....(δηλαδή των τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά), ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσης οδηγεί σε ανακατανομή του εισοδήματος εις βάρος εκείνων που δεν έχουν δανειστεί ή αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κανονικά, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό, και υπονομεύει τα συναλλακτικά ήθη».

Ο κυπριακός λαός δεν έχει λόγους να είναι χαρούμενος




Οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι στις σημερινές εκλογές για την προεδρία της Κύπρου, δίνουν τα χέρια σε μια πόζα ενδεικτική των θέσεων, αλλά και των προθέσεών τους για το αύριο. Έχουν κάθε λόγο να είναι χαρούμενοι –όπως και αυτοί που υπηρετούν- και το δείχνουν.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 20 ΦΛΕΒΑΡΗ και στις απεργιακές συγκεντρώσεις με το ΠΑΜΕ




Τρεις μέρες έμειναν για τη μεγάλη πανεργατική, πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 20 Φλεβάρη. Κάνουμε τη νύχτα μέρα για την επιτυχία της. Να γίνει σημαντικό βήμα στην κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική.

Θα το μάθει και το twitter…




Γράφει ο επίτιμος στη σελίδα του στο facebook: «Αν είχα την κρίσιμη εποχή του '90 αυτή τη δυνατότητα επικοινωνίας που μου δίνει το Facebook, πολλά πράγματα μπορεί να είχαν πάει καλύτερα.

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Τα παράσημα της Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ)



Παράσημο Λένιν (1930), ανώτατο παράσημο της ΕΣΣΔ

Τα παράσημα της Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ) ήταν διακριτικά σύμβολα που απονέμονταν  ως ηθική αμοιβή για εξαιρετικές υπηρεσίες στο πεδίο της οικοδόμησης του κομμουνισμού, της υπεράσπισης της σοσιαλιστικής πατρίδας και για άλλες εξαιρετικές υπηρεσίες στο σοβιετικό κράτος και τη σοβιετική κοινωνία.

Τα ΜΑΤ χτύπησαν τους αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας




Νέα απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ στους αγρότες και τους εργαζόμενους στο μπλόκο της Νίκαιας. Με χημικά και γκλομπς οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους αγρότες και τους εργαζόμενους που είχαν προχωρήσει σε καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό,  στο πλαίσιο της συγκέντρωσης αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας και δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο.

Οι τραμπούκοι και οι δολοφόνοι καταδικάζουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται




Η φτώχεια είναι η μεγαλύτερη βία

Αυτοί, που τότε δολοφόνησαν τον αγωνιστή καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα… Αυτοί, που φώναζαν και φωνάζουν περίτρανα «Κομμούνια, κομμούνια θα γίνετε σαπούνια»… Αυτοί, που είναι οι βασικοί εκφραστές της πολιτικής του συστήματος, της πολιτικής αυτής, που εξαθλιώνει ένα ολόκληρο λαό (και ναι, αυτή είναι η πραγματική βία)… Αυτοί, που τόσες φορές έχουν τραμπουκίσει νεολαίους, αριστερούς και όχι μόνο... Αυτοί, που ανέκαθεν συνεργάζονταν  με κάθε λογής χρυσαυγίτες…

Subcomandante Μάρκος: Για τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα


Του Κομαντάντε Μάρκος*. Πάνε σαράντα χρόνια από το 1966, όταν, αφού είχε βρεθεί στο «πουθενά» [1], ένας άνδρας προετοίμαζε τη μνήμη και την ελπίδα για να ξανάρθει η ζωή στην Αμερική. Το πολεμικό του όνομα ήταν τότε Ramon. Σε μιαν από τις πολυάριθμες γωνιές της αμερικανικής Πραγματικότητας, ο άνδρας εκείνος θυμόταν, και μες στις αναμνήσεις του ξαναζούσαν όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες που έζησαν κι έδωσαν τις ζωές τους για την Αμερική. Το όνομα του και η μνήμη του θάφτηκαν από τους αιώνιους νεκροθάφτες της ιστορίας. Για κάποιους ονομαζόταν Ερνέστο και το επώνυμό του ήταν Γκεβάρα ντε λα Σέρνα. Για μας ήταν και παραμένει ο Τσε. Στην Πούντα ντελ Έστε κατήγγειλε την πολιτική της εξουσίας, που, από τα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, πρότεινε να χτιστούν απόπατοι ως λύση για της συνθήκες έσχατης αθλιότητας στις χώρες της Αμερικής. Από τότε, η φτώχεια στην Αμερική έχει αυξηθεί με την ίδια αναλογία που έχουν λεηλατηθεί τα πλούτη της από τους εύπορους όλων των εποχών.